Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Vinkkejä rapujen käsittelyyn

Täplärapu

Täplärapu

Perinteinen suomalainen ja skandinaavialainen tapa keittää ravut ei vaadi muuta kuin rohkeutta tiputtaa elävä rapu kiehuvaan veteen. Rapu kuolee välittömästi.

Jos et halua keitetyn ravun makua,  voit myös halkaista ravun ja jatkojalostaa sen mieleiseksi. Tapa on yksinkertainen, mutta vaatii tietysti päättäväisyyttä. Näin pääset maustamaan pyrstön näppärästi ja joko paahtamaan sen uunissa, grillissä tai pannulla, vaikka tähän tyyliin:

Ravun-teurastus

Ota päättäväinen ote ravusta, tartu pyrstöön ja aseta terävä veitsi kilven ja pyrstön rajakohtaan. Leikkaa reippaasti veitsellä kilpi halki ravun silmien välistä. (Tästäkin olisi kuva, mutta en ole varma, onko sitä sopivaa julkaista.) Rapu kuolee välittömästi.

Pyrstökilpi

Ravun pyrstön keskimmäinen kilpi irrottaa suolen näppärästi.

Yksi lisäetu näin käsitellyllä ravulla on. Ravun suolistaminen onnistuu helpommin kuin kypsästä ravusta. Tartu peukalolla ja etusormella pyrstön keskimmäiseen kilpeen ja käännä sitä päättäväisesti noin 45 astetta – kuuluu pieni naksahdus. Nyt voit vetää pyrstökilven ja samalla suolen irti ravusta.

suolistettu-rapu

Ravun suoli irtoaa helposti pyrtökilvestä vetämällä.

Kun rapu on suolistettu, voit halkaista myös pyrstön ja maustaa haluamallasi tavalla.

Halkaistu-rapu

Halkaistu, suolistettu rapu kaipaa mieleistäsi maustetta.

Halkaistut ravut maustetaan ja grillataan uunissa.

Grillivastuksen alla uunissa paahdetut rapuset.

Advertisements

Kommentointi on suljettu.