Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Mixed grill tuoreista merenelävistä

2 kommenttia

scampit

Lomareissun viimeisen illan ruoan on aina oltava jotenkin erityistä, eikös? Jopa paineita kasautuu. Lomakodin jääkaapin tyhjentäminen ei riitä missään nimessä juhlistamaan matkan päätöstä.

Säästetäänkö parhaaksi arvioitu ravintola viimeiseksi illaksi? Riskaabelia jos se onkin pettymys (niitä pettymyksiä olemme kokeneet jostain syystä juuri näinä viimeisinä iltoina). Vai uusintakäynti reissun parhaassa ristorantessa?

No, Marchen reissulla se paras ravintola Il Tiglio oli erittäin kiemuraisen tien takana kaukana vuoristossa. Itsesuojeluvaisto sanoi, ettei sieltä ajella päivällisen jälkeen takaisin. Ajamista kun oli vielä seuraavana päivänä edessä yli Apenniinien Rooman lentokentälle.

Suuntasimme siis kalasataman kauppahalliin. Halusimme vielä ison haukkauksen meren makua. Kukkuloita ja vuoristoa olimme jo maistelleet kyllin.

valikoima

Vasemmalla pienet punaiset kalat ovat keltajuovamulloja, edessä kalmareita ja merirapuja, keskellä meriantura ja taustalla kenties merluzzo. Merianturan ja merluzzon välissä oleva kala on kenties piikkimakrilli. Tunnistaako joku iltahämärässä otetusta kuvasta?

San Benedetto del Tronton kalasataman hallissa on useita pikkuruisia kalaputiikkeja. Kysyimme kauppiaalta, mitkä kalat sopivat grilliin ja valikoimme neljä erilaista fisua ja kalmareita. Toisesta ostin isoja merirapuja.

Marinoin meriravut oliiviöljyssä valkosipulissa ja rosmariinissa. Rosmariinia kasvoi majapaikkamme terassilla, joten siitä oli helppo maustaa rapuset Nudo & Crudon tyyliin.ilta

Kaloihin mausteeksi vain öljyä ja suolaa, halusimme maistaa tuttujen ja tuntemattomien kalojen ominaismakua. Kalat ja meriravut grillattiin kannettavalla hiiligrillillä – grillausmahdollisuus olikin yksi tärkeimmistä majapaikan valintakriteereistä, uima-altaan lisäksi.

Isot meriravut maistuivat ihanan merellisiltä ja tuoreita. Saksien askartelu lomakodin perusveitsi­-haarukka -setillä on usein hieman hankalaa. Kovimmin kuoren läpi auttaa reipas napautus kivellä tai sellaisen puutteessa tukevalla lasinpohjalla.

Tuore kalmari oli myös erinomaista. Oli myös mukavaa huomata, että kalmarin kohdalla pitkä matka etelästä pohjoiseen tuoreenakaan ei tee niin isoa eroa, että lonkeroisen maku kärsisi. Pakastettuna kalmari on aivan yhtä hyvää, joten väite mustekalan sukuisten hyvästä pakastekestävyydestä pitää kutinsa.

Meriantura (sole, sogliole) oli aivan oli mahtavan makuista. Uusi suosikkikala Välimeren antimista! Samoin vanha tuttu keltajuovamullo (triglie) toimii mahtavasti grillissä. Vaalealihainen tuntematon kala oli aivan ok. Kauppahallissa kalaa kutsuttiin merluzzoksi, mutta ei se kyllä turska ollut. Murre-eroja? Myös toinen kaloista jäi epäselväksi. Se oli kenties suri eli scad englanniksi, sanakirjan mukaan piikkimakrilli.  Tunnistaako joku kuvasta isoimmat kalat?

Matkalaukut oli jo pakattu ennen iltaruokaa ja pakkausurakan hiet oli käyty huuhtelemassa uima-altaassa. Laukkujen pakkaamista varten meillä on aika kalapuntari mukana, sillä yhden jos toisenkin kerran olemme joutuneet pulaan lentokentällä laukkujen ylipainon kanssa. Liian paljon herkullisia tuliaisia ja hyviä viinejä! Tällä kertaa muutama ylikilo sujahti läpi ilman pulmia.

Ilta hämärtyi Marchen terassilla. Grillihiilet hehkuivat pimeydessä ja tähdet Marchen yössä tuikkivat kirkkaampina kuin missään. Rupisammakkoa ei näkynyt. Pöllö huhuili. Kylmä pecorino maistui niin hyvälle tuona reissun viimeisenä iltana.

Marchen reissu on nyt paketoitu, paljon jutun aihetta reilun viikon reissusta tulikin . Tryffeliviljelystä, viininmaistelusta, tryffelipastasta ja yhdestä kaikkien aikojen parhaasta ravintolakokemuksesta.

kalmarit

fisut

2 thoughts on “Mixed grill tuoreista merenelävistä

  1. Mahtavat merenelävät teillä! Nam!

  2. Reissaamisessa yksi parhaita puolia on kokeilla kokkailla paikallisista antimista. Marchessa antimien metsästäminen oli välillä vähän työlästä, mutta löytyihän se kalasataman kauppahalli sitten vahingossa 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.