Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Kevyen maukas lasagne ja niksivinkki bechamel-kastikkeelle

4 kommenttia

lasagne

Lasagne on oivaa viikonlopun hidasteluruokaa. Bolognese-kastikkeen oikean maun saavuttamiseen menee 2-3 tuntia, joten lasagne vaatii aikaa ja jonkin verran läsnä olevaa hellyyttä. Bechamel-kastikkeen eli maitokastikkeen valmistan aina mikrossa, säästyy hella sekä hermot. Ei pala mikrossa pohjaan maito, mutta liedellä palaa tai kuohuu takuuvarmasti sillä sekunnilla kun selkäni käännän. Maitokastikkeen mittasuhteet olen tuunannut mikrolle sopivaksi. Tykkään lievänsorttisesta maitokastikkeesta, lasagnesta tulee näin kevyempää.

Varaa lasagnen tekemiseen vähintään neljä tuntia aikaa. Bolognese-kastike vie siitä kolme, kokoaminen 10 minuuttia ja uunissa menee noin 40 minuuttia. Bolognese-kastikkeen ohjeen löydät täältä.

Lasagne bolognese

 • 1 annos bolognese-kastiketta (n. 600 g jauhelihaa)
 • 200-250 g lasagnelevyjä

Bechamel-kastike mikrossa

 • 8 dl maitoa
 • 1 dl vehnäjauhoja
 • suolaa
 • muskottipähkinää
 • 1 pkt mozzarellaa
 • parmesaania

Sekoita jauhot ja maito. Mikrota täydellä teholla pari minuuttia kerrallaan ja sekoita välillä vispilällä. Yhteensä kastikkeen paksuuntumiseen menee noin 10 minuuttia. Mausta bechamel-kastike suolalla ja muskottipähkinällä. Mukaan voi lumpsauttaa hieman voita, ellei satu olemaan tällainen rasvapoliisi kuten minä (sitä oliiviöljyllä herkullisempaa -ruokaa tulee tehtyä muutenkin niin paljon, että kivaa kun jotain syntyy ilman rasvaa).

Valitse sopivan kokoinen vuoka, johon lasagnelevyt menevät sopivasti rinnakkain, ei kovin lomittain. Uusi keltainen vuokani on muuten sopiva, mutta alimmista kerroksista pitää napsauttaa levyistä puoli senttiä pois päästä.

Kokoa lasagne laittamalla bolognese-kastiketta vuoan pohjalle, yksi kerros lasagnelevyjä ja seuraavaksi bechamel-kastiketta. Ripottelin pikkaisen mozzarellasiivuja aina maitokastikkeen päälle. Jatka bolognese-kastikkeella, vuorottele tässä järjestyksessä kerroksittain. Päällimmäiseksi tulee bechamelia. Raasta pinnalle parmesaania oman maun mukaan.

lasagne1

Paista noin 40 minuuttia 180 asteessa. Tarkkaile pinnan ruskistumista, laita folio päälle jos pinta tummuu liikaa. Joissain ohjeissa lasagne tehdään 20 minuutissa ja 220 asteessa, mutta minusta siinä ajassa maitokastike ei ehdi tehdä tehtäväänsä kuivien lasagnelevyjen kanssa.

Ehdotin puolileikilläni lasagnelevyjen tekemistä itse, mutta sain raikuvan naurun bolognesen hämmentäjältä. Kun kastike muhii kolme tuntia, ehtisi siinä tietysti levytkin pyöräyttää, mutta ihan ei tällä kertaa aika ja into riittänyt. Tuoreen pastan kanssa riittää vähän vähemmän maitokastiketta ja tuo lyhyempi kypsennysaika uunissa.

Jauheliha oli tällä kertaa kauppahallissa paistista jauhettua eli aivan sitä itseään paistijauhelihaa. Ehkä pari siivua pekonia lisää olisi voinut tehdä lasagnesta vielä herkullisempaa, mutta lopputulos oli ihanan kevyt, jos lasagnesta sellaista sanaa voi käyttää. Sika-naudanjauhelista voi saada aikaiseksi melkoisen rasvaisen suutuntuman.

Lasagnen kanssa maistuu kevyen hapokas punaviini.

4 thoughts on “Kevyen maukas lasagne ja niksivinkki bechamel-kastikkeelle

 1. Kaunis lasagne! Minä en saa ikinä tuollaista herkullista kiinteää palaa irti. Johtuneeko siitä, että harvoin hauduttelen kastiketta huolella, vaan laitan aika märän kastikkeen levyjen väliin. Täytyy kokeilla seuraavaksi tuolla teidän kastikkeellanne!

  • Tässä kuvassa on jippo: otin kuvan seuraavana päivänä ja kylmästä lasagnesta, kun oli vähän enemmän valoa (varsinainen järkkäri on matkoilla ja kännykän kamera on aika vaatimaton). Muutenkin tälläisten leikkaaminen onnistuu kiinteämmin dagen efter. Tosin tämä ei nyt näytä ollenkaan niin mehevältä kuin kuumana, se vähän harmitti…