Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Lohduttavaa papupataa savupotkalla

2 kommenttia

papupata-potkalla

Loppusyksyn koleuden hiipiessä alkaa aina tehdä mieli savuista papupataa. Mikä lohduttaisi Nyytiä paremmin kuin ruskeat pavut, joihin on keitelty hitaasti savupotkan makuja. Tai savupotka, johon on keitelty hartaasti papujen makua.

Tässä papupadassa on oikeastaan vain yksi ongelma. Savupossu tuntuu aina loppuvan kesken ja viimeisistä biiteistä taistellaan. Ratkaisin pulman. Laitetaan kilo savupotkaa puolen kilon papupakettia kohti, jokos riittäisi? Mitä tuota nuukailemaan, etenkin kun savupotka maksaa alle kympin kilolta kauppahallissa. Kaupan päälle kauppias vielä sirkkelöi kilon potkan neljään palaan.

Koska savuinen papupata maistuu niin lohdulliselta, osallistuu se bloggaajien lokakuiseen ruokahaasteeseen. Käy äänestämässä!

  • 500 g kuivattuja ruskeita papuja
  • 1 kg porsaan savupotkaa
  • meiramia
  • 5-6 valkosipulin kynttä
  • maustepippuria
  • 2 laakerinlehteä
  • suolaa

Liota ruskeita papuja 10-12 tuntia runsaassa vedessä. Huuhtele pavut ja laita pavut uuteen veteen, isoon kattilaan kiehumaan. Vettä taisin laittaa sillä lailla reippaasti, että sitä oli noin viisi senttiä yli papujen. Tavoitteena on tehdä pataa, ei soppaa. Lisää kiehuvaa vettä tai lihalientä jos neste pavut ja potkat eivät peity veteen. Keitä ilman kantta, ainakin alkuunsa.

Suolaa ei laiteta vielä tässä vaiheessa, sillä suola hidastaa papujen kypsymistä. Lisää suolaa siis vasta loppumetreillä, maun mukaan.

Keitä noin 1,5 tuntia hiljaisella tulella ja kuori vaahtoa pois välillä. Koska papujen liotusaika oli tällä kertaa alakantissa, keitin papuja lähes pari tuntia.

Lisää puolessa välissä keittelyä pataan lohkotut potkanpalat, pari reipasta hyppysellistä meiramia, valkosipulin kynnet kuorineen, muutama maustepippuri ja laakerinlehdet. Lisää pieni chilin tujaus, jos tykkäät. Miksi puolessa välissä keittämistä? No kun pavut tuppaavat tuottamaan vaahtoa kiehuessaan, joka suositellaan kuorimaan pois. Onkohan siihen muuta syytä kuin se että pata on nätimpää ilman vaahtoa. Vaahto kannattaa kuitenkin kuoria reikäkauhalla pois ennen maustamista, jää maut paremmin pataan.

Koska savuinen papupata maistuu niin lohdulliselta, osallistuu se bloggaajien lokakuiseen ruokahaasteeseen.

 

Advertisement

2 thoughts on “Lohduttavaa papupataa savupotkalla

  1. Oijoi.. Löytyisköhän meidän kulmilta jostain savupotkaa. Näyttää herkulliselta!

    • Tätä on tehty joskus myös savukyljestä, savustetuista kylkiluista, kaikki savuinen possu käy. Ihmeen ihana yhdistelmä!