Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Villiyrttimunakas – cicoriaa ja luomumunia

2 kommenttia

cicoriapaistos

Tämä kokeilu sai alkunsa oikeastaan Il Tigliosta, missä söin ehkä elämäni parhaan munakkaan, villiyrteillä. Cicoria eli villisikuri on endiivin ja radiccion sukuinen kasvi, joka tuoreena maistuu todella ihanan kitkerältä.  Se on yleinen lisuke kala, liharuuille ja pavuille Italiassa. Suomessa cicoria ei ole villiyrtti, mutta sitä voi kasvattaa kotipuutarhassa. Samantyyppisiä sävyjä löytyy esimerkiksi voikukasta, jos haluaa villimmän version.

Poimin kasvimaalta mukaan myös tuoreita nokkosen lehtiä ja muutaman voikukan lehden. Nämä voikukat olivat huomattavasti miedompia kuin cicoria, joten en keittänyt niitä, ainoastaan pilkoin ja lisäsin munamassaan. Annos on yhdelle.

  • kourallinen cicoriaa
  • nokkosen lehtiä
  • pari voikukan lehteä
  • kaksi luomumunaa
  • suolaa
  • pippuria
  • maitoa
  • voita
  • omenaviinietikkaa

Pilko cicorian lehdet karkeasti paloiksi, varret pienemmiksi, koska ne ovat säikeisiä. Kiehauta vesi, lisää suolaa sekä nokkoset ja cicoria. Kiehauta pari minuuttia ja valuta.

Kuumenna pannulla voi tai öljy, lisää pilkottu valkosipulin kynsi ja paista hetki. Lisää yrtit, suolaa ja pippuria. Jatka paistamista, kunnes ylimääräinen neste on haintunut. Maista. Suolan pitäisi leikata kitkeryyttä, mutta tilannetta voi korjata vielä viinietikalla. Itse lisäsin teelusikallisen omenaviinietikkaa, jonka tuoma makeus taittoi sopivasti makuja tasapainoon. Sitruunakin käy.

Cicorimunakas

Kaada munaseos pannulle kasvisten joukkoon ja sekoittele jatkuvasti, kunnes munakas on hyytynyt, mutta vielä kostea. Tarjoile aamiaisena, välipalana tai kevyenä lounaana.

Villelle kiitos yrttitoimituksesta.

Mainokset

2 thoughts on “Villiyrttimunakas – cicoriaa ja luomumunia

  1. Tämä on kiva resepti ja varmaan voi soveltaa niillä yrteillä mitä kullakin sattuu olemaan. Itse pidän kovasti kaikenlaisista munakkaista ja niitä on kiva väsäillä viikonloppuaamuisin.

  2. Toki mikä hyvänsä villiyrtti käy, mutta kannattaa ihan kokeilun vuoksi etsiä jotakin cicorian kaltaista kitkerän suloista. Italiassa tämä osataan tiivistää hienosti sanaan amaro.