Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Jamien karitsanpotkaa, asusteena foliopuku

potka3

Potka maustetaan sisältä päin yrttivoilla. Kasvipeti imee maut. Suussa sulavan hyvää!

Yrttivoita karitsanpotkan luun kylkeen, potka kasvispedille ja foliotakki tiukasti kiinni. Rentojen tv-kokkien esikuva, Jamie Oliver hauduttelee potkansa yksittäispakattuna foliossa. Ufovapaa tai ei, raikkaan yrttisen makuista potkaa näin tulee, runsaskätisestä voimäärästä huolimatta.

Ohje on niin helppo, että onnistuin tuunaamaan lihan lähes uunikuntoon sillä välin, kun perheen lihavastaava oli hakemassa foliota.

  • 4 karitsan potkaa
  • oliiviöljyä
  • 2 lasillista valkoviiniä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • reilusti foliota, käsivarren mitta per potka

 Yrttivoi

  • 100 g kylmää voita
  • 2 rosmariininoksaa
  • 10 salvian lehteä
  • 1 oksa timjamia
  • merisuolaa
  • mustapippuria myllystä

potka1

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Tarkista foliotilanne (meillähän lähdettiin tässä kohtaa kauppaan).

Osa tuoreista yrteistä sekoitetaan voin kanssa yrttivoiksi ja loput ripotellaan kasvispedille.

Ota kaksi rosmariinin oksaa ja irrottele neulaset kovasta varresta. Lisää viisi salvian lehteä ja pari timjamin oksaa, suolaa ja mustapippuri ja sekoita ne nopeasti kylmään voihin blenderissä tai sauvasekoittimella. Sauvasekoittimella voit tosin varautua siihen, että sauva on pian tukossa voista – vinkkejä tähän? Onko helpompaa murskata yrtit suolan ja pippurin kera morttelissa ja sekoittaa sitten voihin?

Kasvispeti

peti

  • 2 rosmariinin oksaa
  • 5 salvian lehteä
  • 1 oksa timjamia
  • 12 valkosipulin kynttä
  • 2 isoa porkkanaa
  • 1 sipuli hienoksi viipaloituna
  • 1 purjo hienoksi viipaloituna

Pilko kuorittu sipuli ohuiksi viipaleiksi. Puolita purjo, huuhdo ja pilko sekin ohuiksi siivuiksi. Tee sama käsittely kuorituille porkkanoille. Jamie laittaa näköjään valkosipulin kynnet joukkoon kuorimattomana, minä silppusin kasvisten joukkoon ihan vaan silppuamisen innosta.

Tasku potkaan ja foliotakki päälle

potka2

Tee seuraavaksi tasku potkan lihaisimpaan kohtaan yrttivoita varten. Ota terävä ohut veitsi. Ohutkärkinen puukko on tähän mainio väline. Nappaa tarmokas ote potkan luisemmasta päästää ja ujuta puukon terää luuta pitkin lihaisimmasta kohdasta alas, mutta varo leikkaamasta taskua auki. Kokeile sormella onko kolo sopivan kokoinen, vähintään etusormen pitäisi mahtua koloseen.

Tässä vaiheessa lihamestari kotiutui puuttuneen peitteen kanssa. Vesa pääsi sullomaan yrttivoita lihataskuun. Minä repäisin innoissani folioneliön kutakin potkaa varten, kunnes luin ohjetta tarkemmin. Sitä olisi pitänyt taitella kaksin kerroin ennen leikkaamista. Ei hätää, toinen samankokoinen kerros päälle – ei tyylipuhdas suoritus, mutta ajoi täysin asiansa.cair

Folion keskelle kootaan kasvikset ja yrtit. Potkiin sipaistaan hieman oliiviöljyä (tuolla voimäärällä ei todella tarvitse paljoa), samoin suolaa ja mustapippuria hieraistaan pintaan.  Nosta liha kasvispedille ja taittele folion reunat ensin ylös, mutta älä vielä sulje pakettia. Lorauta kuhunkin pakettiin valkoviiniä. Sitten foliotakki kiinni tiukasti, vuokaan ja uuniin 2,5 tunniksi tai kunnes liha irtoaa luusta pelkän katseen voimalla.

Tarjoile potkat foliossaan, siten että kukin ruokailija saa itse availla pakettinsa, nostaa potkan lautaselleen ja kauhoa kasviksia ja voikastiketta oman maun mukaan

Voikastikkeen mehevöittämät kasvikset kaipaavat kaveriksi selleri-perunamuussia ja raikasta salaattia. Barcelonan löytö Cair cuvee Ribeiro del Duerosta on oikein sopuisa kumppani.

Jamien ohje Incredible baked lamb shanks löytyy täältä  ja Cook with Jamie –kirjasta.

 

 

Advertisements

Kommentointi on suljettu.