Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Siianmaksaa ja kevätsipulia

siianmaksa

Kun saat käsiisi 12 siianmaksaa, tee tätä! Tänä talvena siikaa on noussut verkoista niin paljon, että kalakaveri on paistanut ja kehunut siianmaksaa jo jonkin aikaa. Siianmaksaa ei joka marketissa myydä, mutta voit korvata eritysherkun puuttuessa broilerin maksalla. Broileriversiota olen tällä kiinalaissävytteisellä ohjeella muutamankin kerran tehnyt. Toimii erinomaisesti myös siialle.

Siianmaksan maku on mieto, mutta ehkä lihaisampi kuin esimerkiksi mateella. Siksi maku lähestyy jo broilerin maksaa. Siian maksa maistui Merjallekin, vaikkei hän ole mateen tai broilerin maksan maun ystävä.

Riippuen siikojen määrästä, tästä saa joko pienen lisukkeen, yhden hengen annoksen tai pienen amusin useammalle. Juuri amusina tällaiset pienet yllätykset toimivat. Tai miksi ei paistetun siikafileen lisänä, riisin kera.

Mukana voit käyttää joko riisiä, salaattia tai nuudeleita. Tämä ohje on tehty 12 siian maksalle, yhteispainoltaan huikeat 50 grammaa.

Huuhtele sian maksat kylmällä vedellä ja taputtele kuiviksi esimerkiksi talouspaperilla. Tee marinadi, lisää maksat ja anna maksojen maustua tunti tai pari, välillä sekoitellen. Näin pienelle määrälle on vaikea antaa tarkkoja mittoja, koska puhutaan neljännesteelusikallisista tai vastaavasta. Ripaus on se, kun laittaa peukalon ja etusormen suolapurkkiin, ja katsoo montako suolakidettä sormien väliin jää. Maistele marindia ja säädä tarpeen mukaan. Tarkoitus on, että marinadi sopivasti peittää maksat.siianmaksa1

Marinadi

  • ripaus suolaa
  • ripaus sokeria
  • 1 tl tummaa soijaa
  • mustapippuria
  • 1 tl valkoviiniä

Kastike

  • 1 tl maissijauhoja
  • 2 rkl vettä tai lihalientä
  • 1 tl tummaa soijaa

Paistaminen

  • 50 g siian maksoja
  • maissijauhoja
  • kasvisöljyä
  • pari kevätsipulia pilkottuna, vihreät ja valkoiset osat erikseen
  • pari siivua tuoretta inkivääriä pilkottuna
  • loraus valkoviiniä

Sekoita kastike ja jätä odottamaan. Pilko inkivääri ja kevätsipuli. Kuumenna pannu, lisää öljy. Ripottele maissijauho maksan ja marinaadin joukkoon ja sekoita.

Paista nopeasti pilkottu inkivääri ja sipulin valkoiset osat ja heti perään marinoidut maksat. Maksoille riittää minuutin paistoaika. Lisää loraus valkoviiniä, laske lämpöä ja peitä kannella. Hauduta minuutti. Lisää sipulin vihreät osat ja kypsytä vielä minuutti. Kaada lopuksi kastike maksojen päälle, sekoita ja odota, kunnes kastike sakenee.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.