Nykytrendin mukaisesti kala paistetaan juuri ja juuri kypsäksi. Omakin suu pitää meheväksi jätetystä kalasta. Mutta avotulella perinteisesti ristiinnaulittuna kalasta tulee hyvää myös kunnolla kypsennettynä: pinta kuivuu, kalan rakenne, maut ja suolaisuus korostuvat.
Ristiinnaulittua kalaa voi tehdä varsin helposti sisätiloissa, kunhan huushollista löytyy takka tai kakluuni.
Avaa ensin siika vatsapuolelta selkänahkaan saakka aivan selkärangan vierestä. Tee sama temppu selkärangan toiselle puolen. Katkaise vaikka saksilla ruoto poikki niskasta ja pyrstön tyveltä ja repäise varovasti irti. Varo puhkaisemasta nahkaa. Kalaa ei tarvitse suomustaa.
Poista lopuksi kylkiruodot. Hiero kalan pintaan joko hienoa merisuolaa tai Maldon -suolaa, ripaus pippuria ja jätä maustumaan puoleksi tunniksi.
Kalan maustuessa sytytä tuli. Tarvitaan siis joko nuotio, avotakka tai meidän tapauksessamme kakluuni. Lisäksi tarvitaan paistolauta, joka on riittävän leveä avatulle kalalle. Itse käytän noin 20 cm leveää lankkua, joka on riittävän pitkä tulipesälle. Lisäksi tarvitaan vasara, neljä naulaa tai jos hienostella haluaa, teräviä puutikkuja, porakone ja pieni pora. Puutikut ovat sikäli parempia, että nauloista voi kalaan jäädä rautainen vivahde aivan naulan ympärille.
Kun tuli palaa hyvin, on aika ristiinnaulita siika. Paistolautaa kannattaa vähän lämmittää tulen läheisyydessä. Samalla saat selville oikean naulauskohdan. Aseta siika lankulle nahkapuoli lankkua vasten, pää alaspäin ja kiinnitä se joko nauloilla tai puutikuilla lankkuun.
Tue lankku jollakin sopivalla välineellä maata vasten lähelle tulta. Sopiva väline riippuu paikasta. Avotakassa yksinkertaisesti takan toista seinää vasten, kakluunissa hyväksi havaittu väline on keittiöjakkara. Sopiva etäisyys tulesta on noin 30 – 50 senttiä. Nuotiolla voi olla lähempänä, kakluunissa tai avotakassa vähän etäämmällä, koska uunipesän pinnat heijastavat lämpöä tehokkaammin. Tulen loiste paahtaa siikaa pikku hiljaa ja kuivattaa sen pintaa. Pientä paahteisuutta tai hiiltyneisyyttä saa, kun välillä siirtelee kalaa lähemmäksi tulta. Paistoaika riippuu tietysti kalan koosta. Puolikiloinen siika vaatii noin 30 minuuttia.
Kun kala on kypsä, poista naulat, lisää vähän voita pieninä nokareina, tarjoa suoraan paistolaudalta vaikka perunoiden ja tuoreen salaatin kera.
20.2.2014 09:30
En ole loimutellut kalaa lainkaan, koska meillä ei ole loimutuslautaa. Pöh, miten hölmöä! Osaatko sanoa, millainen lankun pitäisi olla, jotta homma pelittää?
20.2.2014 18:11
Loimutus on kyllä hauska vaihtoehto pannulle tai uunille. Ja syntyy vielä kämpän lämmityksen ohessa. – Toi mun lankku on jostakin remontista jäänyt 5 x 20 senttinen mäntylankun pätkä, jonka höyläsin tasaiseksi (helpompi puhdistaa). Ehkä kasi asiaa: riittävän leveä, että kala mahtuu siihen hyvin. Ei kovin oksainen, koska kuumuus voi nostaa oksista pihkaa pintaan. Eiku kokeilemaan!