Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Vietnamilaista villisikaa grillissä

2 kommenttia

villisika-marinadissa

Söimme Saigonissa mainiossa omatoimigrillaukseen perustuvassa ravintolassa todella hyvää marinoitua villisikaa. Marinadin lajista ei ole hajukaan, kysy ja kerro jos päädyt Quan Nuong -ravintolaan! Vietnamese street food- kirjasta löytyy possumarinadin ohje. Marinadi on tietysti aivan erilaista. Yhtä kaikki, villisian fileestä tuli mahtavan mehevää ja murea marinoituna ja grillattuna.

Villisian liha on ehkä visuaalisesti kaikkein kauneinta lihaa mitä on. Ihanaa kun valo on tullut takaisin ja lihan kauneutta voi edes päiväsaikaa ihailla ikkunan äärellä. Villisian file näyttää lähes tonnikalalta. Se on niin pehmeää, että sitä voi muotoilla hellästi sormin. Ja grillattuna niin mureaa, että puikoilla syöminen onnistuu mainiosti. Voit vain haukata lihaa, dipata kastikkeeseen ja taas haukata palasen.

Marinoitua ja grillattua villisian filettä kahdelle

Marinoinnin lisäksi lihalle tehdään dippikastike. Se tarjoillaan dippikastikkeen ja yrttien kera salaatinlehdiltä, halutessasi riisinuudelien kanssa.

  • 450 g villisian filettä
  • (sormisuolaa)

 Marinadi

  • 2 rkl kalakastiketta
  • 1 tl tummaa sokeria
  • 2 pientä shalottisipulia
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 1 rkl oliiviöljyä

Tarjoiluun

  • lehtisalaattia
  • riisinuudeleita
  • thaibasikaa
  • korianteria

villisika-leikattuna

Pilko villisian file noin 2 cm paksuiksi paloiksi. Tee marinadi. Marinadiohje katukeittiöiden suosikista Bún chá -ohjeesta, johon käytetään possun vatsaa/kylkeä sekä possuisia jauhelihapullia, joissa mehevyyttä tuo possun oma rasva. Lisäsin marinadiin hieman oliiviöljyä, koska villisian file on todella vähärasvaista.

Marinoi lihaa 2-3 tuntia jääkaapissa, kääntele välillä jos muistat.

Ota liha lämpiämään tuntia ennen grillaamista.

Valmistelut

Tee dippikastike alla olevan ohjeen mukaan. Huuhtele salaatinlehdet. Tarvitset yhtä monta pientä salaatinpalaa kuin possupaloja on.

Ajoita hiillos. Minulle ajoitus on erityisen ketterää, sillä talvisin grillaan ison kakluunin lämmittämisen sivutuotteena, ja hiillos on valmis silloin kun puut ovat palaneet. Uunin grillivastuksen alla varmasti syntyy myös hyvää grillattua lihaa, mutta siitä jää puuttuman se ihana puugrillin maku. Koulukuntakysymys.

Bún chá -dippikastike

  • 50 g sokeria
  • 20 ml kalakastiketta
  • 20 ml riisiviinietikkaa
  • 20 ml limen mehua
  • 2 cm tuoretta punaista chiliä
  • ½ valkosipulin kynsi
  • 10 g pilkottua porkkanaa
  • (10 g vihreää papayaa)
  • 1 cm tuoretta inkivääriä
  • 35 ml vettä

Laita pieneen kattilaan kalakastike, sokeri ja riisiviinietikka. Hämmentele matalalla lämmöllä kunnes sokeri on liuennut nesteeseen. Jäähdytä, mutta älä päästä kylmäksi sillä liian viileänä kastike muuttuu helposti todella tahmeaksi.

Pilko valkosipuli, inkivääri ja porkkana. Dippiohjeessa käytetään vihreää pajayjaa, mutta sitä ei ollut. Kokeilin tilalle hieman tuoretta inkivääriä, toimi mainiosti makuyhdistelmässä.

villisian-dippi

Minun veitsitaidoissani olisi todella kehitettävää, kuten dippikuvasta näkyy. Mutta maku irtosi kastikkeeseen varmasti myös noista puoliksi leikatuista valkosipuleista. Lisää mausteet ja limen mehu jäähtyneeseen nesteeseen. Maista ja lisää vettä tarpeen mukaan. Dippikastike on päässyt jo kovin tahmeaksi, mutta lime sai liikettä kastikkeeseen ja lämmin vesi teki loput.

Hämmennä että maut sekoittuvat hyvin. Kaada neste dippikulhoon. Meille toimi hyvin yhteinen dippikulho, mutta jos kattaus on kovin eri puolilla pöytää, kannattaa jakaa kastike kullekin omaan dippikulhoon. Ohjeen dippikastikkeen määrä on laskettu kahdelle hengelle, mutta sitä oli reippaasti.

Grillaus ja annoksen kokoaminen

vietnamilainen-villisika

Grillasin lihan kakluunissa, uuniin nostettavan grillihärpäkkeen avulla. Nostelin lihat väljästi härpäkkeelle, painelin hieman ohuemmaksi ja kaavin loput marinadista vielä lihapalojen päälle. Ripottele sormisuolaa lihaan, jos pidät suolaisemmasta. Suolan puutteen voi korjata myös soijakastikkeella pöydässä.

Grillasin ensimmäiseltä puolelta kuusi minuuttia. Vaihtelin hieman fileiden paikkojen grilliritin päällä kuumemmalta kohdasta miedompaan ja grillasin seitsemän minuuttia toiselta puolelta.

Lihasta tuli juuri sopivan mehevää, hiukkasen punertavaa ja mahtavan mureaa. Grillausaika riippuu grillistä, tässä lämpöä tulee myös kakluunin uunimaisista olosuhteista, sillä siellä oli poltettu kokonainen pesällinen puita.

Bún chá -ohjeeseen kuuluu myös riisinuudeleita. Kukin syöjä kokoaa käsin tai tikuilla oman suupalansa pöydässä. Ota salaatinlehti, nostele cähän nuudeleita salaatin lehden päälle, ja aseta päällimmäiseksi villisian fileenpala ja yrtit. Dippaa tämä komeus kastikkeeseen ja nauti.

Ruokajuomaksi maistuu olut.

Tässä combossa nuudelit eivät aivan toimineet, ehkä siksi että ne olivat hieman liian kylmiä, toisin kuin vietnamilaisessa 30 asteen katulämpötiloissa. Jos päätät tarjota riisinuudeleita, keitä ne ohjeen mukaan viime hetkellä, tarjoa haaleanlämpöisinä. Leikkaa keittiösaksilla nuudelit muutaman sentin mittaisiksi, että niitä on helpompi käsitellä puikoilla.

Mainokset

2 thoughts on “Vietnamilaista villisikaa grillissä

  1. On kyllä herkullisen näköistä lihaa! Nyt puuttuu vaan se villisika että pääsis testaamaan..

    • Villisika on ihan parasta! Pirkanmaalla on ainakin pari villisikatilaa. Olen hankkinut villisikaa ja peuraa suoraan Kaitaisen tilalta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s