Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Vinkkejä ja sydänsimpukoita valkoviinissä

2 kommenttia

sydansimpukat

Tämä ohje osallistuu ruokabloggaajien marraskuun haasteeseen, jonka aiheena on viini! Osallistujia on vain kaksi, joten kerrankin on 50-60 mahdollisuudet voittaa :D!! Käy äänestämässä Rokkaava kokki -blogin isännöimässä skabassa.

Merenelävät on niin harvinaista herkkua, että valmistan ne mielellään niin että niiden oma maku korostuu parhaiten. Paistoin sydänsimpukat pannulla oliiviöljyssä ja maustoin ne muutamalla kirsikkatomaatilla, valkosipulilla, salottisipulilla ja persiljalla. Kevyt ja makua korostava kastike syntyy valkoviinistä.

Jos et ole simpukoiden kanssa sinut, niin tässä pari vinkkiä. Jos keittelet simpukoita harva se viikko, voit skipata vinkkien yli suoraan ohjeeseen.

Simpukat kannattaa kuljettaa siten että ne pääsevät hengittämään. Älä siis sulje niitä tiukasti muovipussiin vaikka meri tuoksuisikin vahvasti.Hyvä kalakauppias pakkaa simpukat niin, että niille jää hengitystie pakettiin. Kysy myös samalla mistä päin simpukat ovat. Muutenkin on hyvä olla tietoinen missä mikin kasvaa ja myös viestiä kalakauppiaille että asiakkaat ovat kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Tässä tapauksessa on myös väliä valmistustavan suhteen. Mitä isompi ja suolaisempi meri, sitä keveyempi suolauskäsi. Tällä kertaa laitoin suolaa ihan hieman sipuleiden joukkoon, onneksi en sen enempää sillä merivesi maistui riittävän suolaisena simpukoissa.

Simpukat säilytetään kylmässä, lautasella jääkaapissa omassa verkkopussissaan. Parasta valmistaa ne ostopäivänä tai viimeistään seuraavana. Jos jokin simpukka haukottelee jo suu auki, kopauta sitä. Jos se ei sulje suutaan, heitä kompostiin. Kuolleita simpukoita ei ole terveellistä syödä.

Paistamisen jälkeen on tarkistettava muistisääntö toisin päin. Jos kuori on edelleen kiinni, ei simpukka ollut elossa. Suljettuja kuoria ei passaa kammeta auki väkivoimin, haarukan ja veitsen kanssa, ellet halua vatsaongelmia.

Ennen kypsentämistä huuhtele simpukat juoksevan veden alla ja anna levätä vedessä puolisen tuntia. Hieraise harjalla kuoria, jos simpukoissa on hiekkaa. Kuorien lomasta saattaa pilkottaa partaa eli jotain levää jota on jäänyt kiinni kun simpukka on kasvupaikassaan pistänyt ahneesti suunsa kiinni. Etenkin jotkut kasvatetut sinisimpukat tuntuvat olevan ahneita levän perään. Hietasimpukat taas ahnehtivat hiekkaa, joten niitä kannattaa huuhdella hyvin ettei hampaissa narsku.

  • 1 kg sydänsimpukoita
  • 10-15 kirsikkaluumutomaattia
  • 1 salottisipuli
  • 1-2 valkosipulin kyntää
  • persiljaa
  • (suolaa) tarkista simpukoiden alkumeri
  • oliiviöljyä
  • lasi valkoviiniä

sydansimpukat

Pilko kirsikkatomaatit, pyöreät tai pitkulaiset, salottisipulit, valkosipulit ja persilja. Ota huuhdellut, eläviksi tsekatut sydänsimpukat, valuta hyvin.

Kuumenna oliiviöljy pannulla. Paista sipulia kunnes se pehmiää ja lisää valkosipuli, paistele hetki ja lisää tomaatti ja 2/3 osaa persiljasta. Nosta lämpöä ja nakkaa simpukat pannulle, laita kansi päälle ja seuraa kun simpukat alkavat avaamaan kuorensa. Heiluttele pannua niin että kaikki simpukat saavat osansa kuumasta pannun pinnasta ja avautuvat. Simpukoiden kypsymiseen menee 3-4 minuuttia.

Kaada valkoviini pannulle ja kiehauta pikaisesti alkoholi pois. Koristele persiljalla ja nauti vaikka Adamin Pinot Gris Reserven kanssa. Tämä viini on pitkästä aikaa uusi valkkari-ihastus Alkossa ja sopii erinomaisesti äyriäisille.

Syö simpukat käsin ja varaa vierelle apulautanen johon voit pinota imeskellyt kuoret. Kauho kastiketta suuhun lusikalla tai hyvällä vaalealla leivällä.

Jos simpukoita jää yli, kannattaa ne säästää ja tehdä seuraavana päivän alkupalaksi gratinoituja simpukoita.

Tämä osallistuu ruokabloggaajien marraskuun haasteeseen, jonka aiheena on viini! Osallistujia on vain kaksi, joten kerrankin on 50-60 mahdollisuudet voittaa :D!! Käy äänestämässä Rokkaava kokki -blogin isännöimässä skabassa.

Mainokset

2 thoughts on “Vinkkejä ja sydänsimpukoita valkoviinissä

  1. Olen juuri junassa matkalla Helsinkiin, jos jään yhden vuoron ajaksi Tampereelle, niin saanko annoksen örkkejä?

    • No hitsi, örkit syötiin jo viikonloppuna! Mutta paluumatkalla kannattaa piipahtaa kauppahallissa, josko kalatiskille olisi tullut uusi erä 🙂