Välillä on hyvä ravistella luutuneita tapojaan, myös ruuan suhteen. Kanttarellihan vaatii kermaa seurakseen. Ja hyvä sienirisotto pitää tehdä herkkutateista. Yllättäen kanttarelleista tulee kepeämpi ja raikkaampi, kesäisen makuinen risotto.
Tampereen seudulla kanttarellisato on vielä ollut nuiva, ainakin omilla paikoillani. Mutta Pohjanmaan mummolan reissun yhteydessä koiria piti pitkän ajomatkan aikana ulkoiluttaa ja mitäs metsästä löytyikään: valtavat matot kanttarelleja – ja vielä männiköstä. Jos olisin keltavahveroa etsinyt, en olisi tähän vaivautunut pysähtymään. Pari litraa tarttui mukaan (koirankakkapusseihin, käyttämättömiin;), loput jäivät odottamaan seuraavaa paikalle osuvaa.
- 1 sipuli pilkottuna
- 250 g pieniä kanttarelleja kokonaisina (isot kannattaa pilkkoa)
- 2 rkl voita
- 300 g risottoriisiä
- 1 litra kanalientä
- 1 lasillinen valkoviiniä
- sahramia
- 1 dl parmesaaniraastetta
- mustapippuria
- tuoreita sipulinvarsia koristeluun
Ota iso paksupohjainen kattila ja sulata siinä voi. Lisää sipuli, kuullota sitä noin 5 minuuttia. Lisää kanttarellit ja jatka paistamista, kunnes sienten neste on haihtunut. Lämmitä samalla toisessa kattilassa kanaliemi.
Jos kattilan pohja näyttää kuivalta, lisää vähän voita tai öljyä, ettei riisi tartu niin helposti kattilan pohjaan. Lisää riisi sipulin ja sienten joukkoon, sekoittele kunnes riisi muuttuu reunoiltaan läpikuultavaksi. Lisää nyt kauhallinen tai kaksi kanalientä ja sekoita riisiä jatkuvasti. Pidä lämpö niin pienellä, että riisi juuri ja juuri poreilee. Lisää tarpeen mukaan kuumaa kanalientä kauhallinen kerrallaan ja jatka sekoittamista, kunnes riisi on kypsää. Tähän menee noin 17-18 minuuttia.
Keittämisen puolessa välissä lisää hitusen verran sahramia joko suoraan riisin sekaan tai liota sitä hetki kupillisessa kanalientä. Sahrami ei ole välttämätön, mutta kanttarellin keltainen väri ja sahramin keltaisuus sopivat hyvin yhteen. Kun riisi taas poreilee, lorauta mukaan valkoviini.
Kun riisi on kypsää, lisää kourallinen parmesaaniraastetta, ripaus pippuria ja tarkista suola. Muista, että risoton tulee olla sopivan löysää. Koristele vielä tuoreilla sipulinvarsilla tai persiljalla.
3.8.2014 23:31
Hyvältä kuulostaa! voisi kokeilla
6.8.2014 23:07
Itsekkin innostuttiin kanttiksen uudesta tulkinnasta. Todella hyvää!
30.8.2014 19:11
Kuulostaa namilta. Vähissä ovat kanttikset täällä Jyväskylän seudullakin, tatteja nousee huimaa vauhtia, nytkin on kori täynnä auton perässä.
2.9.2014 15:25
Tatteja on alkanut nousta, hienoa! Kanttiksia satunnaisesti, sieltä täältä. Harvemmin sieltä, mistä niitä oikeasti hakee.