Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Tajuttoman hyviä täplärapuja cajuntyyliin

2 kommenttia

cajunravut3

Siis a i v a n  t a j u t t o m a n hyviä rapuja. Varoitus: cajuntyyliin tehdyt ravut ja liemi addiktoivat vaarallisesti. Tulista, mutta tulisuus kerrostuu juuri sopivasti. Ja kerrankin myös sakset maustuivat kunnolla.

Myös tomaattinen ja sellerinen liemi on järjettömän hyvää. Varaa reilusti hyvää leipää, että saat kaavittua liemen viimeiseen tippaan asti suuhusi. Liemessä on umamia, täyteläisyyttä, yrttisyyttä, tulisuutta, makeutta ja vaikka mitä.

Ohje on kahdelle.

Makupohja

  • pieni sellerin varsi
  • kesäsipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 50 g voita

Yrttiseos

  • 1 rkl kuivattua rosmariinia
  • 1 tl kuvattua timjamia
  • ½ rkl kuivattuja fenkolinsiemeniä
  • 1 tl kuivattua selleriä tai rkl sellerinlehtiä pilkottuna
  • hippusellinen kuivattua chiliä
  • 1/3 tl kuivattua chipotlechiliä
  • reippaita pyöräytyksiä mustapippuria myllystä
  • 2 rkl suolaa

Liemi

  • 0,7 l kanalientä
  • 0,5 l kalalientä
  • 1 rkl kalakastiketta
  • ½ sitruuna
  • 1 dl siideriä tai valkoviiniä
  • prk tomaattimurskaa tai 1 dl tomaattipyrettä

Tärkein

  • 10-12 rapua
  • rapeaa täysjyväpatonkia

Pilko selleri, sipuli ja valkosipuli hyvin pieneksi pilkkeeksi. Sulata voi pannussa ja laita kasvikset kuullottumaan. Sekoita mausteseos morttelissa. Lisää mausteet pannulle.

Laita liemet kattilaan ja lisää mukaan voissa pehmenneet kasvikset ja yrtit. Pese sitruuna, mielellään luomusitruuna ja laita puolikas kattilaan mukaan kiehumaan. Laita tomaattimurska pannulle ja keitä sitä hieman kasaan. (Tai jos varastossa on tomaattipyrettä, käytä sitä.) Lisää tomaatti kattilaan. Valkoviiniä ei sattunut olemaan käsillä, joten laitoin kattilaan siideriä. Lopputulos oli niin hyvää, että suosittelen siideriä!

Keittele lientä vähintään tunnin verran. Maku tiivistyi ja tekeytyi selvästi viimeisen vartin aikana. Suolaa liemi tuntui vaativan kohtuullisen paljon, koska ajatus oli saada maku rapuihin kuoren läpi. Myös perinteisessä tilliliemessäkin on kohtuullisen paljon suolaa.

Liemen keittyessä kokoon kaipaisi se vielä hieman potkua. Cayennea vai chipotlea? Valitsin kuivattua, jauhettua chipotlea hiukkasen. Hyvä valinta, sillä chipotle antoi mukavasti kerrostumia tulisuuteen punaisen kuivatun chilin kaveriksi.

Käytin itse tehtyjä kana- ja kalaliemiä pakastimesta. Amerikkalainen bloggari käytti simpukkalientä, joten lorautin joukkoon thaimaalaista kalakastiketta antamaan merellisyyttä kalaliemeen.

Kun liemi on porissut tunnin ja maustunut herkulliseksi, laita ravut kiehumaan liemeen. 8 minuuttia on hyvä aika 12 senttisille ravuille, minuutin pidempään jos olet onnistunut saamaan oikein isoja saksiniekkoja.

Cajunravut4

Tarjoile syvistä lautasista tai kata syöjille soppalautanen liemelle ja matala lautanen ravuille, jotta pääset askartelemaan ravuista herkut rapuveitsellä.

Varaa paljon servettejä sormien pyyhkimiseen. Meillä oli kesäservetit loppu, mutta joululta jäänyt pukinkuvainen servettipaketti toimi mainiosti. Rapuserveteissähän on myös punaista väriä?

Viinisuositus on jälleen riippuvainen siitä kuinka tulisesta tykkäät. Tulisemmalle gewurstramineria, vähemmän tuliselle pinot grisiä, Alsacesta tietysti. Citronelle vichy toimi myös mainiosti, meille nenänvalkaisuviikkoja viettäville. Tuliset ruoat ovatkin nyt jonkin aikaa ohjelmistossa, niiden kanssa ei niin kaipaakaan viiniä.

Ameriikan etelävaltioiden erilaisten rapuohjeiden kirjoa selatessa tuli vastaan useampikin kiinnostava ohje, niitä tullaan kokkaamaan vielä jos vielä löydän ne uudestaan. Ravustajana kaipaan vaihtelua ja eikä saaliit usein ole kuitenkaan kymmeniä rapuja kerralla. Tälläinen cajuntyyli ei vaadi montaakaan rapua per ruokailija, koska makua tulee niin paljon. Kätevästi myös keitinliemi on ruokaisaa.

Ohje on peräisin Steamy Kitchen –blogista, mutta muokattu omaan makuun.

2 thoughts on “Tajuttoman hyviä täplärapuja cajuntyyliin

  1. Hui, miten kuulostaakin ihanalta! Loistoidea saada vaihteeksi erilaista makua rapuihin. Tosin rakastan myös perinteisestikin tehtyjä rapuja.

    • Ei noita rapumertoja malta nostaa vielä pois järvestä, pitäisi kokeilla monta muutakin ohjetta! Rapusia tulee tasaiseen tahtiin (nyt taas kun rapurosvous on laantunut) ja yleensä sopivan pieni määrä, että niillä on helppo kokeilla erilaisia tulkintoja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.