Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Saigonin ravintolalöydöt

2 kommenttia

kattoterassilla

Vietnamin reissusta on jo reippaasti yli kuukausi. Muistellessa nousee mieleen mahtavan tasapainoisia makuja, tuoksuja, vietnamilaisen keittiön kohokohtia. Makumatka Vietnamiin oli ihana, kaoottinen, sykkivä, hämmentävä, ihana!

Makuyhdistelminä reissu kiteytyy katkarapujen ja possun yhdistämiseen monissa ravintola-annoksissa. Makean thai-basilikan valtaviin puskiin ruokapöydässä, kalakastikkeen antamaan täyteläiseen syvyyteen ruuissa. Makujen tasapaino oli katukeittiöistä huippuravintoloihin asti lähes aina täydellinen. Jin ja jang.

Miljoonakaupunkiin mahtuu paljon hyviä ravintoloita, katukeittiöitä ja kuppiloita. Löysimme muutaman sellaisen ravintolan, joita ei kannata ohittaa, jos Saigonissa haluaa syödä hyvin tai ainakin mielenkiintoisesti. Tietysti siitä valtavasta ravintoloiden määrästä seuloutui esille vain murto-osa, mutta saimme hyviä suosituksia kokkikoulun opettajilta  ja katukeittiökierroksen oppailta.

Kokkikoulun opettaja suositteli koulun lähellä sijaitsevaa Ngon –ravintolaa. Suosittu ravintola koostuu itse asiassa useammasta pienestä keittiöstä. Ruokalistalla on sivutolkulla runsauden paljoutta ja paikka onkin erinomainen läpileikkaus eteläisen Vietnamin keittiöstä. Isoon ravintolaan mahtuu sekä paikallisia lounastajia että turisteja. Paljonpuhuva hiljaisuus laskeutui naapuripöytään kun siihen istahtaneet ruotsalaiset tunnistivat meidät pohjoisen naapurikansan edustajiksi. Perisuomalaisesti emme lähteneet naapureiden kanssa minglaamaan.

etanat

Kotiloita vietnamilaisen mintun kanssa.

kevatrulla

Ensimmäinen harjoitelma kevätrullista, tarjoilijan ystävällisellä opastuksella.

keittio

Ngon sijaitsee siirtomaa-aikaisessa villassa. Isoa ravintolaa kiertää katukeittiömäiset pikkuiset paistopisteet.

ngon

Yhdessä Ngon monista keittiöstä on ruokatauko.

Söimme paikassa kahteen kertaan lounasta. Ensimmäisellä kerralla saimme hyvän opastuksen kevätrullien kääräisemiseen tarjoilijalta. Pähkinäinen dippikastike oli ihanaista. Tuoreiden kevätrullien riisipaperin sitkeään makuun en oikein päässyt sinuiksi. Tilasimme kyllä useamman annoksen naiseen, hinnat olivat enemmän kuin edullisia ja monipuolisen listan kautta oli kiva maistella kaikkea ja päästä käsiksi erilaisin makumaailmoihin.

Ngon Restaurant (Quan An Ngon), 160 Pasteur Street, District 1, Ho Chi Minh City. Samannimisiä tai lähes samannimisiä näyttää olevan useita, joten tarkkana! Ravintolakopiointi tuntuu muutenkin olevan Saigonissa yleinen harrastus, suositun paikan viereen perustetaan lähes samanniminen paikka tai toisaalle nimikopio. Osa on ketjuuntumista, osa taas tietoista toisen suosiolla ratsastamista. Tarkista siis ravintoloiden osoitteet toisestakin lähteestä ennen taksiin hyppäämistä.

pho

Pho Hoa Pasteur on erikoitutunut siihen kuuluisaan pho-keittoon.

Pho Hoa Pasteur -ravintolasta (tälläkään ravintolalla ei ole omia verkkosivuja), saa vain yhtä pääruokaa eli sitä kuuluisaa pho-keittoa. Rivakkaotteiset tarjoilijat kantavat ruoan pöytään alta aikayksikön, mukaan tulee muhkeat niput yrttejä. Teini otti naudanlihaisen phon. Keitto oli erittäin maukas ja tasapainoinen. Minä päädyin mixed-versioon kokeilunhaluisena ja sainkin mitä pyysin: erilaisia lihoja, joista tunnistin ainakin vatsalaukun, rasvapalaisen possun, naudan ja jotain tunnistamattomia lajeja. Maukasta, mutta pikkuisen henkistä staminaa sen syöminen hetkittäin vaati.

