Maalaiskana ja latva-artsisokat kylpevät marokkolaisissa mauissa. Ras el hanout saa seuraa sitruunasta, kapriksista, kuminasta, kurkumasta ja jopa jouluista mausteista: kanelista, inkivääristä. Marokkolainen makumaailma antaa mahtavaa täyteläistä syvyyttä uunissa haudutetulle kanalle.
Mausteseos
- 1 tl ras el hanout –maustetta
- ½ tl kurkumaa
- 1 pieni chili
- ½ jauhettua kuminaa
- ½ jauhettua inkivääriä
- ¼ tl kanelia
- ¼ tl jauhettua mustapippuria
- suolaa
Kana ja latva-artisokka
- 4 kanan luista paistipalaa, n. 700 g
- suolaa
- mustapippuria
- voita tai gheetä
- sipuli
- valkosipulin kynsi
- 1 tl mausteseosta
- 2 dl kanalientä
- 3 rkl sitruunamehua
- 1 sitruuna
- 1 tl sitruunakuorta
- 2 latva-artisokkaa perattuna ja lohkottuna
- 3 rkl kapriksia
- persiljaa
Puhdista latva-artisokat ja lohko ne neljään palaan. Keitä puolikypsäksi suolalla maustetussa vedessä, noin viisi minuuttia.
Valmista mausteseos. Tällä määrällä tulee reippaasti tulevaa käyttöä varten. Käytä maisteseoksesta 1-2 tl. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin kaksi kokonaista kanaa. Käytin tähän 700 g kanamäärään 1 tl, mutta mausteisen ruoan ystävä voi laittaa reippaamminkin.
Kuumenna uuninkestävä pata hellalla, sulata voi ja ruskista kananpalat kullankeltaisiksi. Nosta palat pois vuoasta sivuun odottamaan.
Hauduta padassa sipulit kuultaviksi, ja valkosipuli. Lisäsin valkosipulit puolessa välissä sipulien paistumista ettei valkosipuli ehdi kärvähtää. Lisää kanalieni, sitruunanmehu ja mausteseos, persilja ja sitruunakuoret. Annan hieman tekeytyä ja lisää kanat liemeen.
Nostele kanojen joukkoon latva-artisokat, ripottele kaprikset joukkoon ja lisää sitruunaviipaleet kyytiin. Nosta pata 200 asteiseen uuniin ja paista tunnin verran.
Jos olet kärsivällisempi, voit suurustaa padassa olevan liemen pikaisesti vehnäjauholla tai tapiokajauholla. Me kävimme heti haarukoimaan, kun kana oli kypsää. Erittäin hyvää oli tässä kohtaa oikaistukin versio.
Lisukkeeksi maistuu riisi ja Jokihaka kokkaa –blogin Ras el hanout –kasvikset (joka muuten ovat aivan loistava ateria sellaisenaan).
Jean-Baptiste Adamin Grand Cru Kaefferkopf tarttui Brysselin reissulta mukaan. 2012 Collection Privee on rieslingin ja gewurtraminerin sekoitus. Ajattelin kokeilla tätä harvinaisempaa ja kiinnostavaa blendausta, koska kana ei ollut niin tulista että se vaatisi täysin gewurtraminerin täyteläisyyden ja makeiden aromien pehmentävää vaikutusta. Viini toimi varsin mukavasti. Alkossa on tämän tuottajan rieslingiä ja pinot grisiä, pitääkin tämä positiivisen kokemuksen innoittamana kokeilla niitä.
Käytin muuten kettukanaa eli Naapurin maalaiskanaa, jota ilahduttavasti löytyi Primastakin. Kettukana kasvaa jyvällä GMO-vapaasti ja elelee tuottajan mukaan pidempään ja vapaammin kuin tehobroileri. Ainakin minun suussani kettukuvalla varustettu maalaiskana maistuu paljon paremmalle kuin sahajauhobroileri, joten olen valmis maksamaan siitä hippusen enemmän.
Ohjeen maustemaailma on peräisin teinin Tumblrin kautta löytämästä The healthy foodie –blogista, mutta se on muunneltu tavalliseksi uuniversioksi.
28.10.2014 08:46
Nami, nami. Pitääkin katsoa, olisiko tuota kanaa täälläkin. Sahajauhoa en syö mutta hyvän elämän elänyttä kanaa kyllä.
28.10.2014 15:31
Maalaiskana on ilahduttavasti levinnyt jo Prismoihin Tampereella, joten jospa sitä on Jyväskylässäkin!
28.10.2014 16:04
Oi kuullostaapa herkulliselta. Mausteet ovat minun mieleeni, ja artisokka on herkkua, mutta sen käsittely on minulle vierasta. Siitä seuraakin vähän tyhmä kysymys: mitkä osat artisokasta putsataan tätä ruokaa varten?
28.10.2014 18:56
Pitääkin tehdä semmoinen latvisbloggaus, jossa näytetään kuvin miten se käsitellään! Se on periaatteessa ihan helppoa ja joutuisaa, suomujen ja parran alta kaivetaan esiin se herkku eli pohja.
28.10.2014 19:24
Tämä on mahtavan näköinen ja kuuloinen resepti, kiitos. Mausteet ovat minun makuuni. Olen vain kerran uskaltautunut tekemään noita latva-artisokkia itse, pitää kyllä nyt ottaa itseään niskasta kiinni!
28.10.2014 21:43
Kiva kuulla! Nyt onkin hyvä sesonki, latviksien hinnat ovat olleet kohtuullisia 🙂