Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Itsenäisyyspäivän menu, juhlavasti tai napostellen

2 kommenttia

peuranpaisti1

Pehmeän punertava peurapaisti, itsenäisyyspäivän juhlapäivällisen tähti.

Millä tavalla vietät itsenäisyyspäivää? Kokoonnutteko juhlapöydän ääreen, sinivalkoiset kynttilät palaen vai istutteko telkkarin ääressä kättelyjonoa kommentoiden? Tästä löytyy suomalaista luontoa ja lähiruokaa juhliva menuehdotus kumpaakin tyyliä varten.

Juhlava itsenäisyysmenu

ahvenfile-ruisleipa

Graavattuja ahvenia ruisleivällä. Suomalaisuutta puhtaimmillaan.

 

Alkuun graavattua ahventa ruisleivällä

Pääruoaksi peuranpaistia

Lisukkeeksi haltioituneita punajuuria jugurttikastikkeella

Hunajaiset juurekset, tryffelillä tai ilman

Paistinpannulla paistetut pikkuperunat

punajuuri-turkkilainen

Alkupalalle kannattaa valita graavikalalle sopiva valkkari, vaikka Gisselbrechtin riesling.

Juhlava menuun sopii paistilihan mukainen punaviini. Samalla ohjeella voi tehdä myös vasikanpaistia, hevosenpaistia tai vaikka karitsanpaistia. Miedolle vasikalle pehmeämpää punaviiniä ja karitsalle täyteläisempää. Valpolicellan viineistä löytyy myös hapokkaampia viinejä taittamaan karitsan rasvaisuutta tai pehmeämpiä ripassoja tukemaan vasikan tai peuran omaa makua.

Kippis itsenäisyydelle, napostelellen

herkkutattipiirakka

Kanttarellipiirakkaa tai herkkutattipiirakkaa

Savulohisalaattia

Kylmäsavulohi, kananmuna ja avokado tuovat ruokaisuutta salaattiin: Porkkana ja erilaiset siemenet ja pähkinät antavat hampaille puuhaa.

Kylmäsavulohi, kananmuna ja avokado tuovat ruokaisuutta salaattiin: Porkkana ja erilaiset siemenet ja pähkinät antavat hampaille puuhaa.

Jos haluat piipahtaa hieman Suomen rajojen ulkopuolelle siinä vaiheessa kun lähetystöjen edustajat saapuvat kättelyjonoon, dippaa latva-artisokkaa mantelikastikkeeseen.

Haltioituneita punajuuria jugurttikastikkeella kannattaa haarukoida suuhun napostellessakin.

Napostelupöytään voi tehdä myös kalavalikoiman graavattua ja savustettua lohta ja siikaa ja haarukoida kaloja ruisleivän päälle. Napostelumenulle sopiva on vaikkapa Wolfbergerin (W)3.

Jälkiruuaksi suomalaista herkkujuustoa sveitsiläisellä osaamisella eli Väinöä tai jos oikein herkuttelemaan ryhdytään juustolautaselle Mouhijärven Herkkujuustolasta lisäksi Metsuria tai PunaHeidiä ja Peltolan Blue-juustoa.

Kylmä mantelikastike on kermaisen täyteläinen, kermaa näkemättäkään.

Kylmä mantelikastike on kermaisen täyteläinen, kermaa näkemättäkään.

 

 

Mainokset

2 thoughts on “Itsenäisyyspäivän menu, juhlavasti tai napostellen

  1. Meillä ainakin napostellaan! Suunnitelmissa on kattaa tarjolle ainakin lohipastramia ja mätirööraa.