Keittoravintolan keskellä on pitkä pöytä ja reunoilla muutama pieni pöytä. Väki vaihtui nopeaan, keitto hörpättiin ja jatkettiin matkaa. Paikallisten suosima ravintola olikin katukeittiön tyylinen paikka sisätiloissa. Juuri tuona iltana olimme ajatelleet istua rauhassa ja katsella elämänmenoa ravintolassa, mutta paikka ei ole mitään rauhaisa nautiskelutila. Annoimme kahvin jälkeen tilaa seuraaville nälkäisille.

Pho Hoa Pasteur, 260C Pasteur Street, Quận 3, Saigon

salaattirulla

alkupalat

Đông Phốn maistelumenun alkupaloiss on vahvasti ranskalaista vaikutusta, ainakin asettelussa.

Ihastuimme ikihyviksi ensimmäisellä käynnillä Đông Phố – ravintolan makumaailmaan. Paikassa yhdistää keski-vietnamilaisen hue-keittiön ja ranskalaisen keittiön perinteitä. Kun tuli se hetki että piti päättää mihin ravintolaan menemme reissun viimeisenä iltana, valinta osui tähän jo pelkästään rapu-possu –annoksen vuoksi. Viimeisenä iltana kinastelimme sitten teinin kanssa menun äärellä kumpi sen saa tilata. Onneksi keksimme kompromissin, kumpikin tilasi oman. Pieneen ruukkuun haudutettuun annokseen ikään kuin tiivistyy vietnamin maut: possun ja rapujen yhdistäminen mahtavassa kastikkeessa. Kalakastikkeen maku on syvän ja vahvan tasapainoista. Ohessa parfymoitua riisi puhdistaa suuta, joka on valmis seuraavaan palaan.

possu-rapu

Se sydämen vienyt jättirapu-possu -annos. Tämä pieni kippo ratkaisi missä söimme viimeisenä iltana. Kalakastikkeessa muhineita rapuja ja possua oli päästävä maistamaan vielä kerran.

Ravintola on mukavan rentoa fine dining -tyyliä. Ensimmäisellä kerralla tilasin maistelumenun, johon alkuun tuli ranskalaisittain lusikallisia erilaisia pieniä herkkuja. Kauniita, mutta ne eivät jättäneet mitään erityistä makumuistoa. Salaattiin käärityt täytetyt rullat olivat herkullisia, joten niitä tilasimme toisellakin kertaa. Ja sitä mahtavaa rapu-possua kalakastikkeessa haudutettuna. Tätä olemme jo kotona pari kertaa koettaneet tehdä, mutta en ole saanut ohjetta aivan vielä julkaistavaan kuntoon.

Dong Pho Restaurant, 57 Ho Xuan Huong Str, District 3, HCMC

maistuisko

Otatko vielä vähän vuohta? Sammakonreidet on jo grillattu ja syöty, grillissä kypsyy okraa, vuohta ja villisikaa.

Grillaa itse –paikkoja (eli DIY BBQ) näkyi siellä täällä katuja pitkin kulkiessa, pieniä sekä valtavia ravintoloita joissa grillit hehkuivat keskellä pöytää. 3T sijaitsee katolla, joten sinne ei olisi vahingossa eksynyt. Hurjan suosittuun paikkaa pöytävaraus on välttämätön. Kun odottelimme varauksesta huolimatta pöydän vapautumista, tuotiin läheiseen pöytään syntymäpäiväkakku. Suvun matriarkka täytti 80 vuotta ja piiitkän pöydän ääressä oli useampaa sukupolvea juhlimassa. Vahva paikallissuositus siis jo tuon synttäriseurueen perusteella.

grilli

Kaasuritilän päällä grillaamiseen pääsi nopeasti kärrylle. Palvelu pelasi 3T-ravintolassa, kun ritilään oli tällä tavalla palanut marinadia kiinni, pyyhkäisivät tarjoilijat vaihtamaan ritilän puhtaaseen.

Jokaisen pöydän keskellä on grilli, jossa kukin grillaa omat biittinsä. Tilasimme sammakoita, vuohta ja villisikaa. Lihat olivat valmiiksi ihanassa maustekastikkeessa marinoituja. Kastike tinki hieman palamaan ritilään, mutta palvelu pelasi sujuvasti. Tarjoilijat hoitivat sukkelasti grillin sytyttämisen, ja välillä he kävivät putsaamassa grillin tai vaihtamassa kokonaan ritilän puhtaaksi. Tänne palaisin ehdottomasti vielä kokeilemaan grillattuja mereneläviä, naapuripöydässä ne näyttivät herkullisilta!

