Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Savo meets Saigon: muikkuja vietnamilaisittain

6 kommenttia

dippimuikut

Vietnamin reissu sai sekä mielikuvituksen että budjettivajeen liikkeelle. Sinällänsä elämä Vietnamissa oli erittäinkin edullista, mutta sinne matkustaminen maksaa. Kauppahallin kalatiskillä muikut houkuttivat tältä pohjalta enemmän 29 e/kg maksavat seepiat. Entäpä jos savolaisittain pannulla paistettuja muikkuja dippaisikin vietnamilaiseen kalakastikkeeseen? Idea toimii aivan mielettömän hyvin!

Muikut vienamilaisittain kahdelle

 • 400 g peraamattomia muikkuja
 • vehnäjauhoja

Dippikastike Nước mắm chắm

 • 2 rkl Nước mắmia eli vietnamilaista kalakastiketta
 • 2-3 rkl limen mehua
 • 1 tl ruokosokeria
 • pätkä punaista chiliä pilkottuna, maun mukaan
 • ½ valkosipulin kynsi pilkottuna
 • 1 cm tuoretta inkivääriä pilkottuna
 • loraus kasvisöljyä

Tein kastikkeen kevätrullien dippikastikkeen perusohjeesta maistellen. Avasin matkalta tuodun kalakastikepullon, puristin limenmehun mukaan ja maistelin. Sokeri, valkosipuli ja inkivääri kuuluvat vaihtelevasti perusohjeeseen. Lisäsin limeä hieman, koska kastikkeen maku oli kovin suolainen ja kalakastike dominoi liikaa. Samasta syystä lorautin mukaan hieman rypsiöljyä ja jätin kastikkeen tekeytymään muikkujen jauhottamisen ja paistamisen ajaksi. Kastikkeesta tuli aivan täydellistä muikuille!

En käyttänyt muikkujen paistamisessa lainkaan suolaa, koska kalakastikkeen suola dipissä ajoi asian.

Puhkoin muikut ja huuhtelin ja kuivasin hyvin pyyhkeellä. Jauhotin muikut kevyesti vehnäjauhoissa ja paistoin reippaassa määrässä kasvisöljyä. Ei kuitenkaan aivan savolaisittain äidin ohjeen mukaan – uppopaistettuna voissa. Lapsuuden makumuistoihin kuuluvat aidossa järjettömän runsaassa voissa rapeaksi paistetut muikut. Niitä kaloja ei juuri tarvinnut kääntää pannulla koska siinä voimäärässä kalat paistuivat kerralla molemmin puolin.

Tarjoa muikut jasminriisin ja seesaminsiemenillä maustettujen vihreiden papujen kanssa. Ota muikuista kiinni puikoilla ja dippaa kastikkeeseen.

Vink vink, dippaa myös papuja kastikkeeseen! Viiniksi sopii näköjään myös alsacelainen gewurstraminer. Otin kellarista mielestäni rielingiä ja kokkaamisen vauhdissa en tarkemmin tutkinut etikettiä.

 

Advertisement

6 thoughts on “Savo meets Saigon: muikkuja vietnamilaisittain

 1. Aika rohkea veto. Pitänee varmaan kokeilla uskoakseen. 🙂

  • Kannattaa kokeilla! Vietnamissa söimme pariin otteeseen pikkukaloja tällä tavalla. Muikku sopi yllättävän hyvin. Savolaisena en osaan niin silakkaa käyttää, mutta sitä voisi olla myös kiinnostavaa kokeilla. Ja kuoretta!

 2. Hyvänkuuloinen setti! Me bongattiin joulukuussa vähän vastaavanlainen muikkuresepti Aasialainen keittokirja -nimisestä opuksesta ja kokeiltiin (linkki tuossa nimessä yllä), hyvin toimi sekin 🙂

 3. Paula, näyttää houkuttelevalta tuo! Pitää ehdottomasti kokeilla, sillä muikku on loistava kala ja on jäänyt vähän turhan vähälle käytölle kun sen olen sen ennen niin suppeasti kotosuomalaiseen kategoriaan laittanut. Muikusta on moneksi!

 4. Apua! Pakko kokeilla.

  • Merituuli, yllättävän läheinen sukulainen muikku on vietnamilaisille dipattaville pikkukaloille. Omintakeinen mutta just sopiva!