Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Rentun ruusua ja ruskistettua voita

4 kommenttia

horsma1

Poimi horsmat nuorina ja notkeina.

Rentun parsa, rentun ruusu eli maitohorsma. Maitohorsman nuoret versot punkevat nyt ylös ja lautaselle. Mieto maku maistuu keväälle ja vihreälle. Poimi horsmat alle 20 senttiä korkeina, etteivät ne ole ehtineet vielä muuttua puiseviksi.

Tallberg yhdistää maitohorsman versot ruskistettuun voihin. Toimii erinomaisesti!

 • 40 nuorta maitohorsman versoa
 • 100 g voita
 • 2 valkosipulin kynttä
 • tuoretta timjamia
 • sitruunaa tai limeä
 • mustapippuria
 • sormisuolaa
horsmat2

Maitohorsmaa voikastikkeella. Syötävänä koristeena lautasella vasemmalta poimulehteä, käenrieska, ketunleivän eli käenkaalin kukka ja lehti.

Laita voi, valkosipuli ja pari oksaa tuoretta timjamia pannulle. Anna voin kiehua niin että kaikki neste haihtuu, ja voin maitohera alkaa ruskistua. Varo polttamasta valkosipulia! Kun voi on pähkinänruskeaa, lisää sitruunamehua. Sekoita ja anna kastikkeen tekeytyä viisi minuuttia.

Siivilöi mausteet pois harvalla siivilällä, jotta maitohera pääsee mukaan maustamaan kastiketta.

Keitä maitohorsmaa miedosti suolatussa vedessä noin minuutin ajan. Valuta, nosta kastikkeeseen ja pyörittele voissa. Ripaus sormisuolaa ja rouhaus mustapippuria päälle. Koristeeksi voi toki poimia pari muuta villiyrttiä, vaikkapa käenrieskaa.

Villiruoka tuli jo vähän tutuksi nuorena opiskelijana pari vuosikymmentä sitten. Luimme innolla Rautavaaran oppaita, mutta eiväthän ne mitään kulinaarineuvoja antaneet. Muutamat yritykset tehdä voikukanjuurista ruokaa lannistivat ja harrastus jäi. Sami Tallberg ja muut pohjoismaiset keittiömestarit ovat nostaneet jonkin aikaa villiruokaa huippuravintolojen lautasille. Tämä on saanut meidätkin silmäilemään keväistä metsää uudistuneella innolla. Eikä se Rautavaaran oppaiden opiskelu sinänsä hukkaan mennyt, sillä yllättävän hyvin nuo kasvit vielä tunnistaa. Ainakin horsman.

4 thoughts on “Rentun ruusua ja ruskistettua voita

 1. Aika villiä! Meillä villein kokeilu on tähän saakka ollut nokkonen! Rautavaaran opus kyllä löytyy hyllystä. Täytyypä tämän jutun innoittamana pyyhkiä siitä pölyt ja lähteä tunnistamaan unohduksissa olleita terveyskasveja!

  • Kannatta puhaltaa pölyt ja ottaa mukaan metsään! Tunnin koiralenkillä löytyi tuota horsmaa, ketunleipää ja vaikka mitä kivaa!

   Nokkonen pitää ottaa kanssa käsittelyyn, sillä sitä löytyy omasta takaa, vasta perustetusta parsapenkistä – kuka lie kitkenyt huonosti viime kesänä?

 2. Horsmaa pitäisi päästä maistelemaan, mutta asun niin keskustassa että täällä on ihan turha lähteä etsimään. Loppu viikosta pitäisi kyllä päästä otollisemmille alueille… 😉

  • Otollisilta alueita varmaan löytää nyt hyvin villiruokaa. Hyvä varmaan kerätä paikoista, jossa ei ole niin paljon liikennettä kuin keskustassa 🙂