3T Restaurant, 29-31 Ton That Thiep, 2nd floor Dist.1, Saigon

kattoterassilla1

Quan Buin kattoterassilla.

Terassiravintolaa kaivatessa kokeile myös Quan Buita. Tarjoilu oli ehkä hieman kaaottista. Kokemus voi olla vahvasti värittynyt, sillä söimme siellä ekana iltana hämmennyksissä uuden ruokakultuurin äärellä ja melkoisen jetlaagin kourissa. Kiva terassi katolla, tuulenvirettä pitävät yllä tuulettimet. Muista hyttysmyrkky!

Quan Bui, 17A Ngo Van Nam, D1, Saigon

Parin viikon reissulla osui kohdalle tietysti muutama floppikin. Etenkin englantilaisvaikutteisen Hideaway cafen olisi voinut jättää väliin. Jos olet reppureissulla kuukausia Aasiassa ja kaipaat mäkkärin sijaan tuttuja eurooppalaisia makuja, niin sitten ehkä…

paras-pizza

Teinin tähänastisen elämän paras pizza löytyi sitten Saigonista, japanilaisesta ravintolasta.

Pizza 4P`s japanilainen pizza oli ristiriitainen kokemus. Teini, joka on viettänyt lapsuutensa kesät Italian lomilla, sai siellä elämänsä parhaan pizzan. Vastahakoisesti joutui hän myöntämään, että tämä on parasta pizzaa mitä hän on syönyt. Vietnamissa!

Ravintolan omassa Vietnamin ylängön juustotehtaassa tehty burrata onkin aivan mielettömän hyvää. Oma versioni japanilaisen suolaisenmakean pannukakun ja pizzan yhdistelmästä ei ollut onnistunut. Aina ei voi voittaa. Elämän paras pizza oli myös kallis paikalliseen hintatasoon verrattuna, 330,000 vietnamin dongia eli 14 euroa. Taisimme lisäksi syödä myös vähän sushia ja sashimia alkupalaksi sekä valkoista pizzaa, ei ollenkaan hullumpaa.

Pizza 4P`s, 8/15 Lê Thánh Tôn street, District 1, Saigon

sushi

Uuden vuoden aattona nautimme Blancy´s Streetin sushia.

Toinen japanilainen Blancy´s Street oli mukava, joskin myös kalliimmasta päästä. Hyviä puhtaita ja selkeitä makuja, mutta ei mikään mind blowing –kokemus. Blancy´s ravintoloita on kaksi, ilmeisesti samassa omistuksessa ja joissain lähteissä osoitteetkin menevät sekaisin.

Blancy´s Street, District 1, 74 Hai Ba Trung, Saigon

Vietnamilaisen kahvin tasting

kahvia

Räätälimme vinkkasi ihan parhaan paikan maistella vietnamilaista kahvia. Kahvilan menusta löytyi montaa eri kahvilaatua ja menussa niitä luonnehditaankin kuten viinejä. Tilasimme muutaman erilaisen kahvin, jotta saisimme päätettyä mitä lajia haluamme ostaa kotiin. Sang tao 1 ja 2 olivat suosikkejamme, etenkin kondensoidun maidon ja jäiden kanssa. Vahvaa kahvi on, parin kupin jälkeen tuntui jo melkoinen pörinä päässä. Kahvilan alakerrassa on myymälä, josta sai sitten ostettua kotiin useamman paketin tuliaiset.

Kahvilaketju Trung Nguyen

Lisää juttua Vietnamista:

Phu Quocin saari

Vietnamnam!

Kokkikurssilla Saigonissa ja vietnamilaisten kevätrullien ohje nikseineen

Advertisement

2 thoughts on “Saigonin ravintolalöydöt

  1. Me kävimme myös tuolla Ngon raflassa kesäisellä reissulla mutta emme kyllä ihastuneet kummemmin. Keittiöiden touhuja oli kyllä mielenkiintoista seurata.

    Tuo 3T pistetään ehdottomasti mieleen! Kesällä taidetaan taas suunnata tuonne.

    • Voi teitä onnellisia, pääsette taas herkkujen äärelle! Me tilattiin Ngonissa varmaan neljän hengen edestä ja jätettiin syömättä törkeesti se mikä ei maistunut. Eli tuplattiin onnistumisen mahdollisuudet 😉 Jos tuonne 3T:hen päädytte ja tilaamaan villisikaa, kysykää ihmeessä mikä se marinadi on! Se oli jotain ihanaa, mutta en saa kiinni miten se oli tehty…