Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Taistelu mustekalasta

Jätä kommentti

seepia-vietnamilaisittain

Viimeisistä mehevistä seepian paloista meinasi tulla sota! Uhkailimme jopa syömäpuikoilla jos toinen menee toisen osille. Niin hyvää vietnamilaisittain maustetuista mustekaloista tuli. Vietnamilaisen katukeittiön tyyliin ensin pikapaistetaan seepiat, sitten mausteseos ja lopuksi seepiat heitetään takaisin wokille mausteseokseen hetkeksi maustumaan.

  • 3 isoa seepian putkiloa tai 5-6 kalmaria
  • 3 kolme valkosipulin kynttä
  • 1/3 – 1 kokonainen pitkä punainen chili
  • 1 salottisipuli
  • kasvisöljyä
  • lime
  • makeaa thaibasilikaa
  • suolaa
  • 1 dl maissijauhoa (maissitärkkelystä)

Sulata jääkaapissa seepiat, hyvissä ajoin – toisin kuin minä. Minä päädyin jälleen rapistelemaan osittain sulaneista seepian putkista pintäjäitä irti, sormet kohmeessa. Toinen hätäisen konsti on laittaa seepiat kylmään veteen muovipussissa ja pikasulattaa ne hellästi.

Halkaise seepian putki, avaa ja kuivaa keittiöpyyhkeellä hyvin. Leikkaa seepian pintaan ristikkäiset viillot. Pilkoin mustekalat suupalan kokoisiksi. Nostelin palat vielä takaisin kuivattelemaan pyyhkeelle.

Valmista mausteseos morttelissa. Pilko valkosipuli ja chili karkeasti, shalottisipuli pieneksi ja laita mortteliin. Hiero seos hienoksi morttelissa.

mausteseos-morttelissa

Tee ensin valmstelut, sillä paistovaiheessa ja tarjoiltaessa on syytä olla nopea ja tehokas, jotta saat ruuan kuumana pöytään.Varaa kolme lautasta jauhottamista ja paistamista varten. Laita kolmannen päälle sellainen talouspaperi tai servetti josta ei irtoa paistettuun pintaan paperia.

Leikkaa valmiiksi myös limeviipaleet, thaibasilika lautaselle ja laita ripaus suolaa samalle lautaselle.

Ripottele maissijauhoja ensimmäiselle lautaselle ja suolaa jauhot kevyesti ja rouhaise mustapippuria myllystä. Jauhota kuivat seepian palat maissijauhoissa ja ravistele ylimääräiset jauhot irti, siirrä toiselle lautaselle.

Kuumenna wokissa reipas määrä auringonkukkaöljyä tai muuta kasvisöljyä, joka kestää pikapaiston. Paista mustekalat sopivan kokoisissa erissä. Painele hartaasti lastalla paloja, koska ne tinkivät kipristymään ja saattavat kypsyä epätasaisesti. Nosta palat paperilla peitetylle lautaselle valuttamaan ylimääräiset rasvat pois.

Paistaminen jännitti vähän koska halusimme tietysti varoa kumimaista koostumusta. Paistoimme seepiaa kaksi minuuttia puoleltaan, yhteensä neljä minuuttia. Ensimmäinen satsi ei ruskistunut kovin hyvin, mutta toinen ja kolmas ruskistuivat kauniisti. Iso valurautainen wokkipannu varaa lämpöä pitkäksi aikaa, joten sen säätäminen ei ole nopeaa puuhaa. Seepioista tuli kuitenkin ihanan meheviä ja maukkaita, eikä ollenkaan sitkeitä ja kumimaisia.

Kaavi nopeasti wokista maissijauhot pois, jos sitä on tarttunut pannuun. Lisää hieman öljyä ja kuumenna se. Kaavi mausteseos morttelistä pannulle ja paista se nopeasti kuultavaksi.

Lisää seepiat takaisin wokkiin mausteseokseen ja pyörittele hetki että mausteet tarttuvat hyvin mustekaloihin. Tarjoa heti makean thaibasilikan, limen viipaleiden ja suolan kanssa. Laita pikkulautaselle hieman suolaa, purista limeä ja dippaa mustekalaa seokseen.

Wokkasimme oheen porkkanaa, suippopaprikaa ja pinaattia ja keittelimme jasminriisiä. Wolfbergerin W3 maistui ruokajuomana hyvin, sillä meidän versio ei ollut kovin chilinen. Chiliä olisi voinut olla hieman enemmänkin, sitten olisin valinnut hyvän gewurstraminerin kaveriksi. Myös seepiaa olisi voinut olla enemmän, ettei olisi niin tiukasti puolustaa reviiriä.

Ohje on peräisin Vietnamin reissulta ostetusta mainiosta Vietnamese Street Food –kirjasta.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s