Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Pestoa cavolo nerosta ja jutuntekoa Ylen Taustapeiliin

cavoloneropesto

Ylen toimittaja Markus Turunen rohkeni tulla syömään kokeellista cavolo nero –pestoa. Varoitin kyllä, että mitään takeita syömäkelpoisuudesta ei ole.

Ensi perjantaina klo 17.30 Radio Suomen Taustapeilistä kuulen itsekin mitä sitä tulikaan juteltua. Sen verran hämmensi, ellei jopa jännittänyt. Onneksi oli pilkkomista, pilppomista ja keittelemistä viemässä huomiota mikrofonissa punaisena hehkuvalta valolta.

Kasvimaalla asusti tänä kesänä (vai onko pakko jo sanoa viime kesänä?) muutama cavolo neron taimi, kiitos taitavien viljelijätuttujen. Kaverit lahjoittivat meille taimet, jotka yllättäen selviytyivät kesän omituisista säistä ja meidän viljely-yrityksistä. Cavolo nero eli toscanalainen lehtikaali on superterveellistä, C-vitamiinipitoista ja maukasta. Eihän varsinaisesti haittaa, että hyvänmakuinen ruoka on myös on hyvästä.

Markus kyseli pestonteon lomassa ruokabloggaamisesta, tryffelihommista ja maisteli tryffelivoita patongin päällä. Jutellessa leikkasin kaaleista kovan keskiruodon pois ja pilkoin vähän pienemmäksi.markusturunen1

Olin laskenut ohjeen mittasuhteet etukäteen, sillä australialaisesta This is wellbeing -blogista peräisin olevassa ohjeessa mitat ilmoitettiin kuppeina. Englantilaiset ja amerikkalaiset kuppimitat ovat keskenään erilaisia, mutta googlen kätevä ”cups in dl” tarjoaa apuja. Päättelin nohevasti että australialaiset mitat ovat ennemminkin englantilaisia, entisenä alusmaana.

Tein peston sauvasekoittimella morttelin sijaan, sillä kaalin lehdet ovat sen verran paksuja että en luottanut morttelin voimaan. Koska tilanne oli hieman haastava, surautin erikseen pinjansiemenet. Normioloissa laittaisin kaalin päälle valkosipulin, pinjansiemenet, parmesaanit öljyt ja suolat ja surauttaisin peston valmiiksi

Tarkoitus oli paistaa mukaan pilkottua pekonia, mutta sitähän ei löytynytkään jääkaapista. Se teini! Paistettu, pilkottu parman kinkku ajoi asian kyllä mainiosti.

Cavolo nero pestoa ja pastaa neljälle

  • 0,7 dl pinjansiemeniä
  • 5,6 dl pilkottua cavolo neroa (kymmenkunta lehteä)
  • yksi-kaksi valkosipulin kynttä
  • ripaus suolaa
  • 3 rkl öljyä
  • 0,7 dl parmesaaniraastetta
  • 50 g pekonia tai parmankinkkua
  • ricottajuustoa
  • 500 g fusillipastaa

Keitä fusillipasta kypsäksi al dente ja sekoita joukkoon pestoa sopivan näköinen määrä. Ricotta pehmentää mukavasti valkosipulin poltetta. Harmi vain, että unohdin hämmennyksissäni tarjota sitä toimittajalle.

 

 

Mainokset

Kommentointi on suljettu.