Hyvään kirkkaaseen kalaliemeen tehty lohikeitto ihan parasta suomalaista ruokaa. Tee ensin hyvä liemipohja lohenperkeistä. Sitten vain kypsennät kasvikset ja haudutat hetken kalaa liemessä.
- 1,5 l kalalientä
- 6-7 isoa kiinteää perunaa (esim. nicola)
- 1 keltasipuli
- 1 iso porkkana
- 2 sellerin vartta
- muutama mustapippuri
- 1 valkosipulin kynsi
- 600-700 g lohta tai kirjolohta
- (tilliä tai persiljaa)
- (limeä)
Tee kalaliemi tämän ohjeen mukaan tai sulata valmista lientä pakastimesta. Jos olet maustanut liemen hyvin jos sitä tehdessä, on makupohja keittoa varten kunnossa.
Pilko peruna, porkkana, selleri ja sipuli. Ruskistin sipulia, valkosipulia, porkkanaa ja selleriä hieman pannulla oliiviöljyssä, mutta se ei ole mitenkään välttämätöntä. Ehkä se hieman syventää kasvisten makua,
Kuumenna kalaliemi, mutta ei kannata keittää kovaa ettei liemen valkuaiset samenna sitä. Lisää kasvikset sekä mausteet ja keittele ne hiljaa kypsäksi. Tarkista maku ja lisää suolaa tai rouhaise mustapippuria myllystä jos on tarpeen. Jos olet tillin ystävä, voit maustaa sillä. Minusta tilli sopii paremmin maitopohjaiseen kalakeittoon, joten jätin sen pois.
Leikkaa lohi suupalan kokoisiksi kuutioiksi. Kun perunat ovat kypsiä, sammuta liesi ja lisää lohi. Lohi kypsyy kuumassa liemessä muutamassa minuutissa eikä siitä minusta kannata keitellä makua pois. Mutta jos teet haukikeittoa kannattaa katsoa että kala kypsyy kunnolla.
Maista vielä ennen tarjoilua. Jos keitto maistuu kovin lohen rasvalta, purista hieman limeä.
Niin kuin aina keitot, maistuu se paremmalta seuraavana päivänä. Jos olet suunnitelmallinen kokki, teetkin sen valmiiksi tekeytymään edellisenä päivänä. Me söimme heti keiton valmistuttua sekä lämmitimme seuraavana sitä päivänä. Voit siis sekä syödä kakun että pitää sen!