Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Pestoa, pastaa ja latva-artisokkaa

2 kommenttia

pesto

Latva-artisokkaa, pinjansiemeniä, parmesaania, basilikaa, valkosipulia ja oliiviöljyä. Tästä syntyy ihana pestokastike pastalle. Söin tätä vuosia sitten 2 h + k –ravintolassa ja siitä lähtien varastettua, muunneltua ja joka kerta hieman erilaiselta maistuvaa kasvispastaa on meillä syöty. Enää en edes muista miten omaksi tämä ohje on muunneltu. Ruokaisa latva-artisokka antaa pestolle omaa makuaan. Tavallinen pestokastike maistuu nykyään jo liian öljyiselle.

Pikaversiona toimii myös hyvä purkkipesto, mutta purkkilatvista en suosittele. Tuoreesta latva-artisokasta tehty pastakastike on aivan omaa luokkaansa.

latvis-pestopasta

  • 3 latva-artisokkaa (globe)
  • sitruunaa
  • purjoa 15 cm

Putsaa latva-artisokat kuivista ulkolehdistä, leikkaa varsi ja latvat pois ja lohko neljään osaan. Koverra parta pois ja laita lohko sitä mukaa sitruunaveteen odottamaan. Keitä latva-artisokan lohkot suolavedessä kypsäksi.

Basilikapesto

  • ruukku basilikaa
  • iso kourallinen pinjansiemeniä
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • merisuolaa
  • 4 rkl parmesaania
  • mustapippuria
  • oliiviöljyä

Paahda pinjansiemeniin kaunis ruskea pinta kuivalla paistinpannulla. Heitä suurin osa pinjoista basilikan, merisuolan, pilkotun valkosipulin, parmesaanin ja oliiviöljyn kanssa mortteliin. Hiero ainekset morttelissa pestoksi. Säästä osa pinjansiemenistä koristeeksi pastan pinnalle.

Valuta kypsät latva-artisokan lohkot ja pilko ohuiksi siivuiksi. Kuumenna paistinpannu, lisää öljy ja yks valkosipulin kynsi. Kun valkosipuli aikaa tuoksua kypsyvälle, lisää purjo ja pilkottu latvis. Mausta sormisuolalla ja mustapippurilla.

Paista viitisen minuuttia tai sen ajan kun maut alkavat tekeytyä. Lisää mukaan loput pinjansiemenet.

Keitä tällä välin pasta kattilassa hyvin suolatussa vedessä kypsäksi ja valuta. Kippaa pasta takaisin kattilaan. Sekoita pesto paistinpannulla latva-artisokkaseokseen, hämmennä ja kaada koko kastike kattilaan ja sekoita. Nauti raastetun parmesaanin kanssa.

Mainokset

2 thoughts on “Pestoa, pastaa ja latva-artisokkaa

  1. Te kyllä tiedätte miten minulla saa veden kielelle. 😉