Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Unelmien vaihtoehtoinen joulumenu 2014

1 kommentti

ankkaa3

Suomalaisessa joulussa on ristiriitaista se, että joulua pidetään sellaisena juhlana jolloin useimmissa kodeissa panostetaan ruokapöytään. Silti syödään kolme päivää samaa, kinkkua ja laatikoita, rosollia. Voisiko ajatella, että yhtenä päivänä repäisisi ja tekisi jotain muuta hyvää? Vaihtoehtojen maistelun voi toki aloittaa varovaisemminkin, vaihtamalla yhtenä päivänä rosolli paahdettuihin punajuuriin. Tähän on koottu vaihtoehtoiset menut aatosta tapaniin.

Mitä lähemmäksi joulu tulee, sitä kiireempi on löytää kaupoista juhlapöytään niitä muita herkkuja. Meidän joulupöydässä on sitä mitä aina kulloinkin herkullisimmaksi koetaan, kinkkua ja laatikoita on nautittu vain sukulaisilla.

Useimpina jouluina juhlapöydässä on ollut ankan filettä viikunakastikkeella, jonkin ihanan pinot noir –viinin kera. Joulupäivänä onkin ihanaa tehdä jotain merellistä, vaikka rapuja yrttisessä voikastikkeessa ja mustekalaa. Tapaninpäiväksi ihanaa vasikkapataa, joko herkkusienillä tai fenkolilla. Mikä parasta, kaikki nämä voi pakastaa tai ostaa pakasteena ja sulatella suunnitelman mukaisesti.

Yksi jouluperinne meilläkin on vahva. Joulun tuoksu leijailee talossa kun 10 tunnin saaristolaisleipä kypsyy. Siirapin ja puolukan jing ja jang ovat täydellisessä tasapainossa. Merenkurkusta peräisin olevassa saaristolaisleivässä. Päälle tryffelivoita, herkullista pelkästään niin. Leivän voi kattaa alkupalaksi myös graavatulla siialla tai lohella, myös kylmäsavustettu lohi tai siika sopivat päälliseksi.

Jouluaatto

Aurajuusto, suolalohi ja mätileipä sekä joulukinkku tryffelisinapilla

Aurajuusto, suolalohi ja mätileipä ja okei, leivälle sopii joulukinkkukin tryffelisinapilla.

Alkuun: 10 tunnin leipää, tryffelivoita ja kalalajitelma

Jatkoon:  Ankanfile viikunakastikkeella

Jasminriisiä

Uunijuureksia

Alkuruoalle sopiva viini on Riesling Grand Cru Rosacker, ankalle ehdoton kaveri on pinot noir  Bouchard Père & Fils.

Joulupäivä

tiikeriravut-voissa

Alkuun: Tiikerirapuja yrtti-valkosipulivoilla

Jatkoon: Chilista mustekalaa ja pastaa

Tiikeriravulle sopiva viini on Adamin Pinot Gris Reserve, ja samalla viinillä voi jatkaa mustekalapastan kanssa. Jos tykkäät tehdä kunnolla chilin poltetta, vaihda viini hyvään alsacelaiseen gewurstramineriin.

Tapaninpäivä

Hitaasti haudutettuja karitsan potkia punaviinissä.

Hitaasti haudutettuja karitsan potkia punaviinissä.

Alkuun: Rosepippurilla maustetut kampasimpukat

Jatkoksi: Vasikanlapaa uunissa fenkolilla

tai

Hidasta karitsanpotkaa punaviinissä

Peruna-sellerimuussi

Porkkanoita kahdella tapaa: marsalaporkkanat ja parmankinkkuun vyötetyt porkkanat

Punajuuria ja turkkilaista jugurttia

punajuuri-turkkilainen

Karitsan potkalle viiniksi joulun kunniaksi Amaronea, tai muuta hyvää punaviiniä kunhan siinä on kesyt taanniinit ja hieman hapokkuutta-

Vuoden 2013 joulumenu

Vuoden 2012 joulumenu

Tänä jouluna meillä keskitytäänkin aaton herkutteluun, sillä joulupäivän lennähdämme Vietnamiin, aivan erilaisten herkkujen äärelle.

Mainokset

One thought on “Unelmien vaihtoehtoinen joulumenu 2014

  1. Mmmm, ihania vaihtoehtoja! 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s