Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Mehevän rapeat vietnamilaiset possun ribsit

6 kommenttia

vietnamilaiset-possun-ribsit-annos Oi kun on hyvää, kuului aina muutaman minuutin välein kun kalusimme kilpaa possun kylkiluita. Vietnamilainen kylkiluiden marinadi sisälsi tietenkin kalakastiketta, mutta myös kanelitangon, tähtianista ja viisimaustetta. Marinoin ribsejä kahdeksan tuntia, kypsensin hyöryttämällä 50 minuuttia ja grillasin rapean pinnan 10 minuuttia kakluunissa. Höyrykypsennys tuokin kolmannen näkökulman ikuiseen kiistaan siitä keitetäänkö ribsit ensin vai kypsennetäänkö suoraan grillaamalla. Ribseistä tuli ihanan meheviä, mutta maku säilyi tiiviinä ja pinnasta tuli rapea.

Sườn lợn nướng

 • 1,5 kg porsaan kylkiluita
 • 1 rkl kalakastiketta
 • 2,5 rkl soijakastiketta
 • 3 rkl kasvisöljyä (annattoöljyä)
 • 1 rkl ruskeaa ruokosokeria
 • 3 cm tuoretta inkivääriä karkeasti pilkottuna
 • 4 aasialaista punaista salottisipulia tai 1 pieni tavallinen salottisipuli
 • 6 valkosipulin kynttä karkeasti pilkottuna
 • 2 tähtianista murskattuna
 • kanelitanko murskattuna
 • 2 tl viisimaustetta
 • ½ tl mustapippuria myllystä
 • ½-1 punainen tuore mieto chili, maun mukaan

vietnamilaiset-possun.-ribsit-mari Kuori ja pilko valkosipuli ja inkivääri rouheiksi paloiksi. Pilko salottisipuli hienoksi. Sekoita kalakastike, soijakastike ja öljy, lisää sokeri ja hämmentele kunnes se sulaa nesteisiin. Anattoöljyä en ole löytänyt zoomailemalla kaupoissa. Kerro jos tiedät mistä sitä löytää. Korvasin sen auringonkukkaöljyllä. Myöskään aasialaisia makeita pikkuisia salottisipuileita ei ollut. Korvasin sen tavallisella salotilla. Koska tietysti googlasin jälkikäteen minkäkokoisia aasialaiset salotit ovat, arvioni tavallisen salotin tarpeesta meni yläkanttiin. Laitoin kaksi, mutta se imi marinadin nesteet vähän turhan tehokkaasti itseensä. Lorautin vastapainoksi marinadiin hieman lisää öljyä ja vettä. Pilko kanelitanko pieneksi, näytä tähtianiksille veitsen lapepuolta ja murskaa ne. Rouhaise joukkoon mustapippuria ja pilko chili sekaan. Pilko kylkiluut muutaman luun välein noin viiden sentin leveiksiksi paloiksi. Laita kylkiluut laakeaan vuokaan, lisää marinadi ja kääntele ja taputtele mausteet kylkiluihin tasaisesti. Nosta astia jääkaappiin marinoitumaan 8 – 12 tunniksi. Kääntele kylkeä muutaman kerran. vitnamilaiset-possun-kylkiluut1 Ota lihat huoneenlämpöön tunti ennen kypsentämistä. Virittele 5 l kattilasta ja pastasiivilästä höyrykeitin ellei sinulla ole jotain välinettä varta vasten siihen tarkoitukseen. Laita kattilan pohjalle sen verran vettä, ettei se reippaammin kiehuessakaan kupli lihoihin ja keittele hyviä makuja pois. Laita kylkiluut siivilään, kaavi mausteet mukaan. Höyrykypsennä kylkiluita 45 minuuttia kannen alla, kääntele muutaman kerran etenkin jos ne ovat kiinni toisissaan. Minulle meni 50 minuuttia, että sain kakluunin tulet sopivaan hiillosasteeseen. Nostelin kylkiluut grilliritilän päälle ensin kalvopuoli alaspäin ja paistoin sen hetken että se puoli ruskistui, nostin härvelin pois kakluunista ja käänsin lihapuolen alaspäin. Kuumassa kakluunissa lihat ruskistuivat kauniisti muutamassa minuutissa. Saman voi varmasti tehdä myös uunin grillaustoiminnolla. vitnamilaiset-possun-kylkiluut Tarjoile wokattujen kasvisten ja riisin kanssa. Kokeilin ensimmäistä kertaa East Asian Martista löytämääni Sticky rice –riisiä. Tahmeaa riisiä se olikin, tarttui komeasti kattilan pohjaan… pitää vielä vähän reenata sitä. Castiglionin Chiantissa on sopivasti hapokkuutta possun ribseille ja se pärjäsi aasialaisen, vaikkakin varsin miedon makumaailman kanssa hyvin. Ohje on peräisin Vietnamista ostetusta Vietnamese Street food -kirjasta. Ensimmäisen haukkauksen perusteella tästä matkamuistosta tulee olemaan paljon iloa.

Advertisement

6 thoughts on “Mehevän rapeat vietnamilaiset possun ribsit

 1. Vietnamilainen ruoka on kerta kaikkiaan ihanaa! Ribsit ovat meidän perheen suosikkiruokaa. Ribsien höyryttäminen kuulostaa kokeilemisen arvoiselta. Niin ja vielä pitää löytää jostain grilliritilä meidänkin leivinuunia varten. Kylläpä yhteen reseptiin mahtui paljon erinomaisia ideoita!

  • Kiitoksia! Meidän suuhun nämä olivat mahdottoman hyviä! Meillä on semmoinen torilta joltakulta sepältä ostettu grillihärveli, näkyy tuosta alla olevasta linkistä. Siihen kuuluu kätevä irrotettava (saa luukun kiinni) 20 pitkä käsikahva, sillä voi nostaa tuon omilla jaloillaan seisovan grilliritilän uuniin ja pois polttamatta itseään. Ritilän korkeutta tuolla ei voi säätää, mutta hiiliä voi aina koettaa työnnellä alle tai sivummalle 😉

   https://ripaustryffelia.wordpress.com/2014/03/09/kakluunissa-grillattua-taimenta/

 2. Oh my God – NÄITÄkin mun pitää saada, nyt on selvästi joku vararavinnon puute! Luotto sähköuunin grillivastuksiin on kova, tuun sitten kertomaan miten homma sujui!

  • Kiinnostaa kovasti kuulla miten tuo grillivastus toimii. Tuon kakluunin hiilloksen kanssa on aina säätöä., niin ajan kuin hiilloksen kuumuuden kanssa.

 3. Nam, ihanat mausteet!

  • Siinä vaiheessa kun kanelitankoa pilkoin marinaadiin vähän mietitytti. Mutta ihanan tasapainoinen makumaailma siitä tuli!