Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Lappi kohtaa Romagnan: poron osso buco

2 kommenttia

poron-osso-buco

Meillä osso buco on aina tehty tomaattikastikkeella, ja mielestämme kovinkin italialaiseen tyyliin. Luin vasta hiljattain Anna Del Conten kirjasta, että vain Emilia-Romagnan alueella osso bucoon käytetään tomaattia. Osso bucon maku on kuitenkin kiteytynyt mielessäni höyryävän kuumiin potkakiekkoihin ja täyteläiseen tomaattikastikkeeseen. Mutta voihan osson tehdä vaihteen vuoksi milanolaisittainkin.

Poron potkakiekoille tomaattikastike sopii vallan mainiosti. Tomaattinen täyteläisyys jopa korostaa ja tukee poron makua sopivasti.

  • 1,3 kg poron osso bucoa eli potkakiekkoja
  • jauhoja
  • oliiviöljyä
  • 2 sellerin vartta
  • 1 iso sipuli
  • 2 porkkanaa
  • 2 valkosipulin kynttä
  • mustapippuria
  • suolaa
  • 1 tölkki tomaattimurskaa (Mutti)
  • 2 dl punaviiniä
poron-osso-buco-lautasella

Tarjoa poron osso buco höyryävän kuumana veneperunoiden kanssa.

Pilko kasvikset pieniksi kuutioiksi, niistä saat perinteisen italialaisen makupohjan padalle. Ruskista kasvikset padassa ja siirrä syrjään.

Kuivaa potkakiekot ja leikkaa kiekkoja ympäröiviin kalvoihin pari kolme viiltoa, etteivät kiekot käpristy. Kiekkojen ympärille voi myös sitoa narun, mutta minulla ei kärsivällisyys yleensä riitä siihen. Jauhota potkat kevyesti vehnäjauhossa ja ruskista oliiviöljyssä. Painele lihoja lastalla, että ne ruskistuvat tasaisesti.

Suolaa ja pippuroi lihat. Lisää kasvikset takaisin pataan, hämmennä ja lisää tomaattimurska. Hämmennä. Anna kastikkeen kiehahdella hetki. Kaada joukkoon punaviini, kiehauta alkoholin kiehua pois. Tarkista mausteet ja lisää tarpeen mukaan.

Laita kansi päälle ja anna porista 2-3 tuntia. Loppuvaiheessa kannattaa ottaa kansi pois. Minun mieleeni on sopivasti paksuuntunut tomaattikastike. Osso buco on kypsää kun liha irtoaa luusta sulavasti.

Poroisen padan kanssa sopii kevyt punaviini, jossa on mukana pientä hapokkuutta, vaikka Rosso di Montalcino Il Poggione tai kiva Chianti (mikä on usein helpommin sanottu kuin tehty, ainakin Alkon valikoista;).

Osso bucon kanssa käy polenta tai perunat. Ja mikä ihaninta, kun tekee reilun annoksen, siitä usein riittää myös viikolle arki-illan pelastavaksi pastakastikkeeksi.

Mainokset

2 thoughts on “Lappi kohtaa Romagnan: poron osso buco

  1. Mmmm…. poro-osso buco on huisin hyvää. Eipä ole tullut tehtyä sitä vähään aikaan vaikka potkakiekkoja Sokoksen pakastekaapissa onkin lähes aina myynnissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s