Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Karitsan potkakiekkoja

2 kommenttia

Karitsan-osso-bucco

Karitsan potkan kera tarjosimme parsan kukintoja höyrytettynä ja varret soseutettuna sekä uuniperunoita.

Hitaasti haudutettu karitsan potka on tuhtia ja lämmittävää herkkua, mutta vaatii pitkän kypsennyksen. Tampereen keskustan Tila kaupungissa innosti tarjoamalla karitsan potkaa kiekkoina, vasikan osso bucon tapaan. Kiekot olivat vajaan sentin paksuisia, jolloin kypsennyskään ei vie tuntikaupalla. Koska tällaisiin en ole aiemmin törmännyt, pakko niitä on kokeilla. Sitruunaisella gremolatalla raikastettu vasikan osso bucco – ohje toimi oikein mukavasti karitsankin kanssa.

Karitsan osso bucco kahdelle

n. 500 g karitsan potkakiekkoja

oliiviöljyä

vehnäjauhoja

suolaa mustapippuria

1 sipuli hienoksi silputtuna

3 valkosipulin kynttä pienenä silppuna

lasillinen kuivaa valkoviini

vettä tai lihalientä

1 rkl voita

Pilko sipuli ja valkosipuli.

Leikkaa saksilla tai veitsellä potkakiekkoja kiertävä kalvo kiekoista muutamasta kohdasta poikki, jotteivät ne käpristy paistuessaan.

Jauhota karitsan potkakiekot vehnäjauhoissa.  Lämmitä paistinpannu ja oliiviöljy. Paista potkakiekot kuumassa oliiviöljyssä kauniin ruskeiksi. Nosta lihat lautaselle odottamaan, lisää pannulle voita ja hauduta kasvikset pehmeiksi miedolla lämmöllä, noin 10 minuuttia.

Nosta potkat ja niistä irronnut neste takaisin pannuun, lisää valkoviini ja keitä sitä vähän kasaan. Lisää vielä vähän lihalientä tai vettä, noin desin verran. Alenna lämpöä ja hauduta noin 30-45 minuuttia kannen alla. Kääntele aina välillä ja lisää varovasti nestettä tarvittaessa. Potkat ovat kypsiä, kun liha irtoaa helposti luusta.

Viimeistele annos gremolatalla, johon tulee valkosipulia, hienonnettua persiljaa ja raastettua sitruunan kuorta.

Tämä on yksi esimerkki siitä, miten lihan leikkuutapa muuttaa ruuan luonteen, karitsan potkasta tulee kiekkoina osso buccoa. Samankaltaisen innostuksen äärellä olin Kataloniassa pari vuotta sitten, kun perusmarketissa myytiin kaniinin parikyljyksiä. Näitä voi itsekin leikata, kun saa käsiinsä kokonaisen kaniinin tai kaninsatulaa.

Toista innoituksen kokemusta ei sitten niin vaan toteutetakaan. Garda-järveltä löysimme kauan sitten lihakaupan, jossa myytiin riiputettua naudan lapaa grillattavina pihveinä. Olipa mureaa ja maukasta, mutta mistäs noita Suomessa saat? Ilmeisesti pitäisi itse hankkia se kylmätila, jossa lapaa riiputetaan vaadittavat kuusi tai 8 viikkoa.

Tomaattinen osso buco

Milanolaisen valkoisen osso bucon ohje gremolatalla

Poron osso buco

Hirven osso buco tryffelillä

Hirven osso buco uunissa

Osso buco bianco herkkutateilla

Advertisement

2 thoughts on “Karitsan potkakiekkoja

  1. Namnamnamnamnam…. Osso bucco on ihanaa, ja rakastan karitsaa!

  2. Oli todella hyvä oivallus lihanleikkaajalta. Pieniähän ne ovat, mutta sitäkin maukkaampia!