Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Parempaa kuin pinaatilla: nokkosta, pinjansiemeniä ja rusinoita + grillattua lohta

lohi-nokkonen

Kun tein viimeksi klassista pinaattilisuketta, pohdiskelin miten nokkonen toimisi tähän. Sehän toimii paremmin kuin pinaatti. Yllätysvoittaja on löytynyt!

Suolaisen, makean ja pähkinäisen yhdistelmä on pinaatin kanssa aina ollut ihanan nyrjähtänyt. Nokkosella maut asettuvat yht´äkkiä tasapainoon. Tämä on mahtava lisuke grillatulle lohelle, etenkin kun jätät lohen sopivan puolikypsäksi. Lohiohje löytyy alempaa tältä sivulta.

Toinen Jalka Italiasta –blogin Taitsi tiesi muuten kertoa alkuperäisen pinaattiohjeen taustoista. Useampi Italian maakunta omii mielellään tuon ohjeen omakseen. Voit lukea keskustelua pinaattiohjeen kommenteista. Taitsi, ehdottomasti kannattaa etsiä se nokkospuska!

Nokkosohje on muuten aivan sama kuin pinaattiversio, paitsi pinaatti on vaihdettu nokkoseen. Päätimme myös pikaisesti ryöpätä nokkosen, rohkeus ei riittänyt heittää sitä suoraan pannulle. Pitäisikö rohjeta?

Nokkosta, pinjansiemeniäö ja rusinoita

nokkonen

 •    300 g nuorta nokkosta
 •    oliiviöljyä
 •    1 valkosipulin kynsi
 •    3 rkl sultanarusinoita
 •    suolaa
 •    mustapippuria
 •    2 rkl pinjansiemeniä

Saksi nokkosen lehdet irti varsista ja huuhtele hyvin.

Liota sultanarusinoita 5-10 minuuttia kuumassa vedessä, että ne hieman pehmenevät. Paahda pinjansiemenet kuivalla paistinpannulla, varo polttamasta. Kannattaa lämmittää pannu todella kuumaksi ja lisätä siemenet vasta sitten: kuuma pannu paahtaa ne hetkessä, sen sijaan että kärsimättömästi odotat niiden paahtumista. Kylmä pannu on takuuvarma keino polttaa mikä hyvänsä pähkinä, ainakin meidän keittiössä.

Kiehauta nokkoset nopeasti ja valuta siivilässä. Laita pannulle hieman oliiviöljyä, pannu kuumenemaan ja pilkottua valkosipulia. Lisää rusinat ja paistele hetki. Kaada valutetut nokkoset pannulle. Paista nopeasti, mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää paahdetut pinjansiemenet ja nauti lisukkeena.

Grillattu lohifilee

Ohje sopii merilohelle sekä kirjolohelle, Norjan lohelle-  ja Näsijärven taimelle, jos niin onnekas on. Marinoi filee puoli tuntia ennen grillausta suolalla, pippurilla ja sitruunan mehulla.

 • 700 g lohifilettälohta-nokkosta
 • ½ sitruunan mehu
 • mustapippuria
 • sormisuolaa

Grillaa lohi ensin lihapuolelta noin viisi minuuttia. Paksumpaa merilohta saa grillailla, hiilloksesta riippuen, muutaman minuutin pidempään. Käännä pariksi minuutiksi nahkapuoli alaspäin, että pintakin saa väriä. Varo grillaamasta liian kypsäksi!

Heitimme lohen nahan vielä hetkeksi grilliin. Ah, miten ihanan rapeaa sipsiä siitä tuli! Rouskuttelimme kilpaa sitä kesäisessä helleillassa.

Grillatun kirjolohen ykköslisuke on siis tästä lähtien nokkonen! Viiniksi kaunista Alsacen riesling reserveä, esimerkiksi Ermelin tilalta. ­

 

Advertisement

Kommentointi on suljettu.