Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Vatsaa hellivä kanakeitto

2 kommenttia

kanakeitto

Höyryävän kuumaa kanakanakeittoa.

Kanakeitto ihan kanakanasta on lempeää ruokaa. Ilmankos sitä tarjoillaan elokuvissa ja kirjoissa toipilaille ja muille raskautetuille. Jos kanaa ei lähikaupasta löydy, voi toki käyttää broileriakin, mutta samaan täyteläiseen makuun et pääse. Jos löydät jostakin emobroileria, sekin toimii. Olennaista on, että linnun tulee olla mieluummin vanha kuin nuori.

Kanaa keitellään kasvisten kanssa kaksi tuntia ja sitten ensimmäinen satsi kasviksia siivilöidään pois. Tuloksena on mahtava liemi. Toisessa vaiheessa liemeen lisätään uudet kasvikset ja paloiteltu keitetty kana.

Liemi

  • 1 kana
  • 2 litraa vettä tai niin, että kana peittyy
  • 2 porkkanaa pilkottuna
  • pala juuriselleriä
  • 2 sipuli
  • 5 valkosipulin kynttä kuorineen
  • 10 cm purjoa
  • kokonaisia mustapippureita
  • laakerinlehti
  • 4 kokonaista neilikkaa

Aseta kana kattilaan, jonne lintu passelisti mahtuu. Kaada päälle kylmää vettä niin, että lintu sopivasti peittyy. Lämmitä hitaasti kiehuvaksi. Kun keitos alkaa kiehua, pinnalle muodostuu vaahtoa, joka kannattaa kerät pois joko reikäkauhalla tai lusikalla. Kun vaahtoa ei enää muodostu, voit lisätä mausteet ja kasvikset.

Keitä kanaa ja kasviksia noin 2 tuntia. Kana on kypsää kun koipi irtoaa helposti. Nosta kana liemestä ja jätä jäähtymään. Siivilöi makunsa antaneet kasvikset pois. (Jos haluat sakeamman kanakeiton, soseuta kasvikset tehosekoittimella, sauvalla tai siivilän läpi ja lisää liemeen.)

Pilko tuore kasvissatsi ja heitä liemeen kypsymään. Kun kana on jäähtynyt käsiteltäväksi, irrota lihat luista tai luut lihasta. Pilko liha sopiviksi suupaloiksi ja jätä odottamaan keiton valmistumista.

Tarkista liemen maku ja mausta tarvittaessa mieleisillä yrteillä. Lisää kananpalat lämpiämään. Tarjoile leivän kanssa.

Keitto

  • 2 porkkana
  • 6-8 perunaa
  • 1 sipuli
  • 2 varsisellerin vartta
  • lasillinen valkoviiniä
  • 1 valkosipulin kynsi
  • kanapalat

Tätä kanakeittoa olemme keitelleet jo 90-luvulta lähtien. Ensimmäisen 10 litran kattilan ostimme siksi, että kerralla saisi keitettyä kaksi kanaa. Tuolloin kolmen tunnin keittely tuntui pitkältä ajalta ja ajattelimme että kun tuhlaa aikaa ruoanlaittoon, pitää saada enemmän valmista kerralla… Nythän tämä tuntuu varsin nopealta ja simppeliltä ohjeelta.

Yhden kanan ohje on sopiva kuuden hengen arkipäivälliseksi.

Liemi sellaisenaan toimii mainiosti myös Tortellini in Brodo –ohjeelle.

Kanaa on saanut eri aikoina vaihtelevasti, mutta niiden kuuluisien hyvin varusteltujen kauppojen pakastealtaasta kanaa useimmiten löytää. Tämä kana oli belgialaista. Suomalaiset munatehtaat eivät ilmeisesti jätä kanalle paljonkaan kasvumahdollisuuksia.

Advertisement

2 thoughts on “Vatsaa hellivä kanakeitto

  1. Kanaa, kanaa… (Keski-)Euroopassa väliaikaisasumisen isoja iloja on se, että voi kaupassa ja torilla käydessään valita, millaisen, mistä tulevan ja miten ruokitun kanan ostaa. Maakuntien kanapulan iso syyllinen on tietysti kuuluista ”kysyntä ja tarjonta”, suurin osa kun haluaa ostaa rintafileitä ja marinadisuikaleita – tästä syystähän Suomessa kasvatetaan erityisen jalostettua broilerilajiketta joka ei voisi edes elää jalkojen katkeamatta jättimäisten rintalihasten takia viittä-kuutta viikkoa kauempaa, yngh.
    Keitto vaikuttaa hyvältä ja lämpöiseltä.

  2. Juu, se on tämä kana-asia semmoinen joka on meitä molempia mietityttänyt aiemminkin, samoilla linjoilla ollaan! Aina ei vaan jaksa olla niin ortodoksi ja sitten toisinaan tulee suoraselkäisyyssesonkeja ;). Marinoitu sahajauhobroileri on pahaa ja eettisesti kestämätöntä tuotantoa. Joskus mietityttää myös maukkaampien maissikanojenkin elinolot, mitäpä noistakaan tietää? Mutta tipunaskelilla eteenpäin, ostamalla voi luoda kysyntää ja bloggaamalla voi luoda keskustelua.