Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Leipään leivottu siika

6 kommenttia

siikakurniekka-2

Suomessa on erilaisia tapoja leipoa kalaa leivän sisään. Näistä tunnetuin on tietysti kalakukko, tai helpompana versiona kalapotti. Muutakin voi tehdä. Esimerkiksi vehnätaikinaan käärittyä retkievästä, jota voi maustaa tarpeen mukaan millä haluaa tai mitä sattuu olemaan kaapissa.

Lähtökohta on kuitenkin kurniekka, samalla tavalla itäsuomalainen erikousuus kuin kalakukkokin. Eli tarvitsemme yhden siian, vehnäleipätaikinaa, suolaa ja pippuria. Lisäksi voisi käyttää myös kananmunia, keitettyä ohraa tai riisiä. Ja yrttejä maun mukaan. Itse keräsin kasvimaalta lumen alta paljastuneet viinisuolaheinät ja cavolo neron.

Kannattaa aloittaa leipätaikinasta. Perusasioita eli tarvitaan vain jauhoja, hiivaa, vettä ja suolaa.

Taikina

  • 500 g vehnäjauhoja
  • hiivaa
  • 2,5-3 dl vettä
  • suolaa
  • 1 kananmuna voiteluun
  • sulatettua voita viimeistelyyn

Sekoita kuivahiiva ja jauhot keskenään, lisää lämmin vesi ja suola. Kuivahiiva vaatii vähän lämpimämpää vettä, eli 42. Jos käytät tuorehiivaa, sekoita se ensin veteen ja lisää jauhot ja muut kuivat aineet vasta sitten. Vaivaa aineet keskenään ja jätä kohoamaan lämpimään pakkaan tunniksi.

siikakurniekka3

 

Siika

Kalan suhteen on kaksi vaihtoehtoa. Suomusta, perkaa, fileoi ja mausta. Suomustettu ja fileoitu siika toimii paremmin, mutta itse tein kokonaisesta pyöreästä kalasta.  Fileoidusta puuttuu ruodot ja fileiden väliin voi lisätä haluamiaan makuja.  Pyöreään kalaan kannatta tehdä muutama poikitaisviilto selkärankaan asti.

Mausta perattu kala suolalla, pippurilla ja yrteillä. Tässä tapauksessa viinisuolaheinällä. Lisäksi laitoin kalan ja taikinan väliin cavolo neroa.

Uuni lämpiämään noin 225.

Kun leipätaikina on kohonnut tarpeeksi, kauli siitä soikea reippaasti kalan tai kalojen kokoinen levy, asettele kala taikinan päälle ja kietaise paketti umpeen. Paista uunissa noin 30 minuuttia, nosta pois uunista, voitele sulatetulla voilla ja anna vetäytyä keittiöliinan lalla vähän aikaa. Nauti salaatin kera.

siikakurniekka

 

 

 

 

 

Mainokset

6 thoughts on “Leipään leivottu siika

  1. Kiitti. Oli myös hyvää lämmitettynä, juustokuorutuksella.

  2. Vau, jotain ihan muuta! Itäsuomalainen mieskin oli ihmeissään 🙂

    • Ilmeisesti lähinnä karajalaista perinnettä, jos tarkkoja ollaan. Monitulkintaisuudessaan hauska ja maistuva.

  3. Hieno idea. Tuon voisi oikeasti ottaa vaikka retkievääksi isommalle porukalle. Voisinkin viritellä jotain tämän tyylistä, vaikka voitaikinasta, jota himoitsen aina talvella.

    • Ton virittelyssä on oikeastaan vain mielikuvitus rajana. Ja voitaikina toimii myös.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s