Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Karitsaa Sardinian kukkuloilta

4 kommenttia

sardinialainen-karitsa

Smaragdin vihreä, kirkas meri. Lammaslaumat laiduntavat karuilla kukkuloilla. Sardinian reissusta on jo vuosia, mutta matkamuistoksi ostettu keittokirja tuo aina mieleen snorklaamisen Euroopan kirkkaimmissa vesissä.

Sardinialainen ohje yhdistää karitsapataan latva-artisokkaa ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Liha ruskistetaan ja haudutetaan valkoviinissä muhevaksi ja maukkaaksi.

Karitsaa ja latva-artsokkia

  • 1,3 kg karitsan lapaa tai etuselkää
  • 3 globe latva-artisokkaa (tai 6 sardinialaista)
  •  1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • persiljaa
  • 3 kuivattua tomaattia
  • lasillinen valkoviiniä tai 1 sitruuna
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria

Puhdista latva-artisokat ja pilko 6 osaan, laita sitruunaveteen odottamaan.

Pilko huoneenlämpöinen karitsa isoiksi paloiksi ja ruskista uuninkestävässä padassa oliiviöljyssä. Mausta lihat mustapippurilla ja suolalla.

Kun lihapalat ovat kaikilta kulmiltaan kauniin ruskeita, nosta ne pois padasta ja pidä lämpimänä. Valuta latva-artisokat ja lisää pataan. Heitä mukaan paistumaan pilkotut sipulit, valkosipuli, kuivatut tomaatit ja persilja. Paista reippaalla lämmöllä ja kääntele varovasti. Anna latva-artisokkien kuivahtaa hieman.

Lisää karitsanpalat takaisin, kuumenna niitä hieman. Kaada mukaan valkoviiniä, ja jos tarpeen, hieman kuumaa vettä, jotta liha peittyy. Kiehauta alkoholi pois. Tarkista maut, peitä kannella ja nosta 200 asteiseen uuniin 1.5-2 tunniksi. Kun liha on mureaa, on pata valmista. Tarjoa uunilohkoperunoiden, kasvisten ja mehevän punaviinin kanssa.

Sardinialaiset punaviinit eivät koskaan ole napanneet, mutta duerolainen Cair on erinomainen kumppani.

–        The cooking of the Sardinians

Advertisements

4 thoughts on “Karitsaa Sardinian kukkuloilta

  1. Sardinia ja Korsika ovat pitkään olleet ”paikkoja”, joihin haluaisin mennä.
    Mistä te artisokkia hankitte? Täällä jos niitä sattuu kaupassa olemaan, niin syöntipäivä on mennyt pari viikkoa sitten.

    • Stockalla on aika säännöllisesti, Sokoksessa silloin tällöin ja Prismassa harvinaisemmin. Nimimerkillä Sisilia ois kans kiva 😉

  2. Kuullostaa herkulta. Mukana on taas niitä rakastamiani artisokkia, ja karitsaa en voi vastustaa.

    • Siiri, juuri näin minäkin ajattelin kun ohje osui silmiin! Kun kaksi suosikkainesta on yhdessä, eihän siitä voi tulla kuin hyvää!