Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Parempaa roskakalaa: vihreät särkipullat

4 kommenttia

Sarkipyorykat

Vihreät tuoreet sipulinvarret maustavat rapeat särkipullat.

Särkipullien maku on rouhean kalaisa ja raikas. Mukava suuntuntuma kalapulliin tulee, kun kuorruttaa ne seesaminsiemenillä. Sipulinvarret värjäävät pullat kauniin vaalean vihreiksi.

Rapumertoja varten kaislikkoon laitetussa katiskassa oli viisi (5) kiloa särkiä. Tästä lähti liikkeelle särkiohjemoottori, jonka tuloksista parhaimmat on tännekin tulossa. Savustettuja särkiä, särkipotti, savusärkipotti, särkitartar…

Särkipullat seesamikuorrutuksella

  • 350 g ruodottomaksi ja nahattomaksi perattuja särkifileitä
  • 1 kananmuna
  • 0,5 dl korppujauhoja
  • 2 rkl öljyä
  • mustapippuria
  • 2 tl suolaa
  • 1 tuoreen sipulin pilkottu varsi
  • seesaminsiemeniä kuorrutteeksi

Työläin rasti pullissa on särkien käsittely. Isompien särkien fileeraus onnistuu helpommin, mutta minun saaliini oli aika lailla pientä kalaa. Jotakuinkin viisitoista kalaa, kaikki alle 100 g. Muuten homma muistuttaa aika tavalla haukikvenellien valmistusta, mutta koska kerma jätetään pois, taikinasta tulee kiinteämpää ja helpommin käsiteltävää.

Fileoi siis särjet nahattomiksi ja poista isot kylkiruodot.

Surauta ensin särkifileet tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella kevyesti tahnaksi. Lisää kananmuna, jolloin seos muuttuu juoksevammaksi. Mausta suolalla, pippurilla ja pilkotuilla sipulinvarsilla. Surauta taas. Lisää korppujauhoja sen verran, että massasta tulee muotoiltavan kiinteää. Voisulalla tai öljyllä voit tarpeen tullen notkistaa massaa.

Paista pieni koepala pannulla ja tarkista maku.

Sopivan kiinteän taikinan pyörittäminen onnistuu helposti käsillä pieniksi kalapulliksi. Jos taikina tuntuu tarttuvan käsiin, pese kädet ja jatka märillä käsillä, se helpottaa pullien pyörittelemistä. Pyörittele käsissä massasta pieniä palleroita.

Ripottele seesaminsiemeniä lautaselle ja varaa toinen lautanen valmiille pyöryköille. Kierittele pullat seesaminsiemenissä, nosta toiselle lautaselle odottamaan kunnes koko massa on käsitelty.

Lämmitä paistinpannu, sulata siinä voi ja lisää vähän oliiviöljyä. Paista pyöryköitä noin 7-10 minuuttia kunnes pyörykät ovat kypsiä ja kauniin ruskeita kauttaaltaan. Varo polttamasta seesaminsiemeniä.

Tarjoa joko alkupalana raikkaan kermaviilikastikkeen kera tai pääruokana perunoiden, muussin tai kasvisten kera.

Sarjet

Särkeä parjataan turhaan roskakalaksi. Katiska vaan kaislikkoon ja pala kuivaa leipää katiskaan houkuttelemaan särkiä.

 

Mainokset

4 thoughts on “Parempaa roskakalaa: vihreät särkipullat

  1. Ovatpa kauniita. Seesami pullan pinnassa kuulostaa kivalta. Hävettää tunnustaa: en ole varmaan koskaan syönyt särkeä, sitä kun ei kalatiskissä näy ja itse ei tule kalastettua.

    • Juu kalatiskissä harvemmin. Kuopion kauppahallissa muistan nähneeni. Jos ei tuoreena saa, monet säilykkeet on myös hyviä,, vaikkapa savusärki.

  2. Hieno resepti! Minäkin tein alkukesästä särkipullia, ja niistä tuli kyllä hyviä. Kiva idea nuo seesaminsiemenet, pitääpä itselläkin kokeilla niitä pullien pintaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s