Ranta, grilli, sauna, keskiyön aurinko. Mahtavaa ruokaa yhdessä ystävien kanssa. Voiko mukavampaa juhannusta olla? Hellesää on jo tilattu, enää pitää tehdä ankarat päätökset mitä grillataan (perinteisen sateisen sään varalle kannatta olla hihassa myös vaihtoehtoja).
Juhannusaaton lounaaksi grillissä tirisee kenties lohta. Ruohonleikkuri on vetäissyt nokkoset uuteen kasvuun, joten tuoreesta kasvustosta saadaan loistolisäke lohelle. Viiniksi maistuu aina luotettava kesäjuoma, alsacelainen riesling reserve.

Match made in heaven. Nokkoslisuke ja grillattu lohi. Jätä lohi hieman punertavaksi, niin kala säilyy mehevänä. Meillä suositaan hyvinkin punertavaa grillilohta.
(Ohimenevän sadekuuron vihmoessa kalasta voikin tehdä lämmittävää lohikeittoa).
Hmm, vai maistuisiko lounaalla isoja katkarapuja ja kalmareita tulisella thaimarinadilla? Ehdoton viini tulisille grillattaville tulee jälleen Alsacesta, gewurstraminer. Tuhdimmat gewurstraminerit käyvät vaikka intialaisittain maustetun lampaan kanssa.
Aattoillan grillattavat
Helteen hellittäessä juhannusiltaan voisi laskeutua alkuruoaksi kylmällä melonikeitolla, johon tulee loraus portviiniä. Toimii riesling reserven tai cavan kanssa.
Viileämmän sään sattuessa kotimaiset parsat grillattuna lämmittävät.
Top 5 juhannusgrilliin
- Possun rapeat ribsit
Viinisuositus hapokas toscanalainen chianti tai Montalcinon rosso. - Porsaan mehevät kylkipalat savupaprikalla
Viini: Don Camillo Sangiovese 2011, Farnese. - Kunnon pihvit Black Angus Chuck Roll
- Kuningaspihviä: T-luu
Viinisuositus kummallekin pihville: Chianti Classico tai Montalcinon Brunello - Neljän pippurin kevätkananpoika.
Viiniksi sopii kevyen kuulas ja hapokas pinot noir, vaikkapa Ninth Island Pinot Noir
Useimmat näistä voi toteuttaa pahan kelin sattuessa takassa, jos sattuu olemaan ns. takkahärpäke, joka näkyy kevätkananpoika -annoksessa.
Vink, vink: takkaan sopiva grilliteline on mahtava tuliaisidea mökkivierailulle mennessä.
Lisukkeeksi käy niin ihanat kotimaiset, uudet perunat keitettynä ja vaikka seuraavana päivänä grillissä lämmitettynä. Tai salaatissa. Tai sateen vihmoessa paistinpannulla paistetut pikkuperunat. Koska ne ovat nyt parhaimmillaan, pitkän odotuksen jälkeen.
Juhannuspäivän lounaaksi voisi maistua tulisempaa sortti. BBQ-kanaa tulisella amerikkalaisella tavalla. Juhannusiltaa kohti saunaa voisi lämmitellä raakamakkaraa grillaillen.
Saunajuomaksi maistuu raparperimehu. Ehkä hieman terästettynä? Raparperimehu toimii muuten hienosti boolin pohjana, hiukka koristeeksi limen viipaleita ja sitruunamelissan lehtiä.

Ameriikan tyyliin marinoitu kana grillataan pääosin grillin vieressä, hiilien loimussa. Mehevää ja rapeaa, yhtä aikaa!
Viime vuoden juhannusta suunnitellessa haaveiltiin menusta, jossa grillattaisiin savupaprikapossua chiantilasi kädessä. Mitä siitä sitten toteutuikaan? Oli varmaan ruoka hyvää, juomat kylmiä ja sää helteistä. Aika kultaa muistot!