Millä tavalla vietät itsenäisyyspäivää? Kokoonnutteko juhlapöydän ääreen, sinivalkoiset kynttilät palaen vai istutteko telkkarin ääressä kättelyjonoa kommentoiden? Tästä löytyy suomalaista luontoa ja lähiruokaa juhliva menuehdotus kumpaakin tyyliä varten.
Juhlava itsenäisyysmenu
Alkuun graavattua ahventa ruisleivällä
Pääruoaksi peuranpaistia
Lisukkeeksi haltioituneita punajuuria jugurttikastikkeella
Hunajaiset juurekset, tryffelillä tai ilman
Paistinpannulla paistetut pikkuperunat
Alkupalalle kannattaa valita graavikalalle sopiva valkkari, vaikka Gisselbrechtin riesling.
Juhlava menuun sopii paistilihan mukainen punaviini. Samalla ohjeella voi tehdä myös vasikanpaistia, hevosenpaistia tai vaikka karitsanpaistia. Miedolle vasikalle pehmeämpää punaviiniä ja karitsalle täyteläisempää. Valpolicellan viineistä löytyy myös hapokkaampia viinejä taittamaan karitsan rasvaisuutta tai pehmeämpiä ripassoja tukemaan vasikan tai peuran omaa makua.
Kippis itsenäisyydelle, napostelellen
Kanttarellipiirakkaa tai herkkutattipiirakkaa

Kylmäsavulohi, kananmuna ja avokado tuovat ruokaisuutta salaattiin: Porkkana ja erilaiset siemenet ja pähkinät antavat hampaille puuhaa.
Jos haluat piipahtaa hieman Suomen rajojen ulkopuolelle siinä vaiheessa kun lähetystöjen edustajat saapuvat kättelyjonoon, dippaa latva-artisokkaa mantelikastikkeeseen.
Haltioituneita punajuuria jugurttikastikkeella kannattaa haarukoida suuhun napostellessakin.
Napostelupöytään voi tehdä myös kalavalikoiman graavattua ja savustettua lohta ja siikaa ja haarukoida kaloja ruisleivän päälle. Napostelumenulle sopiva on vaikkapa Wolfbergerin (W)3.
Jälkiruuaksi suomalaista herkkujuustoa sveitsiläisellä osaamisella eli Väinöä tai jos oikein herkuttelemaan ryhdytään juustolautaselle Mouhijärven Herkkujuustolasta lisäksi Metsuria tai PunaHeidiä ja Peltolan Blue-juustoa.
5.12.2014 10:01
Meillä ainakin napostellaan! Suunnitelmissa on kattaa tarjolle ainakin lohipastramia ja mätirööraa.
5.12.2014 10:09
Mätiröörä kuulostaa kyllä kiinnostavalta!