Olen haltioitunut varas. Kävin syömässä todella erinomaisen lounaan Inezissä. 10 eurolla sai valikoida loistavasta maurilaisesta salaattipöydästä herkkuja sekä lautasellisen keittoa. Salaattipöydän antimet olivat jopa niin hyviä, että keitolle ei jäänyt henkistä tilaa. Vankasti kasvispainotteisen noutopöydän osaset olivat hienovaraisen herkullisia, mutta kaksi osasta nousi yli muiden. Hummus on taivaallista. Punajuuri ja sen kastike oli hurmoksellisen hyvää, silläkin uhalla että nyt ylisanat lähtevät lapasesta.
Punajuurien kastikkeena oli turkkilaistyylistä jugurttia, joka oli maistettu kevyesti kaardemummalla. Minulle uusi ja ihmeen herkullinen yhdistelmä.
Hummusta en ole vielä ehtinyt testaamaan, mutta punajuuriohjeen varkaalle kävi ohraisesti. Punajuuret olivat jo uunissa kun vetäisin maustelaatikon auki. Kaardemumma oli loppu. Eihän se koskaan lopu, eihän sitä juuri koskaan kulu! Ottaisin kyllä heti käyttöön semmoisen appsin, joka tietää mitä mun keittiössä on, paljonko sitä on ja kertoo mulle kaupassa mitä pitää ostaa. Vink, vink sovelluskehittäjät!
Onni onnettomuudessa, sillä viikonlopun muut ainekset olivat kanaa ja kaniinia italialaisittain, ei suinkaan pohjoisafrikkalaista makumaailmaa. Maustoin turkkilaisen jugurtin hätäpäissäni oreganolla. Erilaisella tavalla aivan loistavaa!
Punajuuria ja jugurttikastiketta oreganolla
- 1 oikein iso punajuuri tai 2 keskikokoista
- 2 rkl oliiviöljyä
- Maldonsuolaa
- 1,5 dl turkkilaista jugurttia
- 2 tl kuivattua oreganoa
Kuori punajuuri, halkaise ja pilko melkoisen ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet ohueksi kerrokseksi uunivuokaan, mausta oliiviöljyllä (tällä kertaa minäkään en kitsaillut öljyn määrässä), ripauta suolaa ja laita 200 asteiseen uuniin. Uunitusaika meni vähän ohi tuon kaardemumman etsimisessä, mutta kypsennä punajuuria reilu puolisen tuntia tai niin pitkään että punajuuret ovat mukavasti pehmenneitä. Puolessa välissä kääntele viipaleita.
Valmista jugurttikastike sekoittamalla 1,5 dl turkkilaista jugurttia ja 1,5 tl kuivattua oreganoa. Meidän oregano on kasvanut omalla kasvimaalla ja on maukasta huolimatta kuivauksesta. Kaupan oregano on joskus vähän mautonta, joten kaupan purkista tuleva oregano voi vaatia hetken pidempään muhimista jugurtissa. Ripauta inasen suolaa mukaan.
Nauti kanan, kaniinin, pihvin tai vaikkapa joulukinkun kanssa. Tai sellaisenaan, tarpeeksi hyviä haarukoitavaksi sellaisenaan iltapalaksi. Meidän jouluaaton pöytään voisi päästä vaikka villisian filettä ja näitä punajuuria. Perinteisiä jouluisia ruokia ei tänä vuonna tarvitse sen enempää vältellä, sillä jouluna matkustamme Vietnamiin.
P.S. Lyön vetoa että kaardemummaiset punajuuret sopisivat Jokihaka kokkaa –blogin Ras-el-hanout- kasvisten kanssa.
4.12.2014 22:52
Hei, olen onnistunut yhdistämään blogisi kivaan italialaiseen viiniin, Fonterutoliin. Olen sitä kerran Suomessa saanut ja nyt utelias tietämään, josko sitä täältä tai lähialueilta saisi. Osaatko auttaa.
Markku
4.12.2014 23:23
Terve Markku! Pullonhenki -blogi on tainnut hankkia tuota viiniä saksalaisesta nettikaupasta. Heillä on ollut ihan hyviä kokemuksia nettiviinikaupoista. Osoite on
http://www.superiore.de/Wein/Toskana-Chianti/Fonterutoli/. Jos päädyt tilaamaan, pistäydy kertomassa oliko hyvää ja toimiko kaupan palvelu hyvin!
5.12.2014 08:34
Varmasti sopivat yhteen. Kardemummajogurtti pitää testata myös. Mutta joulu Vietnamissa…vau. Meinaa iskeä pieni kateuden poikanen.
5.12.2014 08:52
On kyllä ihana lähteä aivan uuden ruokulttuurin ääreen ja tällä kertaa loma tulee todella tarpeeseen… Kaardemummajugu on testaamisen arvoinen, mutta syntyyköhän se vain sekoittelemalla ainekset keskenään?