Viikonloppu ja lopultakin sienikori täynnä pulleita tatteja. Risottoa tuoreista herkkutateista juhlan kunniaksi! Syksy pimenee. Täyteläinen ja herkullinen herkkutattirisotto lohduttaa ja lämmittää. Kaikukaipuu iskee. Herkkä risotto tuo palasen italialaista keittiötä parhaimmillaan kotipöytään, jossa ruokailijat jo istuvat odottamassa. Risotto on nimittäin niitä ruokia, joka ei odota syöjiä.
Vinkit lähes täydellisen risoton tekemiseen löytyy tryffelirisotto –ohjeesta.
- 300 g arborioriisiä
- 150 g tuoreita herkkutatteja
- 1 l kanalientä (tarpeen mukaan)
- 1 kesäsipuli
- 1 valkosipulin kynsi
- hyppysellinen sahramia
- suolaa ja pippuria
- vastaraastettua parmesaania
- 50 g voita
Kuumenna kanaliemi kattilassa ja pidä liemi kiehuvana koko risotonteon ajan.
Pilko sipuli ja valkosipuli. Sulata voi paksupohjaiseen kattilaan niin, että pohja peittyy. Lisää pilkottu sipuli, vähän suolaa ja hauduta rauhassa kunnes sipuli on pehmeää. Lisää sienet ja paista, kunnes kaikki neste on haihtunut.
Jos pannu on kovin kuiva, lisää vähän voita tai öljyä. Lisää riisi ja kuullota sitä lämpimässä rasvassa kunnes riisijyvä alkaa reunoiltaan muuttua läpikuultavaksi. Kuullottamiseen menee 3-5 minuuttia. Varo polttamasta riisiä. Sopiva lämpö ja jatkuva sekoittaminen ovat a ja o.
Lisää kanalientä kauhallinen, hämmennä ja anna nesteen imeytyä riisiin. Jatka kiehuvan liemen lisäämistä ja jatkuvaa hämmentämistä. Hämmennä kunnes riisi on kypsää, eli 18-20 minuuttia. Riisi on valmista kun se vielä inasen vastustaa hampaita.
Jos kaipaat hieman väriä risottoon, laita hyppysellinen sahramia hetkeksi kuumaan liemeen ja lisää se keittämisen puolessa välissä mukaan.
Loppumetreillä lisää kourallinen raastettua parmesaania. Tarkista tarvitseeko risotto suolaa vai onko sitä jo sopivasti.
Valmis risotto on kermamaisen juoksevaa, mehevää ja ihanan herkkutattista.
Viiniksi tattirisotto kelpuuttaa pehmeää Valpolicellaa.
3.9.2014 22:53
Mmmmm. Ihana tattivuosi, ihana risotto.
4.9.2014 08:30
Kyllä tänä syksynä kelpaa tatitella, risotolla ja kaikilla muilla keinoin!
4.9.2014 13:38
Sahrami ja sienet on mulle uusi yhdistelmä. Täytyy laittaa muistiin! Risotto näyttää herkulta!
4.9.2014 13:57
Sahrami antaa kivan hennon vivahteen makuun, mutta myös hieman väriä risottoon. Kyllä syksyn sienestäjän parasta aikaa :D!
6.9.2014 18:00
Oih, risottoa ei tänä vuonna olla vielä ehditty tateista tehdäkään! Tilanne on korjattava heti 🙂
6.9.2014 18:12
Eikun kanaliemi kiehumaan ja hämmennysrannetta lämmittelemään urheilusuoritusta varten :D.
6.9.2014 18:51
Onnistun usein liiottelemaan sahramin kanssa ja saamaan aikaan hurjan parfyymisen lopputuloksen. Tätä on kuitenkin kokeiltava! Ja otettava sitten maltilla sahramin liotteleminen 😉