Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Mukava ja maistuva Manfreds & Vin, Kööpenhamina

lehtikaali1

Kööpenhaminan layoverin mukavin ja maistuvin ravintola oli Manfreds & Vin. Kööpenhaminalainen trendi näyttää olevan avokeittiö osana ravintolasalia. Ruoat valitset jälleen lyhyen raaka-aineluettelon perusteella ja muutaman pienen annoksen.  Annoksia tupsahtelee pöytään kokkien tahtiin.

Sunnuntailounaasta erityisen mukavan tekee se, että pienen salin laidalla olevalle baaritiskille sattuu suomalainen Edith, Kööpenhaminassa viinin ja ruokatutkimuksen parissa työskentelevä ruokabloggaja. Edith kertoi luonnollisista viineistä, joita M&V pitää valikoimissaan.

Näihin luonnollisiin viineihin viittasi Le Petitin Ole kommentoimalla, että ruoka on hyvää, mutta viinilinjausta hän ei ymmärrä.  Jännityksellä siis odotan mitä tuleman piti. Viinit ovat erinomaisen maistuvia ja sommelier suosittelee mahtavia yhdistelmiä annoksiin ja omaan makuuni soveltaen. Kun viini ei osu mielestäni uppomuna-annokseen, löytyy nopeasti erinomaisesti munan kanssa resonoivaa viiniä pieni lasillinen (talon tarjoamana;).

beaujolaisvalkkarisaint

Luonnolliset viinit ovat lyhyesti luomuja, kemikaalittomia ja suodattamattomia. Lisää taustaa löytyy Uusi musta  –blogissa.

Voisin kuvitella, että hukkaprosentti on suuri sekä ravintolassa että kotikellarissa, sillä luonnollisen viinin laatu voi vaihdella vuosikerroittain ja jopa pulloittain. En ehkä uskaltaisi ostaa kerran maistettua hyvää luonnollista viiniä laatikkotolkulla kotikellariin. Luottotilankin kohdalla kun on käynyt niin, että kokonainen vuosikerta viiniä on pilalla… silti ravintolan viinilasillisten hinnat olivat ihan kohtuullisia.

sipuli

Manfredsin pieni sali ei ole täynnä sunnuntailounaalla. Seitsemän ruoan lounas pitää sisällään kasvispainotteisia pikkulautasia. Annokset putkahtelevat pöytään kokkien tahdin mukaan, toki lämmin liha tulee loppupuolella. Herkullisia, puhtaita makuja, joissa raaka-aineet ovat pääosassa. Luomua ja lähituottajia, mikä myös maistuu lautasella.

Liikkeelle lähdetään raakakypsennetyllä retiisillä, majoneesia ja pähkinärouhetta päällä. Raikas, pehmeä, rapea, maistuva. Sipulia ja raparperia, pehmeää jugurttia. Raikasta ja tasapainoista.

retiisi

Höyrytetty lehtikaali on taivaallista. Onnistuin jopa tekemään sitä kohtuullisen saman makuisena kotona. Siitä tulossa tarkempaa myöhemmin.

Ainoa annos, joka ei nappaa, ovat poltetut porkkanat. Musta pinta, mehevä sisus. Käräytys tiivistää porkkanan makua, mutta minulle käräytetty maku porkkanassa oli liian… käräytetty. Hapan vuohenjuusto korostaa vielä jännittävästi palaneen makua.

porkkana

Lopuksi haudutettua naudanpotkaa sieniliemessä. Kyselen keittiömestarilta miten lihasta on saatu niin suussa sulavaa ja mehevää, sirkulaattorillako? – Meillä ollaan old school, ei mitään sirkulaattoreita. Kokki kertoo, ettei hän myöskään pidä ylikypsäksi haudutetusta lihasta, koska siitä tulee liian kuivaa. Ei siis yön yli Manfredsissa! Naudan potkat liotetaan 7 % suolavedessä kaksi vuorokautta ja kaksi tuntia uunissa. Tärkeintä on lihan hyvä laatu, korostaa keittiömestari.

retiisi

muna

potka

Manfredsin tarjoilu on mukavaa. Sommelier nahkaisessa esiliinassaan suosittelee ja osuu mainiosti kohdalleen.  Manfreds & Vin on toisella puolen katua sijaitsevan Ralaen rennompi pikkusisar. Ravintolakaksikon perustajat ovat hekin Noman kasvatteja. Edith kertoi päässeensä juuri ensimmäistä kertaa maistamaan Nomaa. Kokemus oli ollut huikea, ja erityisen tärkeä sillä hän oli tehnyt lopputyönsä Milanossa gastronomikoulutuksessa Noman vaikutuksesta Pohjoismaiseen ravintolakulttuuriin. Edith kertoo työskentelevänsä Noman tutkimuskeskuksessa Nordic Food Labissa.

Manfredsin perusteella vaikutus on erittäin positiivinen, Geistin osalta en tiedä ovatko vaikutteet Nomasta käsin. Noiden kahden ravintolan vertailussa Manfreds & Vin vie ehdottomasti minun rankingissä voiton 6-0.

Nyt kun Kööpenhaminan reissu on taputeltu pakettiin, pitääkin äkkiä ryhtyä katselemaan seuraavan reissun kohteita. Ensi viikolla Barcelonaan, vinkkejä otetaan mielihyvin vastaan! Mikä olisi paras viinikauppa, jossa voisi myös tehdä testingejä?

Kiitokset Sivumaulle, jonka suositus tuki muuta tiedonkaivelua ja vertailua ohjaten tänne.

Kööpenhamista lisää:

–  Le Petit, Etkot Kööpenhaminassa? Kyllä!
– Geist, jännän äärellä

Layover Copenhagen: kulinaarikaupunki
– Sushi Lovers, Kööpenhamina

Kommentointi on suljettu.