Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Best damn chicken! Tulista BBQ-kanaa

bbq-kana

Grillatun kanan ja aidon amerikkalaisen barbeque chickenin ero on tekotavassa. Kokeilimme ja ihastuimme BBQ-tyyliin. Luvatusti kana on sisältä ihanan mehevää, tulista ja pinnalta ah, niin rapeaa.

Kana marinoidaan kahteen kertaan. Ensin kuivamarinadi ja sitten grillissä sivellään tulista tomaattikastiketta. Grillaamistapakin on ihan erilainen. Kananpaloja grillataan pitkään ja hartaasti, ja suurin osa ajasta hiilloksen vieressä.

Barbeque- kanaa Amerikan tyyliin

  • 4 maissikanan rintaa siipiluulla, pilkottuna tai 800 g jyväbroilerin nuijapaloja

Kuivamarinadi kanalle

  • 1 valkosipulin pilkottu kynsi
  • ½ rkl savupaprikajauhetta
  • ½ rkl paprikajauhetta
  • ¼ rkl sormisuolaa
  • ½ rkl ruskeaa sokeria
  • 1 tl sinappijauhetta
  • ¼ rkl cayennepippuria
  • ¼ rkl kuminaa morttelissa jauhettuna
  • reippaita pyöräytyksiä mustapippuria

Pilko valkosipuli pieneksi ja jätä odottamaan. Sekoita kuivamarinadin muut aineet keskenään. Pilko kanan rintaleike isoiksi, tasakokoisiksi paloiksi. Ripottele kuivamarinadi + valkosipuli kanojen sekaan ja sekoita niin, että marinadi on tasaisesti kananpaloissa. Hep! Muista jättää ruokalusikallinen kuivamarinadia sekoitettavaksi BBQ -kastikkeeseen.

 BBQ-kastike kanalle

bbq-maissikana

  • 1,5 dl ketsuppia
  • 2 rkl omenaviinietikkaa
  • 2 rkl Worcestershire-kastiketta
  • 0,3 dl sokeria
  • 1 rkl siirappia
  • 1 rkl keltaista sinappia
  • 2-4 tl Shiracha-kastiketta, maun mukaan
  • 1 rkl valmistamaasi kuivamarinadia
  • mustapippuria

Valmista BBQ -kastike. Laita pieneen kattilaan ketsuppi ja sekoita siihen muut ainekset. Nosta lämpö niin että kastike poreilee hiljakseen. Keittele 10-15 minuuttia. Kastikkeen muhiessa laita hiillos tulille. Tästä satsista tuli hyvinkin reilu määrä kastiketta neljälle maissikanan rinnalle.

Grillaamisvaiheessa maissikana syvän etelän tyyliin siis grillataan hitaasti hiilien vieressä, ei hiilien päällä. Hiiligrilli- koulukunnan edustajina toimimme näin: hiillos kuumaksi ja ritilä päälle. Kun hiilet hehkuvat tasaisesti, siirsin ne mittansa verran sivuun.

Vinkki: oikeakätiselle kannattaa siirtää hiillos vasemmalle puolelle! Seuraava vaihe nimittäin vaatii jatkuvaa hiilien ääressä häärimistä. Viimekertainen hiillos loimutteli oikealla puolella ja sen kanssa oli selvästi hankalampaa käännellä paloja.

Lado kananpalaset kahteen riviin kuumennetun arinan päälle, mutta siis hiilien viereen. Sivele kastikkeella.

Paistele maissikanoja hiilien loimussa yhteensä vajaat parisenkymmentä minuuttia. Käännä palaset viiden minuutin kohdalla, sivele marinadilla. 10 minuutin kohdalla vaihda rivistön järjestystä, kauempana olevat lähemmäs hiiliä, marinadia, käännös ja marinadia.

Jos loimu ei näytä ruskistavan paloja, laita kansi päälle. Meillä pallogrillin korvikkeena ulkotakassa toimi wokpannun kansi. Kun tirinä kannan alla kävi hieman liian reippaaksi, otin kannen pois ettei kana pääse kuivumaan.

15-20 minuutin kohdalla siirretään grilliritilä hiilien päälle ja aletaan sivelemään ja kääntelemään kanoja tiuhempaan tahtiin. Sivele ja voitele palasia ja käännä. Pitkävartinen silikoniharja on aika kätevä, ettei sormet pala. Kastike karamellisoituu ja hiiltyy ihanasti.

Jos grillaat jyväbroilerin nuijia tai etenkin isoja koipireiden pilkottuja paloja, varaa lisää aikaa kypsyttelyyn.

Pitkään hehkuvat hiilet ovat tässä ehdottomasti parempia kuin nopeat ja kiivaat hiilet.

Kaveriksi tälle sopii kaikki poltteen sammuttavat, kuten jasmiinriisi ja grillattu paprika. Juomaksi ehdottomasti hyvin kylmää gewürstramineria.

Ohje on peräisin jo hiipuneesta The Paupered Chef -blogista.

 

Advertisement

Kommentointi on suljettu.