Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Parsaa ja viiriäisen uppomunia on the rocks

viiriaisen-uppomuna-parsa

Viiriäisen munat odottivat kauppahallissa, siinä silmien korkeudella, vähän alaviistossa. Niillä oli vähän asiaakin: parsakausi on aluillaan. Ohje vaatii muutamaa shottilasia ja jäitä.

Viiriäisen munat olivat kotoisin Pirkanmaalta, joten yhtälö on puoliksi lähiruokaa. Tuontiparsat ovat jo eurooppalaisia. Ehdottomasti kannattaa kokeilla tätä viimeistään kun kotimaiset parsat ehtivät pöytään.

  • nippu parsaa
  • suolaa
  • viiriäisen munia kaksi per ruokailija
  • viinietikkaa
  • voita jos tykkäät

Laita ensin parsavesi kiehumaan parsakattilaan. Parsan keitto-ohje ja viinisuositus löytyy täältä.

uppomuna

Uppomunien keittäminen ei ole meillä arkipäivää, mutta eri lähteistä yhdistelyillä ohjeilla uppomunat onnistuivat yllättäen kätevästi.
Laita vesi kiehumaan kattilaan, mausta vesi suolalla ja lorauta joukkoon viinietikkaa. Varaa vierelle laakeaan astiaan kylmää vettä ja jäitä. Uppomunien tekeminen onnistuu parhaiten jääkaappikylmistä munista. Shottilasit tai pienet kahvikupit avittavat prosessia.

Kesäinen kokemus viiriäisten munien haastavasta käsittelystä hirvitti turhaan,   uppomunien tekeminen oli itse asiassa helpompaa kuin munien sipeltäminen salaattiin mökkiolosuhteissa.

Viiriäisen munan kuori vaatii napakkaa, mutta varovaista käsittelyä ja kuoren alla oleva kalvo päättäväisen varovaista otetta. Riko kuori keskeltä varovasti terävällä veitsellä. Kuoren alla on sitkeänsorttinen kalvo, johon joudut luultavasti käyttämään myös veistä. Avaa muna ja tipauta muna lasiin varovasti, niin että keltuainen säilyy ehjänä. Laita kukin muna omaan kuppiinsa.

Laske kiehuvan veden lämpö niin, ettei vesi enää poreile. Ota kattila liedeltä ja pyöräytä vispilällä tai reikäkauhalla vesi kierteeseen kattilassa. Kippaa varovasti muna kerrallaan liikkeessä olevaan veteen. Anna munien hautua vedessä 1,5 minuuttia (enää ei keitellä!)

Nosta munat pois reikäkauhalla suoraan jääveteen. Munien kypsyminen pysähtyy kuten talvikalastajalla verenkierto kevätjäiden pettäessä ;). Nosta munat nopeasti ylös jäistä, jotta ne eivät jäähdy tyystin.

Jos pidät voin mausta parsoissa, voit hyvin nopeasti pyöräyttää keitetyt parsat kuumassa kattilassa pienessä voimäärässä. Tällä kertaa parsat vain nosteltiin lautaselle ja reikäkauhan avulla valutetut uppomunat nostettiin parsojen päälle. Pieni ripaus sormisuolaa viiriäisen munan päälle korostaa makuja.

Nauti Riesling Reserve Vielles vignes –viinin tai mieleisesi parsaviinin kanssa.

Kommentointi on suljettu.