Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Vasikkaa ja fenkolia

vasikan-lavat

Leikkuulaudalla on ihanan kaunista vasikan lihaa, enää pitää vain päättää miten valmistaa. Olisin voinut laittaa lavat uuniin herkkutattien kera, vanhalla suosikkitavalla, mutta juuri edellisenä iltana söimme peuran potkia herkkutattien kera.

Inspiraatio löytyi Mario Batalin sivuilta, jossa chef yhdisti vasikkaan fenkolia. Oi kun ne sopivatkin hienosti yksiin!

vasikkaa-fenkolia

  • 800 g vasikanlapaa kahteen palaan leikattuna
  • 1 fenkoli
  • 1 iso salottisipuli
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl voita tai oivariiniä
  • vehnäjauhoja
  • 2-3 dl lihalientä
  • 1 dl valkoviiniä
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 1 rkl voita tai oivariiniä
  • mustapippuria
  • suolaa
  • muutama fenkolinsiemen
  • 1 rkl silputtua persiljaa
  • vehnäjauhoja

lihapaketti

Pyysin lihakauppiasta leikkaamaan vasikan lavat kahteen tasakokoiseen pari senttiä paksuun palaan. Eskolan tilalta Eurasta kotoisin oleva vasikanlapa maksaa Stockmannilla 17,50 e, mikä minusta on sopiva hinta. Vasikka kypsyy kokonaisina paksuhkoina palana mukavan tasaisesti ja mehevästi.

Leikkaa fenkoli paksuiksi siivuiksi. Minun siivuni olivat ehkä hieman liian ohuita, jotta fenkoli kiva muoto säilyisi lautaselle asti. Eli vähintään puolissenttisiä siivuja fenkolista. Kuumenna paistinpannulla oliiviöljyä ja ruskista fenkolin siivut kauniin ruskeiksi.

fenkoli

Jauhota vasikan lavat kevyesti vehnäjauhoissa. Leikkaa salottisipuli isoiksi lohkoiksi. Laita lihaliemi tulille, jos käytät lihaliemikuutioita. Jos käytät valmista lihalientä, kuumenna se.

Kuumenna paistinpannulla oliiviöljyä ja paista lihan pinnat kiinni ja kauniin ruskeiksi. Mausta lihat mustapippurilla ja suolalla.

Paista eri pannulla tai ohessa sipulilohkoja tovi.

Laita lavat uunipataan, lisää mukaan paistetut fenkolit ja sipulit. Kaadoin lihaliemen sille paistinpannulle, jossa olin lihat ruskistanut, jotta sain kaikki maut talteen. Nostin lämmön kiehuvaksi ja kaadoin valkoviinin mukaan ja kiehautin alkoholin höyryt pois.

Lisää mukaan puolikas ruokalusikallinen voita ja mausta liemi persiljalla. Purista puolikkaan sitruunan mehun joukkoon ja maista. Jos olet tyytyväinen liemen makujen tasapainoon, kaada se lihojen päälle.

Paista pataa 180 asteessa kannen alla 1,5-2 tuntia, kunnes liha on pehmeää. Käännä lihat puolivälissä, jotta maut imeytyvät tasaisesti vasikkaan. Maista samalla ja säädä mausteita tarpeen mukaan.

Viiniksi sopii pehmeä Ripasso Valpolicellasta.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.