Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Cowboyn paputortillat

4 kommenttia

cowboyn-tortilla

Tällä tortillalla cowboy ravitsi itseään iltanuotion äärellä paimennettuaan pitkän päivän karjalaumaa pitkin villiä länttä… juu ei, mutta voisihan tässä tortillassa maistaa vähän nostalgis-romanttista makua.

Tortilla on pelastanut monet remonttipäivät, arkikiireiset illat ja flunssaputket tai juhlistanut kisakatsomoita. Toteutusasteen omatoimisuutta voi säätää tilanteen mukaan:  joko ostaa kaiken kaupasta tai tuunata salsoja ja tortilloja myöten kokonaisuuden itse. Tämä on puolivälin ohje, pavut keitettiin ribollittaa varten (ohje tulossa).

Meksikolaisittain keitetyt pavut

Nopeampi versio on hakea kaupasta kaksi tölkkiä joko ruskeita papuja tai kidneypapuja.

  • 500g kuivattuja pintopapuja
  • vettä
  • 3 sipulia halkaistuna
  • yhden valkosipulin kynnet kuorittuina (noin 10 kynttä)
  • merisuolaa

Liota ruskeita papuja tai pintopapuja ohjeen mukaan, yleensä meillä liotellaan yön yli. Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pavut. Lämmitä kattilassa vesi kiehuvaksi ja lisää pavut. Kun pata jälleen porissee, lisää halkaistut sipulit ja kokonaiset valkosipulin kynnet. Älä lisää tässä vaiheessa suolaa, koska suolavedessä pavut kypsyvät hitaammin, vinkkaa Rick Bayless. Keitä pavut kypsiksi, noin 1,5 tuntia. Mausta vasta kypsät pavut merisuolalla.

Keitetyt pavut toimivat pohjana useammallekin meksikolaisruualle. Nyt osa satsista jalostetaan karjapaimenen tapaan.

Frijoles Charros eli pavut cowboyn tapaan

  • 500 g keitettyjä pintopapuja
  • lasillinen olutta
  • säilykejalopenon viipaleita maun mukaan, parikin viipaletta riittää
  • 2 pilkottua tomaattia tai 200 g tomaattimurskaa
  • 1 tl kanelia
  • pekonirasvaa
  • 1 sipuli pilkottuna
  • 2 valkosipulin kynttä pilkottuna
  • 170 g pekonia
  • 3 rkl ruskeaa sokeria

Kaada valutetut pavut kattilaan, lisää vähän olutta ja keitä kuumalla lämmöllä viitisen minuuttia. Alenna lämpöä ja lisää joukkoon pilkotut jalopenoviipaleet, tomaatit ja kaneli.

Paista pilkottua pekonia miedolla lämmöllä rapeiksi. Nosta pekoninpalat lautaselle odottamaan.

Paista pannulle jääneessä rasvassa pilkottu sipuli ja valkosipuli noin 5 minuuttia, kunnes sipuli saa vähän väriä. Lisää kypsät sipulit, pannulle jäänyt rasva ja pekonikuutiot papujen joukkoon. Lisää vielä ruskea sokeri, sekoita hyvin kunnes sokeri sulaa.

Tortillat voi lämmittää mieleisellä tavalla. Usein arki-iltana heitän tortillat mikroon, mutta nyt hienostelin. Ei ihan nuotiolle, mutta pelille ja uuniin 170 asteeseen muutamaksi minuutiksi. Näin tortilloista tulee mukavan rapsakan makuisia.

Täytä tortilla papumuhennoksella, salaatinlehdillä, fetalla ja tortillasalsalla. Kääri taskun muotoon  eli fajitaksi ja nauti.

  • 8 vehnätortillaa
  • 1 pkt fetaa
  • lehtisalaattia
  • tomaattisalsaa, esim. Santa Maria Taco sauce

Feta kuulostaa epäortodoksiselta lisäykseltä tortillaan, mutta meksikolaiseen tapaan valmistetun papumuhennoksen kanssa se toimii oikein hienosti, kokeile! Baylessin keittokirjassa papumuhennoksen kaveriksi käytetään paikallista tuorejuustoa tai fetaa. Fetan sijaan voit hakea toisenlaista suuntuntumaa guacamolesta.

Tortillan täytteiden monipuolisuus tekee hommasta hauskan. Olemme täyttäneet tortilloja broilerisuikaleilla, possusuikaleille, naudansuikaleilla, tofulla ja monenlaisilla pavuilla, kutakin eri tavalla maustaen.

Ohje on Rick Baylessin kirjasta Autentic Mexican, mutta sitä on tuunattu omaan makuun sieltä sun täältä.

Advertisements

4 thoughts on “Cowboyn paputortillat

  1. Heh, ainesosaluettelon oluen ajattelin heti olevan tarkoitettu kokkaajan ”vahvistukseksi”, mutta mönkään meni 😀
    Tortillat ovat olleet meillä tosi suosittuja, mutta nyt onkin kulunut jo pitkä aika kun viimeksi syötiin

    • Malttaiskohan tuo cowboy kaataa karjanajossa mukana kuljettamansa oluen papupataan? Rick Bayless ainakin malttaa 😉

  2. Herkullisen kuulloiset täytteet, kivaa vaihtelua. 🙂 Pidin itsekin vastikään hieman meksikolaishenkisen illan, koitan kirjoitella siitä lähiaikoina.

    • Tortilla on siitä kyllä kiva, että se sopii moneen ja syöjät voivat itse säädellä mitä tykkäävät tortillaansa laittaa. Jään odottelemaan raporttia siitä mitä teillä syötiin!