Täytimme tyttären kanssa vuosia, tytär 18 ja minä 50. Järjestimme kunnon kekkerit kavereille. Viisi bändiä, hyvää ruokaa ja juomaa. Kannatti täyttää vuosia!
Juhlien pääruokana oli savustettua villisikaa Kaitasen tilalta, Urjalasta. Muut ruoat valmistimme itse, ja ihanat vieraat toivat pöytään lisää herkkuja.
Porsas grillattiin juhlapaikalla, mutta ei ihan vartaassa Asterix ja Obelix –henkeen. Vesa leikkasi savustetusta kinkusta sentin paksuisia siivuja ja grillasi ne hiilillä. Reipas makurasva suli hieman ja sai vielä lisää savun makua hiililtä. Seitsemän kilon kinkku oli juuri sopivan kokoinen, siitä jäi vähän ylimääräistä iltapalalle ja kotiin herkuteltavaksi.
Juhlapaikkaan mahtui 60 henkeä, joten kutsuttavien määrä oli harmillisen rajallinen.
Synttärimenu
- Tervehdysmaljaksi cavaa
Alkupala
- 10 tunnin leivällä tryffelivoilastuja ja kylmäsavulohta
- cava
Pääruoka
7 kg savustettua villisian kinkkua
- 6 kg salaattia uusista perunoista (ohje alla)
- 4 kg tryffelijuureksia
- 1 kg vihreitä papuja kasvissyöjille
- vieraiden tuomia raikkaita lisukkeita
- Valpolicella Classico Superiore
Jälkiruoka
- Mansikka-mascarpone –kakku
- Kahvia ja teetä
Boolijuomaksi raparperimehua ja terästetettä
Raparperimehua, vichyä, vodkaa, limen siivuja ja sitruunamelissan lehtiä koristeeksi. Vaikka tämä olikin ensimmäinen rakentamani booli, osui maut aika mukavasti kohdalleen. Pakastetut isot jääkimpaleet Jotain maukasta -blogin vinkistä olivat erinomainen idea! Vodkaa säilytettiin pakastimessa boolia varten ja kuljetettiin juhlapaikalle kylmälaukussa. Kylmälaukku oli ladattu täyteen vedellä täytettyjä pakastinrasioita, jäässä tietysti. Vielä viimeisen boolimaljan täyttöön löytyi runsaasti jääkimpaleita. Jääkylmä booli, paras booli!
Sinappinen perunasalaatti 60 hengelle
- 6 kg uusia perunoita
- 5 nippua kevätsipuleita tai sipuleita varsineen tai iso tukko ruohosipulia
- 8 rkl pieniä kapriksia
Kastike:
- 3,75 dl oliiviöljyä
- 10 tl Dijon-sinappia
- 15 tl omenaviinietikkaa
- 8 tl ruskeaa sokeria
- 8 tl suolaa
- rouhittua mustapippuria runsaasti
Pese uudet perunat ja keitä ne kiehuvassa suolatussa vedessä. Puolita perunat, että kastike pääsee imeytymään kunnolla. Tähän kilomäärään ei aivan 10 litran kattilan vetokyky riittäänyt, joten osa keiteltiin lisäksi viiden litran kattilassa.
Valmista kastike sekoittamalla ainekset keskenään. Maista ja tuunaa hapokkuutta, makeutta ja suolaisuutta kohdalleen.
Varo keittämästä perunoita ylikypsiksi. Kaada vesi huolella pois kattilasta, ettei kastikkeesta tule vetistä. Kaada kastike ja muut mausteet kuumien perunoiden joukkoon – maut imeytyvät paremmin. Anna jäähtyä ja pidä viileässä kunnes nostat tarjolle.
Teimme myös pienemmän sipulittoman perunasalaatin, sillä kaikille vieraille ei sipuli maistu.
Alkupalaksi tarjosimme 10 tunnin leipää, tryffelilastuvoilla ja kylmäsavulohella. Kurkunviipale toi leivälle raikkautta ja tillitupsu hupsuutta. Alkupalaleivät nautittiin cavalasi kädessä jutustellen.
Pääruoan kaveriksi teimme sinappista perunasalaattia uusista perunoista. Lisukkeeksi valmistui helposti iso annos tryffelijuureksia. Nuorten naisten tehoryhmä kuori ja pilkkoi porkkanat ja palsternakat ja pesi kokonaista 6 kiloa uusia perunoita.
