Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Tuoretta kalaa! Kuhaceviche!

5 kommenttia

kuhaceviche1

Näsijärven kuhaa tulee nyt jään alta pitkän odotuksen jälkeen. Aamulla verkoista nostettu kuha ansaitsee tulla syödyksi aivan tuoreeltaan.

Ceviche on helppo ja nopea alkuruoka, mutta vaatii ehdottoman tuoreen kalan. Kuhan lihan kiinteä koostumus sopii tähän parhaiten. Ahven käy mainiosti myös.  Miksei myöskin siika, vaikka se on hieman pehmeämpää lihaa.

Kuhafileet saa näppärimmin kuutioitua, jos ensin tekee nahalliseen kuhafileeseen sopivin välein pitkittäisiä ja poikittaisia viiltoja nahkaan saakka. Nahka pitää palaset kasassa, ja kun viillot ovat valmiit, leikkaa nahka irti samalla tavalla kun nahattomia fileitä tehdessä.

 • 1 tuore kuhafile (300 g)
 • 1 lime
 • 1 punainen chili
 • nippu tuoretta korianteria
 • vähän suolaa
 • mustapippuria

Asettele kuhakuutiot tarjoiluastiaan, purista päälle limen mehu, ripaus sormisuolaa ja vähän mustapippuria. Pilko chili pieniksi kuutioiksi ja sekoita kalojen mukaan. Nosta ceviche puoleksi tunniksi tekeytymään jääkaappiin.

Lisää silputtu korianteri vasta juuri ennen tarjoilua.

Sampanja toimii mainosti cevichen kanssa. Velve Clicquot eli keltaisen lesken perussampanja on sopivan tuhtia ja kevyttä sitruksiselle ja chiliselle kalalle. Myös korianteri ja sampanja pelaavat mukavasti yksiin.

5 thoughts on “Tuoretta kalaa! Kuhaceviche!

 1. Täällä Näsijärven toisessa päässä on ainakin yksi kateellinen! Verkot laskettiin viikonloppuna, mutta hiljaista on. Täytyy paikata tuota puutosta katselemalla näitä teidän herkkuja 🙂

 2. Nyt vanhat paikat ovat toimineet. Jospa matalapaine tuo ne sinne puolelle (:D)! Toivotaan kireitä siimoja myös sinne päin ja tekin pääsette tuoreestaa tuoreemman kalan makuun jälleen!

 3. Tuon lähempää ja tuoreempaa raaka-ainetta ei näin talvella varmaan voi saada. Itä-Suomen Kauppahallin tarjonta kalpenee. Näyttää makoisalle 🙂

  • Näin on! Raakaa puuhaahan tuo talvikalastus on, viima puhaltaa pitkin Näsinselkää, paleltumisvammoja näköjään tulee.

  • Itä-Suomesta tutuin on Kuopion kauppahalli, jossa on ollut hyvät valikoimat. Sellaisia säyneitä, särkiä ja lahnoja en ole muualla nähnyt. Ja myös näitä parempia kaloja kuten kuhia.