Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Lievää kanaa eli pollo alla cacciatore

lieva-kana

Maissikanan koipi haudutetaan pekonin, herkkutattien, punasipulin ja chilisen tomaattikastikkeen kanssa uunissa muhevan herkulliseksi.

Teini toivoi pienenä aina lievää kanaa, kanankoipia kevyesti chilisen tomaattikastikkeen kanssa. Ohje on vahvasti sukua pollo alla cacciatorelle. Meillä nautitaan tätä tomaattista kanaa pastan kanssa epäitalialaisittain, samalle lautaselle pastaa ja uunissa haudutettu kanankoipi. Aidompaan italialaiseen tyyliin lievä tomaattikastike käytettäisiin pastan kanssa ja koipi syötäisiin erikseen kasvislisukkeiden kanssa. Mutta minkäs teet, kun jokin ruoka on kiteytynyt makumuistoksi, se on syötävä sillä ainoalla oikealla tavalla!

Tämän ruoka kuuluu myös osastoon ”ennen oli kaikki paremmin”. Broilerin koivet maistuivat aikoinaan hyvälle, ei sahajauholle. Vai oliko silloin vain oma makupaletti niin noviisi? Sapuska jäi broilerin sahajauhoistumisen myötä katveeseen, kunnes kaupoista alkoi löytyä maissikanaa ja jyväbroileria.

Olen kokeillut tehdä lievää kanaa myös pilkkomalla kokonaisesta jyväbroilerin, mutta silloin rintapalat kuivuvat usein, kun koivet ovat parhaimmillaan. Parhaiten toimivat siis tasakokoiset koivet. Tampereen Sokoksella olikin tarjolla maissikanan koipia ja pitkästä aikaa pääsimme asiaan.

Ja ah – maissikanan koivet maistuivat hyvältä umamisessa, hieman chilisessä, pekonisessa, herkkutattien ryydittämässä tomaattikastikkeessa, siltä kuin ennen vanhaan!

Paras pasta lievän kanan kanssa on gnocchi, sillä sen pienillä kupposilla on kiva kuljettaa tomaattikastiketta suuhun. Kierrepastat imevät myös hyvin tomaattikastiketta kiemuroihinsa.

 • 4 maissikanan koipea
 • 1 punasipuli
 • 2-3 valkosipulin kynttä
 • 4-5 viipaletta pekonia
 • 1 rkl oliiviöljyä
 • 1 prk tomaattimurskaa #mutti
 • 1-2 dl pakastettuja herkkutatteja liemessään
 • rosmariinin oksa
 • laakerinlehti
 • mietoa punaista chiliä palko pilkottuna
 • 3 dl kanalientä
 • lasillinen puna- tai valkoviiniä, kumpaa käsillä on
 • suolaa ja mustapippuria
mutti

Muttisoosi ennen #muttia ;). Punasipuli, rosmariini, herkkutatti, kanaliemi ja punaviini muhivat hetken pannulla. Kaada kastike maissikanan koipien ja pekonin päälle uunivuokaan.

Lämmitä uuni 220 asteeseen.

Paista ensin pekonia pienessä öljytilkassa isolla paistinpannulla. Kun pekonit alkavat rapeutua ja suurin osa rasvasta on valunut pannulle, nosta pekoni odottamaan lautasella. Ruskista maissikanan koivet molemmin puolin kauniin ruskeiksi ja nosta odottamaan uunivuokaan, lisää paistetut pekonit koipien päälle.

Jos käytät pakastettuja herkkutatteja, paista niitä pannulle jääneessä rasvassa, kunnes enin neste on haihtunut. Lisää vasta sitten pilkottu punasipuli ja valkosipuli. Jos käytät tuoreita herkkusieniä, voit lisätä ne samaan aikaan sipulien kanssa. Kuullota sipuleita viitisen minuuttia ja lisää sitten tomaattimurska, kiehauta. Lisää vielä chili, yrtit, kanaliemi, viini ja kiehauta alkoholi pois.

Kaada kastike uunivuokaan kanankoipien päälle ja kaada mukaan kuumaa kanalientä, jos satsi kaipaa lisää lientä. Laita uuniin noin tunniksi. Tarkkaile kypsymistä ja kääntele välillä jos pinta alkaa tummua liikaa.

Keitä pasta juuri ennen kanan kypsymistä. Nauti kevyen punaviinin kanssa, kuten Sanzenon laatikkoviini tai kevyen hapokkaan chiantin kanssa.

Advertisement

Kommentointi on suljettu.