Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Nokkosletut

2 kommenttia

nokkosletut

Uudesta parsapenkistä ei vielä pilkistä parsaa, mutta nokkosta pilkottaa. Vihulaiset päätyivät letuiksi. Nokkonen antaa letuille keväisen vehreän maun.

  • 2 kananmunaa
  • ½ litraa maitoa
  • 2 – 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 – 1 tl suolaa
  • 0,5 tl sokeria
  • 2 dl kiehautettuja nokkosia
  • öljyä tai voita paistamiseen

Tee lettutaikina. Vatkaa munat rikki, lisää maito, jauhot, suola ja sokeri. Anna jauhojen turvota vartista puoleen tuntiin.

Poimi nokkoset puutarhakäsineet käsissä. Saksi nokkosista lehdet, huuhtaise ja kiehauta vedessä puoli minuuttia. Kaada kiehautetut nokkoset siivilään, valuta neste pois. Pilko nokkoset pieneksi veitsellä.

letut-paistuu

Sekoita pilkotut nokkoset lettutaikinaan. Kuumenna voi pannulla ja nosta kauhallinen lettutaikinaa pannulle. Paista lettu molemmilta puolilta. Kiepauta valmis lettu lämpimälle lautaselle ja jatka kunnes taikina on paistettu.

Minä syön letut aina kahdella tapaa. Ensin suolaisena, juustoa letun väliin. Lopuksi jälkkärinä mansikka-, vattu- tai omenahillolla. Tällä kertaa äitienpäivän kunniaksi oli kokonaisia mansikoita.

Ruokajuomana maistuu rasvaton maito.

Poimi nokkosia keväällä ja nuorena. Jos tykkäät nokkosesta, uudista nokkospensasta leikkaamalla se alas ja poimi uusi kasvu. Muista hyvät rukkaset, sillä polttiainen polttaa julmasti. Älä kerää nokkosta typpipitoisilta multavilta mailta, sillä nokkoseen kertyy haitallisia nitraattejä. Meidän parsapenkki on varmaankin juuri tuollainen typpipitoinen, multava paikka. Mutta sieltä nokkospuska lähti juurineen, joten toivottavasti penkistä ei tarvitse kerätä nokkosta säännöllisesti eikä nitraattikertymää päässe syntymään.

Nokkosessa on terveelliseen pinaattiinkin verrattuna moninkertaisesti ravintoaineita. Lue lisää nokkosesta vaikka Marttojen nokkossivulta.

 

 

 

2 thoughts on “Nokkosletut

  1. Kaikkia muita rikkaruohoja olen repinyt pihalta uutterasti, mutta nokkosen olen antanut rehottaa. Kohta siitä saa jo ainakin yhden ruokalajin aikaiseksi.

    • Kohta on teillä lettukestit! Kun tuolle voikukalle vielä keksisi käyttöä, sitä olisi vaikka muille jakaa! Juuria on joskus koetettu käyttää, mutta aika kitkeriä olivat, samoin voikukan lehdet.