Teimme siis pääosan tarjoilusta itse. Kun pääruokana on valmiiksi kypsä villisian kinkku, sen grillaamisesta saa enemmänkin ohjelmanumeron kuinvarsinaista ruuanlaittoa.
Meillä oli myös juhlissa kaksi tarjoilijaa, mikä oli erittäin hyvä ratkaisu. Tarjoilut ja siivoilut pelasivat loistavasti ja saatoimme itse keskittyä – grillaustuokion jälkeen – täysillä juhlimaan, skoolaamaan, seurustelemaan ja pogoamaan. Jälkimmäistä tosin rajoitti merkittävästi selkävaiva, mutta ei liiaksi.
Oli mahtavaa nähdä vanhoja ystäviä, osaa hyvinkin pitkästä aikaa. Vieraat juhlan tekevät, suuri kiitos kaikille! Kaksi sukupolvea mahtui hienosti samoihin juhliin! Etenkin kun äidillä ja tyttärellä on samanlainen, hyvä musiikkimaku.
Dingosta Ebba Gröniin
Juhlassa esiintyi neljä bändiä ja covereina kuultiin Ebba Grönistä Dingoon, genret vaihtelivat heavistä punkkiin. Bändeillä ei ole vielä kansainvälistä kuuluisuutta, mutta odottakaahan vähän, näistä tulette kuulemaan vielä. Livebändeinä aivan mielettömän hyviä:
- Starmen Accoustic
- Ludd
- Ketunnenät
- Promones
- Viljami
Starmen Accousticia voi buukata juhliin kuin juhliin. Biisit saivat niin viisikymppiset kuin 18-vuotiaat bailaamaan täysillä. Suosittelen täydellä sydämellä, vaikka kitaristin kummitäti olenkin. Promonesin ja Ketunnenien keikkoja kannattaa pitää silmällä Tampereella. Ja Viljami heittää katusoittoa Hämeenkadulla kauniilla säällä.
16.6.2014 00:30
Ihanat juhlat. Tuo villisiankinkku on muuten mainio idea. Meillä oli IsoHoon synttäreillä kokonainen savusauna(normi)sika ja sitä lämmitettiin grillissä, mutta luulen, että täs tulee vähemmän hävikkiä, eikä tartte olla niin taitava leikkaaja.
16.6.2014 11:52
Kokonainen sika on ollut varmasti mahtava näky! Mekin vähän kartoitimme sellaista vaihtoehtoa, mutta se oli aika lailla liian iso tuolle henkilömäärälle kun juhlapaikkaan mahtui. Villisiassa oli kyllä hieno maku, meille taisi löytyä sellainen kinkku joka voisi maistua joulunakin.
16.6.2014 00:32
Ai niin ja onnea! ( Voitko kuvitella; WordPress kuittasi mulle äsken, kun yritin onnitella, että kirjoitat kommetteja liian nopeasti. Otathan rauhallisesti!!! …ei ole tuollaistakaan…ennen 🙂 )
16.6.2014 11:53
Kiitoskiitos!
17.6.2014 10:03
Onneksi olkoon, vau mitkä tarjoilut! Ihanaa, että kaikki onnistui noin hyvin – juhlien järkkäämisessä riittää yleensä jännättävää ja säädettävää. 🙂
17.6.2014 10:29
Kiitokset! Näissä juhlissa iso päätös oli se, että pääruokaa ei ryhdytty itse kypsentämään. Paitsi että villisika oli sikahyvää, oli se myös iso stressinpoistaja 🙂
17.6.2014 11:41
Mahtavaa! Onnittelut sankareille!
Villisika kuulostaa niiiin hyvälle. Itse olemme muutamana juhannuksena grillanneet kokonaisen pikkupossun. Onneksi tälle juhannukselle koko nassea ei tilattu – voipi tulla aika kehno grillisää… 😦
17.6.2014 13:13
Kiitokset! Tuo tapaus oli helppo grillattava, kun oli jo kypsää! Rispektit kokonaisen possun grillaajille! Onko sulla raporttia tuosta puuhasta blogissa, olisi nimittäin aika kiinnostavaa?!
17.6.2014 14:04
Nähtävästi olen valitettavan huonosti dokumentoinut nuo possun grillaukset, mutta alla olevasta linksitä löytyy asiaan liittyvää juttua.
http://huhmare.blogspot.fi/2013/07/alatoopi-eli-lihahyytelo.html