Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Tuoremehua raparperistä – toimisiko boolissa?

2 kommenttia

raparperimehu

Mumman raparperimehua ei keitetä. Pilkotut raparperin varret liotetaan sitruunan kanssa kylmässä vedessä ja siitä saadaan ihanan tuoretta, raikasta ja kaunista mehua.

Aion kokeilla raparperimehua boolin pohjaksi viikonlopun isoihin juhliin. Booleja en ole kyllä harrastanut sitten opiskelijapäivien – ja silloin itse asiassa tehtiinkin kossuhyydykettä – joten tällä taustalla kaikki kokeneempien boolinikkareiden vinkit ovat tervetulleita, ellei jopa vieraiden illan pelastavia. Tosin osa vieraista (ja niiden jälkikasvua) on kossuhyytelöä kahvikupilla kahmineita opiskelijoita. Ei tästä episodista sen enempää, ettei blogin huolella rakennettu fiini viinimaine romutu.

Raparperimehu sen sijaan on moneen kertaan koetettu ja unohdettu ohje. Ainesosien suhteet tinkivät katoamaan mielestä, kun tätä tehdään kerran vuodessa. Silloin auttaa tarkistussoitto mummalle. Mumman mukaan ohjeeseen tulee, noin abouttiarallaa: kaksi osaa raparperia, kaksi osaa vettä, kaksi sitruunaa, kaksi vuorokautta. Sokeria yksi osa, tai ehkä vähän enemmän, tai vähemmän, riippuu mikä maistuu. Ohje elää, tällä kertaa käytännössä suhteet menivät näin.

raparperit-mehustuu

 7 l raparperimehua

  •  7 l pilkottua raparperiä (3-4 kg)
  • 10 litran kattilallinen täyteen raikasta vettä
  • 5 luomusitruunaa, keltainen osa ja hedelmäliha
  • 700 g sokeria tai niin paljon kuin mehu imee

Kerää kainalollinen raparperejä. Käytä raparperin lehdet kasvimaalla rikkaruohojen peitteeksi.

Huuhtele raparperit ja pilko ne. Kun 10 l kattilassa on reilu 7 l pilkettä , lisää raikas kylmä vesi niin, että kattila täyttyy. Mehua tulee näin noin seitsemän litraa.

Käytä luomusitruunaa tai pese sitruunojen kuoret kuumalla vedellä ja harjalla. Kuori sitruunat ohuesti kuorimaveitsellä. Varo kuorimasta mukaan valkoista osaa. Seuraavaksi kuori valkoinen osa pois terävällä veitsellä. Valkoista osaa ei käytetä, sillä se tekee mehusta kitkerää. Leikkaa hedelmäliha viipaleiksi.

Nosta kattila viileään kellariin kahdeksi päiväksi.

Siivilöi mehusta pois raparperi ja sitruuna. Sekoita sokeri mehuun ja hämmennä. Hämmennä. Ja hämmennä. Sokeri uuttuu mehuun kunnes se ei enää liukene. Tämänvuotiseen satsiin imeytyi 700 sokeria ja maut olivat kivasti tasapainossa.

Pullota mehu puhtaisiin pulloihin, pidä kylmässä tai pakasta. Boolisatsin laitoin kiehuvalla vedella desinfioituun isoon kanisteriin. Mehu säilyy aikansa.

Niin, se booli. Suunnittelen, että laittaisin juhlabooliin raparperimehua, vichyä ja votkantapaista tuotetta. Koristeeksi limerinkuloita ja sitruunamelissan lehtiä. Mitä mieltä olette, toimisiko juhlajuomana päivällisen jälkeen? Tuunauksen tarvetta vai maistuisiko synttäri-festareilla? Vinkit ennen lauantaita alle kommenttikentään, kiitos!

Edit: Toimii erinomaisesti! Ihanaa, raikasta lantrinkia! Isoja jääpalalohkoja vaan pakasterasioista joukkoon, niin bileet paranee!

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Tuoremehua raparperistä – toimisiko boolissa?

  1. Mulla on ollut hakusessa keitetty raparperimehu mutta tätäkin täytyy kyllä kokeilla!

    • Mehu on aivan ihanan raikasta ja sitrus antaa siihen kivan lisän. Tällä tavalla tuoreena tehty ei muuten säily kovin pitkään, mutta se hupenee nopeasti kesäsäillä :).

      Näyttää hyvältä myös sun rosmariiniversio!