Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Lempeää tomaattista maalaiskananpoikaa

4 kommenttia

marche-kana

Olen löytänyt uuden suosikkiohjeen! Lempeästi tuoreiden tomaattien kera haudutettu kana on ihanaa. Maku on pehmeämpi ja kevyempi kuin vanhassa rustiikkisessa suosikissa, pollo alla cacciatoressa,  jossa on pekonia ja tiiviiksi haudutettua tomaattikastiketta. Marchelaisessa ohjeessa kanan lempeydelle vastapainoa antaa pieni chilin puraisu.

Voit käyttää valmiiksi pilkottua hyvälaatuista broileria. Jos käytät kokonaista kanaa, pilko se isohkoiksi paloiksi. Koivet pilkon kahteen osaan, rintapalat kolmeen osaan. Rintapalat leikkaan irti luusta, mutta koivissa luu saa jäädä mukaan. Luista tietysti keitän kanaliemen. Leikkaan myös ylimääräiset rasvanpalat pois vanhana rasvanipona, enkä heitä niitä edes liemikattilaan. Nahkan kuitenkin laitan pataan mukaan, vaikka se rasvaista onkin.

Kanapata marchelaiseen tapaan

  • 1 kokonainen kettukana eli maalaiskananpoika
  • valkosipulin kynsi
  • 1 sipuli suikaloituna
  • oliiviöljyä
  • voita
  • valkoviiniä

Kastike

  • 1 silputtu sipuli
  • 1 rosmariinin oksa silputtuna
  • 10 miniluumutomaattia
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • veitsenkärjellinen hienonnettua chiliä
  • (voita)
marche-kana-keltainen

Väriä kaamokseen saat laittamalla mukaan keltaisia tomaatteja.

Kuullota paisstinpannulla kuumassa öljyssä sipulisilppu ja rosmariini. Kun sipuli on läpikuultavaa, lisää tomaatit. Ohje suosittelee kalttaamista, mutta meidän maalaiskeittiössä tomaatit vain halkaistaan.

Käytä miniluumutomaatteja tai minkälaisia tomaatteja vain mitä löydät kypsänä. Talvellahan se on Suomessa helpommin sanottu kuin tehty. Mitä lähemmäksi helmikuuta mennään, sitä enemmän käytän kirsikkatomaatteja ja muita minitomaatteja. Suolaa kastike kevyesti ja ripottele pilkottu mieto punainen chilipippuri.

Kypsennä kastiketta parikymmentä minuuttia.

Tällä välin kuumenna uuninkestävässä padassa voi-oliiviöljyseos ja ruskista kananpalat kaikilta puoliltaan, vähän kerrallaan paloja lisäten. Laita mukaan sipulisuikaleet ja kuullota niitä viisi minuuttia. Lisää pataan valkosipuli ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Lorauta päälle ½ lasia valkoviiniä ja anna alkoholin kiehahtaa pois.

Kaada kypsynyt tomaattikastike kanan päälle pataan. Voit lompsauttaa vielä marchelaisittain pari nokaretta voita mukaan.

Nosta pata 200 asteiseen uuniin ja paista puolisen tuntia.

Tarjoa uunikasvisten kera. Nälkäisenä päivänä ohessa maistuu uuniperuna tai keitetty jasminriisi.

Marchen maakunnasta peräisin oleva ohje on löytyi Italian keittotaidon akatemia –kirjasta. Samanlainen ohje pienillä eri vivahteilla löytyy monesta muustakin italialaisesta keittokirjasta.

En vielä malta olla hehkuttamatta – eikä mitään sponsorointia mukana tässä – kanatarjonnan laajenemista. Jossain vaiheessa sahajauhobroilerit kyllästyttivät niin, että kanansyönti jäi, mitä nyt silloin tällöin ostimme jyväbroileria. Tilalle tuli kalliimpaa ankkaa, hanhea ja muita siivekkäitä. Olihan se hauskaa opetella tekemään viiriäisiä ja fasaaneja viikonloppuisin, mutta kaipasin kanaa arkiruoaksi.

Nyt kaupatkin ovat heränneet ja Tampereella useammasta kaupasta löytyy tätä maalaiskananpoikaa ja joistain myös luomubroileria. Hyvä hyvä! Jos kaipaat tietoa mikä tipu on mikä, selviää se Aamulehden artikkelista.

Mainokset

4 thoughts on “Lempeää tomaattista maalaiskananpoikaa

  1. Olen ilolla seurannut maalaiskanan yleistymistä kaupan hyllyllä.
    Aamulehden artikkelissa sanottiin, että Pajuniemi tuottaisi luomukanaa. Luin, että he olisivat luopuneet siitä kokonaan ja sen takia perustettiin L’Uomu Nokka. Voin olla kyllä väärässä tässä.

    • Pajuniemi on tuttu lähinnä luomunakkien kautta, muut nakit eivät enää maistukaan. Aamulehden jutussa sanottiin myös ettei kevätkananpoikaa tuoteta Suomessa. Olen kuitenkin ostanut suomalaista kevätkanaa kovalla hinnalla, mutta voihan olla ettei sitäkään enää tuoteta kysynnän puutteessa.

  2. Toivottavasti Naapurin maalaiskana ja Luomunokka löytävät tiensä kuluttajien sydämiin! Odotan, että saatavuus paranee ja löydän näitä tuotteita meidänkin kaupasta vielä joskus. Ihana pata! 🙂

    • Kettukanaa eli Naapurin maalaiskanaa löytyi ensin keskustasta Tampereella, nyt jo jo Hervantaa myöten, joten trendi näyttää lupaavalta :)!