Merroissa mönki mukavasti rapuja rapujuhlia varten. Tillivedessä keitetty rapu ei monen ravustusvuoden jälkeen enää nappaa, joten ravut pääsivät välimerelliseen marinadikylpyyn ennen grilliä. Marinadissa on reippaasti valkosipulia.
Tarkista, että ravut ovat elossa, kuolleita ei saa syödä. Halkaise ravut kahtia näin: Ota rapu työtasolle toiseen käteen, aseta terävä vahva veitsi kilven ja pyrstön rajalle. Halkaise pään kilpi reippaalla liikkeellä silmien välistä. Seuraavaksi poista suoli tarttumalla pyrstön keskimmäiseen levyyn, väännä reippaasti ja vedä suoli irti. Halkaise lopuksi ravun pyrstö. Halkaistuihin rapuihin saa paremmin maut imeytymään ja minusta se on armollisempikin tapa valmistaa rapu ruoaksi kuin keittämällä. Groteski, mutta tehokas.
Valmista marinadi ja sekoita se rapuihin isossa kulhossa. Anna rapujen kylpeä marinadissa tunnin verran jääkaapissa.
Grilliravut neljälle hengelle
- 16 rapua
- iso kourallinen persiljaa silputtuna
- 3 valkosipulin kynttä
- 4 rkl oliiviöljyä
- puolikkaan sitruunan mehu
- 2 rkl sormisuolaa
- 1/3 – 1/2 punainaista tuoretta chiliä, maun mukaan
- mustapippuria myllystä
Grillaa ravut hiilillä, 3 minuuttia puoleltaan.
Ravut voi valmistaa myös uunissa grillivastuksen alla, mutta silloin suosin kevyttä kuorrutusta pyrstön päällä.
Tässä ohjeessa on katsottu vähän mallia italialaisesta scampiohjeesta, mutta koska isot katkaravut grillataan ilman kuoria ja täpläravut kuorineen, on marinadissa reippaammat mittasuhteet.
4.8.2014 10:48
Jee! Noita olisin halunnut olla syömässä!
4.8.2014 13:57
Kiva kuulla! Ravut on hauskaa syötävää porukalla. Tällä keinoin pääsee herkkuun jo vähän nopeammin käsiksi, mutta askarreltavaa jää vielä saksien kanssa.
4.8.2014 10:59
Herkullisen kuulloinen vaihtoehto! Kiva saada rapukaudelle vähän uutta vinkkiä. 🙂
4.8.2014 14:00
Rapuset on turhaan jääneet tilliliemen vangiksi 🙂 Koska ravustamme itse, tekee mieli tehdä rapuja välillä toisin. Ja taas tuli mieleen, että se pakastin pitaisi sulattaa, että sinne mahtuisi rapusiakin…
4.8.2014 14:45
Ah, itse ravustettaessa onkin vähän paremmat resurssit lähteä kokeilemaan. 🙂 Minulle rapujuhlat ovat monesti sellaista kerran vuodessa-puuhaa, ja silloin tulee helposti mentyä ”sillä perinteisellä”.