Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Kaalia Pekingin tapaan

Jätä kommentti

pekinginkaalia

Raikas inkivääri ja poltteleva chili raikastavat tavallisen keräkaalin uudelle tasolle.

Korealainen kimchi -kaali on valloittanut suomalaisia blogeja ja ruokalehtiä jo muutaman vuoden ajan. Hapatettu kiinankaali ja chili ovat toimiva yhdistelmä, mutta vaatii happamoituakseen odottelua, mikä ei kaikille sovi.

Kiinalainen kaalisalaatti valmistuu nopeammin, vaikka viekin huolellisesti tehtynä kuudesta kahdeksaan tuntia, mistä kuitenkin suurin osa on odottelua. Koska kaali säilyy jääkaapissa parikin viikkoa, kannattaa tehdä kerralla suurempi määrä. Valmistus on kaksivaiheinen. Ensin käsitellään kaali, annetaan sen valuttaa enimmät nesteet pois ja toisessa vaiheessa kaali maustetaan ja jätetään vetäytymään.

Kiinalainen kaalisalaatti

  • 1 kg valkokaalia
  • 2 rkl hienoa merisuolaa
  • 2 cm pala tuoretta inkivääriä
  • 5 rkl sokeria
  • 2,5 rkl kasviöljyä
  • 2,5 rkl seesamöljyä
  • 3 kuivattua punaista chiliä (käytin italialaisia pepronchinoja)
  • 1 tl setsuaninpippuria
  • 5 rkl riisiviinietikkaa

Leikkaa kaali neljään osaan, isosta riittää puolikaskin. Poista kova kantaosa ja käytä se vaikka keittoon tai wokkiin tai raasteeseen. Leikkaa kaali veitsellä tai miksei vaikka terävällä juustohöylällä mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Nosta kaalisuikaleet kulhoon ja ripottele pinnalle hienoa merisuolaa. Sekoita hyvin, jätä vetäytymään huoneenlämpöön pariksi-kolmeksi tunniksi.

Ota kulhosta kourallinen kaalia ja puristele siitä molemmin käsin ylimääräinen neste pois, jätä kuitenkin kosteaksi. Kun koko satsi on käsitelty, nosta kaali takaisin kulhoon.

Mausteiden tasapaino

Makumaailmassa olennaista on löytää oikea tasapaino chilin, inkiväärin, makeuden ja happamuuden välillä – näistä mikään ei saisi olla hallitseva.

Pilko kuorittu inkivääri ohuiksi tikuiksi ja nosta kaalikasan keskelle.

Ripottele sokeri kaalien päälle, mutta älä inkiväärille.

Kuumenna öljy pienessä kasarissa savuavan kuumaksi, nosta pois levyltä ja lisää chili ja setsuaninpippuri. Kaada osa mausteseoksesta ensin tirisevän kuumana inkiväärien päälle ja loput kaalien päälle. Kuuma öljy kypsentää nopeasti inkivääriä ja korostaa sen makua.

Lisää lopuksi viinietikka ja sekoita kaali ja mausteet hyvin sekaisin. Anna vielä seistä huoneenlämmössä 2-3 tuntia, että maut tasoittuvat.

Pekingiläinen kaalisalaatti toimii ihan sellaisenaan alkupalana, lisukkeena vaikka grillatulle lihalle.

pekinginkaalia2

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s