Amerikkalaiseen kuorrutettuun kanaan hierotaan reippaasti voita, mutta oivariinirasia jääkaapissa oli typötyhjä. Pakastimessa on kuitenkin sattuneesta syystä vielä runsaasti tryffelivoita.
Maalaiskanan paistipaloista tuli sisältä ihanan mehevää ja pinnalta herkullisen rapeaa ja kauniin kullankeltaista. Voitelin ne ensin tryffelivoilla ja kuorrutin panko -korppujauhoilla. Tryffelivoi antoi mukavan vivahteen kanalle.
- 700 g
maalaiskananpojan paistipaloja(käytä luomubroileria) - 30 g tryffelivoita
- 1 ½ – 2 dl panko-korppujauhoja
- sormisuolaa
- 1/3 tl chipotlejauhetta
Ota voi ajoissa jääkaapista pehmeämään. Minä sulatin mikrossa tryffelivoin suoraan pakastamisesta, joten sekin onnistuu. Ole vain todella tarkka ettei voi sula, vaan pelkästään pehmenee.
Ota kana jääkaapista 15 minuuttia ennen lämpiämään. Kuivaa pinta keittiöpyyhkeellä ennen kuorruttamista.
Tee valmistelut, laita uuni 200 asteeseen lämpiämään. Ota uunipelti ja laita leivinpaperi pellin päälle.
Laita korppujauhot lautaselle ja sekoita joukkoon chipotlejauhe ja sormisuolaa. Jos käytät tryffelivoita, jossa on jo suolaa, ei lisäsuolaa välttämättä tarvita.
Hiero voita kanan pintaan. Ohjeen mukaan 700 g kanamäärään kuuluisi käyttää 50 g voita, mutta en saanut kyllä millään sellaista määrää hierottua kanaan. Muutenkin yleensä käytän selkeästi vähemmän rasvaa kuin mitä ohjeissa suositellaan.
Laita kanapala korppujauhojen päälle, paina sitä tiukasti jauhoja vasten, että jauhot tarttuvat hyvin pintaan. Käännä ja toista. Nosta kuorrutetut kanapalat uunipellille. Paista 35-40 minuuttia. Varo, etteivät korppujauhot pääse palamaan.
Kokeile grillitikulla ovatko kanat sopivan kypsiä. Jos tikun reiästä tulee kirkasta nestettä, on kana kypsää. Jos neste on punaista, paista vielä hetki. Kun kana on kypsää, anna niiden vetäytyä viisi minuuttia, jotta pinta rapeutuu sopivasti.
Alkuperäisessä ohjeessa paistolämpö on 230 astetta, mutta siinä käytetään pienempiä kananpaloja. Paistipaloissa on luu mukana, joten kypsyminen vie ainakin tuon 35 minuuttia. Minulla oli lämpö aluksi tuo kuumempi, mutta korppujauhot alkoivat todella nopeasti ruskistumaan. Laskin lämmön 200 asteeseen ja siirsin pellin alemmalle tasolle. Kanoista tuli tällä keinoin oikein mehevää ja pinnasta rapeaa. Ja kauniin kullankeltaista.
Samalla pellillä valmistuu myös kätevästi veneperunat.
Tämä oli ensimmäinen tutustumiseni panko-korppujauhoihin. Olen joskus laittanut korvan taakse, että niitä pitää kokeilla, en sitten vain muistanut että mitä niistä pitikään tehdä. Kanaohje löytyi kalifornialaiselta Epicurious-sivustolta. Koostumuksessa ei ollut oikeastaan isoa eroa kotitekoisiin korppujauhoihin, niistä kun tulee meillä aika karkeita. Maku oli mukavan maukasta, jopa hieman pähkinäistä tai parmesaanimaista.
EDIT 2018: Uutiset maalaiskananpojan tuotantoketjun ja ideologian muutoksista ovat syy miksi olen vaihtanut vanhoihin resepteihin tilalle luomubroilerin :(. Mielummin kallimpaa luomubroileria, harvemmin.
28.2.2015 08:05
Minä tykkään pankojauhoista kovasti, niillä tulee ihanan rapsakka kuori ruokaan. Olen vasta niihin tutustunut ja huomenna on tiedossa taas pankopussin rapinaa, kun teen katsua.
28.2.2015 12:17
Tonkatsua? Mahtavaa! Se oli juuri se mitä mä muistelin mutta en sitten yhtään sinne päinkään muistanut, siis mitä varten mä näitä pankojauhoja ostin! Kiitoksia, sattuipa hyvin, sain ajatuksestsa kiinni ja nyt saan reseptinkin ;)!