Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Penne all’arrabbiata – tulta pastaan #mutti

Jätä kommentti

pennearrabiata

Tämä klassikkopasta on kuulunut meidän perheen arkiruoan valikoimaan kauan. Ohje on elänyt, sitä on varioitu, mutta chiliä siinä on aina. Kuivattua tai tuoretta. Sekä Mutin tomaattimurskaa. Ohje on ollut telakalla hetken, koska Mutti-huuma on tyhjentänyt kauppojen hyllyt parhaasta tomaattimurskasta.

Perheestä löytyy erilaisia chilisuita. Minä en ole kaikkein tulisimman ystävä, teini on medium ja Vesa diggaa hotimmasta. Chilitasosta käydään siis jatkuvaa keskustelua. Tällä makuskaalalla kastike aina osuu jonkun makunystyröille, vaikka chili olisikin tuntemattomampaa lajia. Ohje on neljälle.

  • 500 g penneä
  • 2-4 kuivattua peperonchinochiliä  tai 1-2 tuoretta punaista chiliä
  • 100 g  palvikinkkua tai pekonia
  • 1 purkki Muttin tomaattimurskaa
  • 1 keltasipuli
  • 4 valkosipulin kynttä
  • oreganoa tai basilikaa
  • mustapippuria
  • suolaa
  • oliiviöljyä

pennearrabiata1

Pilko sipuli, valkosipuli, chili ja pekoni. Kuullottele sipulia ja pekonia oliiviöljyssä noin seitsemän minuuttia, lisää valkosipulit ja chili pannulle ja paista niitä hetki. Kaada purkillinen tomaattimurskaa mukaan, lisää mustapippuri, suola ja kypsennä kastiketta rauhassa 20 minuuttia. Tarkista maut, mausta lisää sokerilla, jos sipuli ja tomaattimurska ei anna jo sopivasti makeutta kastikkeeseen.

Kastikkeen kypsyessä kiehauta pastavesi ja keitä pennet al denteksi. Valuta pasta lävikössä, mutta säästä hieman keitinvettä, jos kastike osoittautuu liian paksuksi. Arkikeittiössä kastike kaadetaan pastan päälle kattilaan ja sekoitetaan. Jos haluat hienompaa tatsia, lämmitä tarjoilukulho ja laita sekoitettu pasta kulhoon.

Tarjoile hyvän oliiviöljyn ja parmesaanin kera. Kevyt italialainen punaviini kuuluu tietysti asiaan.

Joissain ohjeissa, esimerkiksi mainiossa Aglio & Olio -kirjassa tätä ohjetta kutsutaan all´ amatriciana. Meillä chilinen tomaattipasta on kulkenut jo niin kauan penne arrabiatana, ettei kieli enää taivu nimen muutokseen. Klassikkoa näkee paljon kokkien ja bloggaajien ohjeissa eri variaatioina. Jamien penne arrabiatassa  ei ole mukana kinkkua tai pekonia. Joissain näkee myös chorizoa. Pekonin lisääminen toki lähentää annosta amatriciana-pastan suuntaan. Pääasia lienee kuitenkin, että tekee sellaista pastaa mistä tykkää!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s