Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Huikohauki – uunissa kuivattua haukea

4 kommenttia

Uunikuivattu-hauki

Tämä kiloinen hauki viihtyi uunissa 12 tuntia 80 asteen lämmössä. Grillitikut tai oljet nostavat kalan pellistä irti.

Hauki. Helppo pyytää, mutta ruokana hankala ja haastava. Kylmäsavuhauki on jalo versio, mutta vanhaa klassikkoakaan ei kannata unohtaa. Uunissa kuivattu hauki korostaa hauen kalaisuutta ja toimii moneen: yksinkertaisimmillaan sormin syötyinä huikopalana, alkupalana tai loppuillan viimeisenä suolapalana. Pohjaksi voi rakentaa vihersalaatin rucolasta, vuonankaalista tai vaikka kevään tullen vuohenputkesta hyvällä vinegretellä. Tai vain kalasipseinä!

Tarvitaan yksi kiloinen hauki. Merisuolaa tai sormisuolaa. Nokare voita. 80 astetta. 12 tuntia aikaa.

Suomusta kala. Jos vain mahdollista, avaa hauki selästä. Näin harvemmin nykyisin tehdään. Selästä avaamalla selkäruoto poistuu samalla, ja vatsanahka pitää kalan kokonaisena. Kun selkäruoto on poistettu ja kala avattu, poista myös kylkiruodot. Vedä kalan lihaan pitkittäin viiltoja nahkaan saakka noin sentin välein. Hiero pintaan nokare voita ja merisuolaa tai sormisuolaa.

Aseta kala nahkapuoli alaspäin uunivuokaa tai pellille, joka on vuorattu leivinpaperilla. Alun perin on käytetty leivinuunia ja olkia, mutta lähikauppa myy vain bambutikkuja grillaustarkoitukseen. Pieni öljy estää kalaa tarttumasta paperiin. Aseta kala tikkujen päälle, jätä uuniin kypsymään ja kuivumaan yön yli. Aamulla keittiössä leijuu täyteläisen herkullinen ja kalainen tuoksu.

Ohje on perinteisestä ja puhkiselatusta Hilkka Uusivirran Suomalaisen ruokaperinteen keittokirjasta.

4 thoughts on “Huikohauki – uunissa kuivattua haukea

  1. Mielenkiintoista…

    • Malta hetki – siiasta on kehiteillä samantyppinen tulkinta.

  2. Siiastakin onnistuu hyvin kuivatus mutta hauki olisi uus kiva tulokas kuivakalakokemuksiin ;-)tänks

    • Siikaa olen kyllä loimuttanut, mutta ei koskaan kuivannut. Toimiiko se samalla tavalla kuin hauen kuivatus, vain miten suosittelet? Siikaa nimittäin tulee nyt verkoista ihan ylenpalttisesti, joten kaikki vinkit niiden hyödyntämiseen kiinnostavat.