Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Ei ihan tavallinen parsakaalikeitto

Parsakaalikeitto

Hunajalla karamellisoitu sipuli, paahdettu, raastettu leipä sekä käenkaali jalostavat arkisen parsakaalikeiton.

Tämä on niitä päiviä, kun jääkaappi pullottaa tyhjyyttään eikä kauppaan ehdi. Löysin kuitenkin unohtuneen, vähän nuupahtaneen parsakaalin. Ei siinä ole varsinaisesti mitään vikaa, mutta ei parsakaalia enää raikkaaksi lisukkeeksi voisi höyryttää. Jääkaapissa lymyää myös avattu kermapurkki, joka on viisainta käyttää pois. Sipuli sipulilaatikossa. Kuivaa leipää. Pöydällä on selvät keittoainekset! Arjen luksusta saa hunajapurkin pohjalta.

Parsakaalikeitto on hyvää sellaisenaan, mutta hunajalla karamellisoitu sipuli antaa erinomaisen säväyksen. Se korostaa keiton makua ja tuo hauskan pehmeää rakennetta samettisen sileään keittoon. Jottei homma menisi ihan pehmoiluksi, laitetaan joukkoon rapeutta paahdetusta ja raastetusta leivästä.

  • 1 parsakaali
  • oliiviöljyä
  • 1 sipuli
  • hunajaa
  • 1 dl kermaa
  • suolaa
  • pippuria
  • kuivahtanutta leipää
  • käenrieskaa

Kuori ja pilko sipuli. Lämmitä pieni paistinpannu ja tilkka öljyä sipulia varten. Hauduta sipuli pannulla pehmeäksi, tämä vie kymmenisen minuuttia. Lisää pannulle lopuksi vähän hunajaa ja paahda vielä hetki.

Pilko parsakaali karkeasti paloiksi, myös varsi. Pistä pieneen kattilaa vettä kiehumaan, sen verran että pilkottu parsa peittyy. Keitä noin 10 minuuttia tai kunnes kaali on pehmeää. Kaada osa vedestä talteen, ehkä noin puolet. Surauta sauvasekoittimella keitto pehmeäksi ja tasaiseksi soseeksi. Lisää vähän keitinlientä, jos keitto on liian paksua. Lisää hunajalla karamellisoitu sipuli. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Pehmennä makua lorauksella kermaa.

Paahda  kuivahtanutta leipää raastettavaksi keiton päälle koristeeksi. Myös tuore yrtti tekee säväyksen. Koska nyt sattuu olemaan käenrieskan aika, käytin sitä.

Advertisements

Kommentointi on suljettu.